Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový OTO 24 vrcholov Malých Karpát v BSK

Miroslav Svitek

Rasťo, tak to si asi bol na inom kopci, lebo Malý Javorník nie je za žiadnym plotom. Veď tam bol pred rokom XXII. ročník Zimných výstupov na kopce MK. Jedná sa o kopec nad Medvedím údolím.
hiking.sk/…/zimny_vystup_na_m…
Rol - prečítal si si podmienky plnenia? Máš tam odpoveď a ja Ťa ušetrím opätovného čítania - nie!

Vladimir Popluhar

Ahoj Miro - ale ten Malý Javornik máš potom zle značený, lebo Ti súradnice ešte včera ukazovali na ten Malý Javorník nad Račou. Asi preto je tu nedorozumenie.

Miroslav Svitek

mapy.hiking.sk/?x=17.15254…
Žiaľ ja mám v Záznamníku správnu GPS polohu, ale prišlo k omylu pri zadávaní v redakcii. Ďakujem Vlado za upozornenie.
To je tak, keď sú dva kopce rovnakého mena pri sebe. Často ani domáci nevedia o tom. tak snáď tento OTO napomôže k lepšiemu poznaniu MK.

Sona

Dakujeme za upozornenie. Ako Maly Javornik sme prelinkovali vrchol s tymto nazvom nad Limbasskou vyvierackou.

Jaro.q

Miro,
to čo si vyznačil ako Kršlenica je vlastné Dubový vršok.

Miroslav Svitek

Na turistickamapa.sk$ret je to Krslenica. Ze na katastralnej mape je to inak viem ale podla coho chodia turisti? Svabsky vrch je tiez na mape inde akp v reale atd.

Šubovič

Tých nezrovnalostí v mapách pri názvoch vrchov je viac. Napríklad pri Peprovci sú vedľa seba(cca 200m)dva vrchy a pomenovaný je iba ten nižší...
Tu som to trochu viac objasnil: coord.info/GC83YWN

Miroslav Svitek

Som rád, že sa rozprúdila takáto živá debata o kopcoch MK a naozaj ďakujem za každú pripomienku, námet, návrh. Sadnem si ešte raz nad katastrálnu mapu a spíšem porovnanie s turistickou. Skoro každý kopec z tých 24 sa buď inak volá, alebo nevolá, alebo je tam iný zádrhel. Ale myslím si, že priemerne zdatný turista si s tým poradí a ak by bol nejaký problém, vždy som ochotný pomôcť, poradiť.

Jaro.q

To Šubovič:
na lesníckych mapách má to názov ako Fifrbeg.

Miroslav Svitek

Jaro q
Podľa turistickamapa.sk$ret
mapy.hiking.sk/?q=Kršlenica…

Podľa katastrálnej mapy
zbgis.skgeodesy.sk/…/AgjzIWsB…

Vrch Kršlenica na turistickej mape nie je označený menom, ani bodkou kóty, čiže kam by mali ľudia ísť?
Vrch Dubové vŕšky na mape nie je napísaný pri kóte 505 m a aj tu je rozdiel medzi katastrom a turistickou mapou vo výške. Ak som sem chcel ľudí pozvať aký názov som mal použiť? Okrem toho kóta 505 m je buď mimo, alebo na hranici 5. stupňa, ale tá pravá 518 m Kršlenica je podľa mňa v 5.stupni a tak sa tam nesmie.
Čiže riešili sme dilemu ako ich nasmerovať k vrcholovému kameňu na kóte 505 m a na mape je vedľa nej názov Kršlenica pre celé územie a tak sme ho použili. Keby som napísal Dubový vŕšok, kto nemá prístroj na určovanie GPS polohy, tak podľa turistickej mapy nebude vedieť kam má ísť. Myší vrch, Strmok, Zrkadlisko neexistuje na turistickej mape, mal som použiť len ten správny z katastra? Ktorá nadmorská výška je správna a má sa uvádzať, tá z turistickej mapy, alebo tá z katastra?
Máme prerobiť Záznamník, alebo čo navrhuješ?
Rozdiel medzi výškou Švábskeho vrchu v katastry a turistickej mape je 4 m a na troch mapových serveroch je vrchol vždy na inom mieste. Nuž sme vybrali to podľa mňa najvyššie miesto v teréne a dali tam označenie Švábsky vrch. Spravili sme zle. Účel tohoto OTO je upozorniť ľudí, že MK sú aj mimo značiek a že môžu v MK chodiť mimo značiek a učiť sa pracovať s mapovými podkladmi. Mám veľmi pozitívne ohlasy z klubov dôchodcov, že našli novú náplň svojich vychádzok. Nuž odpusť túto nepresnosť, zvolili sme menšie zlo.

Jaro.q

Miro,
ja som to zistil, keď som si prepol nastavenie mapy na "Cyklo – OpenCycleMap.

Tak isto Myší vrch, Strmok, Zrkadlisko najdeš na "Cyklo – OpenCycleMap"alebo "Turistická mapa – OTMH".
Mne sa zdá tá cyklistická mapa je vhodnejšia.Zas nadmorské výšky máš na "Turistická mapa – OTMH".

Vladimir Popluhar

Je to len môj názor a samozrejme nie je podstatný. Ale vrchy ako Devín, Slavín a Kukla sú jedny z najnavštevovanejších miest v MK. Tým pádom by asi nemali patriť do tohto zoznamu, kde sa viac menej zameriavaš na vrcholy neznáme a mimo turistických značiek. Je tolko iných adeptov v Malých Karpatoch, ktorým by pasovalo miesto v tomto zozname - napr. Horný vrch, Dlhý vrch, Kukučková, Starý plášť a i. Ber to len ako môj názor, ten ale nie je podstatný :-). Len sa mi to viac hodí do tohto OTA :-)

Miroslav Svitek

Vlado ďakujem za názor. Ak si prečítal článok, tak si si musel všimnúť, že sa jedná o Bratislavský samosprávny kraj a že za každú obec a mestskú časť som tam dal jeden kopec. Niektoré, ako Bratislava Staré mesto, Devín, Dubová zas až tak moc kopcov na výber nedávali. Ja som to pôvodne chcel robiť pre celé MK a len 12 kopcov. No a napokon v tom istom termíne predložil myšlienku na Najkrajšie Malokarpatské výhľady p. Junas a v pár kopcoch mi navrhli, aby som mu ustúpil. Takže je mi jasné, že toto nie je ideálny výber, ale všetko je vec pohľadu a názoru. Nič také tu dlhodobo nebolo a tak nič nikomu nebráni navrhnúť nejaký iný zoznam a s podmienkami plnenia a zabezpečenia to predložiť VV KBT na schválenie, alebo to dokonca robiť vo vlastnej réžii mimo KST. Ešte raz, som naozaj vďačný za každý názor, lebo nemám ani ja patent na rozum a mohol som sa nejako zamerať a pohľad zvonku zbadal omyly, ktoré som ja nevidel. Ale holt odznak je vonku a treba ho buď vziať na vedomie a začať plniť, alebo si ho nevšímať a turistický život ide ďalej.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma