Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri koruny z Červeného Kláštora

Diskusná téma K článku: Tri koruny z Červeného Kláštora

Pieninský národný park je najmenší národný park na Slovensku s rozlohou iba 37,5 km?. Chystáme sa tam asi rok, ale keďže oblasť je známa pltníctvom a splavom, vrchol letnej sezóny je tam mimoriadne preplnený a zohnať ubytovanie na poslednú chvíľu je takmer nemožné. A tak sme sa k tomu dostali až teraz. Niečo pred Silvestrom mi došlo, že hneď druhý novoročný víkend je predlžený, takže treba niečo spáchať. Nemusel som dlho uvažovať, a rozhodnutie padlo na Pieniny, konkrétne Červený Kláštor a okolie.

PaliT

Pre milovníkov atrakcií odporúčam koncentračné tábory masového turistického ruchu ako Everest Base camp, Jasná, Štrbské pleso, Donovaly, atď. Zvyšok prírodných krás sa pokúsime ubrániť pred podobným zamorením.

Myslím, že stále viac a viac ľudí prijíma expanziu tých všelijakých "chodníkov v korunách stromov", lanoviek, atď. s odporom. Jedného dňa prídeme na to, že nepoškvrnená divočina je tá najvzácnejšia atrakcia.

Mahe

PaliT: kľudne si vyznávaj svoje hodnoty, ja ti ich neberiem. Až si založíš politickú stranu a uspeješ s ňou vo voľbách, môžeš aj meniť zákony a zakazovať stavať lanovky...

Ale dovtedy prestaň závidieť tých tvojich spomínaných 80 litrov iným a čo si za ne môžu dovoliť a čo si kúpia, kam pocestujú na dovolenku (Everest či Nordpol) a ako ich chcú utratiť - či pod bivakom alebo v ****.

Apropo - turistika bez tzv. "atrakcii" ? Pre Boha -veď by vám ľudia už druhý deň dovolenky cestovali domov, lebo "tu chcípl pes" !
No chcem vidieť, ako parižania kvôli "nepoškvrnenej kráse" rozoberú svoju eifelovku ! Alebo že liberečaci odstavia lanovku na Ješted ???

Z čoho bude žiť turistický ruch a ako na seba zarobí ? Vedľa je diskusia o tom, ako istý starosta konečne pochopil (a spoplatnil). Ak nebude mať žiadnu pridanú hodnotu pre turistov, tak nič nezarobí, len obec má výdavky, ktoré odnášajú miestny. A znovu opakujem - čo si ta občania postavia je len a výlučne ICH VEC!

Rc

Murradin 30/04/21 13:04 no kam by sme sa asi dostali. vies aka by bola nasa a nielen nasa krajina krasna cista panenska keby neexistovala cestna vlakova ci lodna doprava? cestovanie by bolo iba pre tych "co na to maju"

PaliT

Našu civilizáciu ničí práve to – "mňa absolútne nezaujíma". Preto máme tú ohavu na Štrbskom plese, prerábky uhoľných elektrární na štiepku po celej Európe, holoruby v národných parkoch a iné mňamky. Nenažranosť, povrchnosť a neschopnosť pochopiť, že zábavky a atrakcie pre jednych, je nezvratné zničenie hodnôt pre ostatných.

Aké hodnoty? Viac tu: slobodapohybu.sk/prirodny-tur…

Mahe

PaliT - mňa absolútne nezaujíma, kto má 80 litrov a čo si za nich kúpi. Ak s tým máš ty problém, o niečom to svedčí.

Č si Poliaci postavia na ich území je výsostne ich vlastné rozhodnutie. Ak sa miestna samospráva rozhodne, že to tam chce mať, tak nech si to tam postavia. A nikto cudzí im nemá čo do toho kafrať !
Podobne ako sa rozhodujú Papuanci, či svoj vlastný kúsok džungle zachovajú alebo predajú na drevo a za peniaze zlepšia svoje komunity.
Tak fungujú samosprávy a demokracia.

Lubo

Na navyssi vrch Nemecka Zugspitze tiez vedie lanovka a rovno z dvoch krajin. Pritom ako to tam vyzera som celkom rad, ze na Gerlach nic take nejde. Aj ta nasa lanovka na Lomnicak je este celkom jemna k prostrediu svojou velmi malou kapacitou. Menej je niekedy viac.

PaliT

Mahe, niektoré časti Álp sú naozaj lanovkami zdevastované, a to je prosím obrovské pohorie. Choď sa pozrieť na Kasprov vrch, na Chopok, či Malofatranský Kriváň, tie masy ľudí a pokochaj sa tými lanovkami. Teraz si predstav, že jedinečné Tri Koruny dostanú lanovku, jedinečné územie s naozaj malou plochou.

Ale možno sa ti páči aj to, ako si teraz za 80-100 litrov splní sen o Evereste ktokoľvek, kto si to môže dovoliť...

Mahe

"Môže zničiť niečo ešte významnejšie – krajinu. Lanovky sú ohyzdné, takéto líniové stavby devastujú výhľad a namiesto nepoškvrnenej krásy ustupuje spoločnosť biznisu lunaparkového typu."

Chudáci Rakušáci (a Švajčiari!!!),
že im to takýto pre-múdreli Slováci konečne pekne nevysvetlili: že "si zničili Alpy"

Bez infraštruktúry nie je turizmu, a bez turistov môžu ľudia v "nepoškvrnenej" krajina zgegnuť !
Lebo "TU NIČ NIE JE !!!"

Peter61

:-(((((
Beata, ďakujem.
Noooo, ako mi povedal sused, ked sme sa bavili o dlho odkladanej oprave bytovky :
najdôležitejšie je nejak začať.

Beta

Oni iba povedali (samosprávy a PKL, že chcú podisali list intencyjny, znamená chcú, ale ešte nevedia či sa to dá.

Beta

Peter: Všetky správy aké som našla som z začiatku marca. Tu máš zdroj, ktorý používal aj Jakub Łoginow:
gazetakrakowska.pl/…/c7-15399…
Oni tu píšu: Nie wiadomo gdzie, nie wiadomo jak, nie wiadomo za ile i przede wszystkim nie wiadomo - kiedy? Nie je známe kde, ako, koľko to bude štát a predovšetkým kedy.
Nič viac som nenašla.

Peter61

"Lanovka má spojiť tri turistické obce na poľskej strane Pienin: Sromowce, Krościenko a Szczawnicu"

Beata, pls máš poruke dajakú schému / plán budúcej lanovky ?

Beta

Ja by som chcela pridať tu jednu veľmi dôležitú vec. Kuba Łoginow je asi od dvoch rokov politik, ktorý je v strane proti súčasnej vláde kraja malopoľského. On ich vždy kritikuje, lebo je politik. Minulý rok napísal, že vláda Malopoľského kraja je zodpovedná za to, že Slováci povedali, že my Poliaci sme zodpovední za to, že na Orave je veľa prípadov koronavirusa. Slovacu povedali, že Poliaci a Kuba Łoginow napísal, že povedali, že vláda Malopoľského kraja. Ja by som dala pozor pri čítaní jeho článkov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma