Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Turisticka dovolenka bez auta

Diskusná téma Turisticka dovolenka bez auta

Ahojte, prosim o radu / tip na turisticku lokalitu, odkial sa daju z jedneho miesta podnikat 1 dnove tury - aspon 4-5 roznych trati. Planujem dovolenku pre 2 starsie damy, z ktorych ani jedna nesoferuje a teda sa nemozu premiestnovat kazdy den na iny vychodiskovy / cielovy bod. Dakujem pekne, Tibor

Radoslav

martin63: BJ so vsetkymi pamiatkami i na okoli sedi, ako som pisal aj ja skor, ale ze by nejak vynimocne atraktivna priroda... a prave velky problem s riedkymi spojmi do obci s drev. kostolikmi, osobitne ako spominas este vych. cast. Tam cez vikend aj takmer uplne bez spojov, jeden v sobotu rano a dalsi v nedelu odpoludnia.

Ondro RK: Myslis s ubytovanim v RK? Uf, by som si nedovolil odporucat, sice ten smrad uz nie je, co byval pred filtrami. Ak len ako priznacne pre SVK, nakoniec nie velky rozdiel od Tatier :-). Okolie sedi, ale rovanko posluzi aj drevenica v L. Osade apod., zastavka peso 1-5 min, spoje max. po 2 h. (v spicke i 2 za hod.) medzi 5.-21. (opacne 22.) h., len ze pripadne za RK zvacsa na prestup v nom.

Martin Knor: vsak som vratnansku stranu M. Fatry jednoznacne odporucal i ako kompaktnu na malej ploche, k tebe som mal len vyhradu, ze V. Tatry bez dosiahnutia vrchlov su nezmyslom. A dtto o obtiaznosti chodnikov, viacere malofatranske su minim. rovnake, no i tazsie ako tatranske. Ale samozrejme, ze je vzdy vyber podla vlastnej moznosti.

Martin63

Skus zvážiť aj Bardejov

  • ubytovanie v Bard. kupeloch nesklame
  • pri nepriazni počasia alternatívny program v meste alebo kupeloch
  • niekoľko pekných nie náročných trás v okolí
  • v širšom okolí (dostupnosť SAD) ešte viac (Dukla-Svidník, Zborov-Stebnícka Magura, Gaboltov-Busov,...)

TOP trasa (subjektívne):
Bardejov-busom do Fričkoviec-Čergov-Hervartov - bus Bardejov.
Čergov je ozaj magický, cestou rozhľadňa (či dve?), v Hervartove Unesco drevený kostolík...), obed na námestí v Bardejove, podvečer wellness,...

A ako lokalpatriot západného Slovenska navrhujem zvážiť Zochovu chatu. Niekoľko pekných trás rôznej obťažnosti, pamätihodností, alternatívy pre prípad zlého počasia (Červený kameň)

Ondro_RK

Martin,
veď v pohode ;-) ja tiež len reagujem na to, čo čítam t.j. 4-5 rôznych tratí, dostupných z jedného miesta (mesto Ružomberok) autobusovou (MHD, prímestskou) dopravou.

... takže pri pohľade do mapy ešte pridávam:

  • trasa č.7
    Čutkovo - Chata pod Kozím - sedlo pod Vtáčnikom - Vlkolínske lúky - Vlkolínec - Krkavá skala - Kosovo - RK.

  • trasa č.8
    horáreň Teplô - Útulňa Limba - severné Rakytovské sedlo - Skalná Alpa - Podsuchá.

  • trasa č.9
    Nižná revúca - Končitá - Malý Zvolen - Zvolen - Nová hoľa - Donovaly.

Na výber je toľko možností kam ísť - treba len chuť, čas, zdravie, pohodu, trochu peňazí, dobré počasie a tak podobne :-)

Martin knor

Ondro, vychadzal som z toho, ze sa vobec pyta. Clovek zvladajuci par dni po sebe take tury ake si navrhol, by taku otazku asi nekladol. Preto som navrhoval kratsie prechadzky s peknymi vyhladovymi kopcami, pripadne dalsimi atrakciami.

Rado, povedzme si na rovinu, Vysoke Tatry su precenovane. Vseobecne znamy najkrajsi kopec Slovenska je v Malej Fatre a to hned nad Vratnou dolinou, tak naco by sa trepali to Vysokych Tatier? Kde je v Tatrach cosi ako Diery, ci Obsivanka, alebo Sokolie? Luky a sedla mas vsade a je zname, ze na vapencoch je kvetena pestrejsia.

Kolega z 20:24. Podla mna je na kazdu turu vhodny iny cas. Cez vikend som bol po rokoch na Cabradi a najblizsie planujem cosi podobne. Rad by som sa vybral kamsi na sneznice, ale na to treba tusim pockat, az napadne sneh.

Tramtária

Martin Knor, neviem kam sa chystáte, ale na horách zajtra pozor, dnešný profil zo Žiarskej doliny už ukazuje potenciál na dosky. Už podmienky zajtra ráno môžu byť podobné ako pri nešťastí v Školskom žľabe, len z juhu.

Ondro_RK

Martin,
no ideálny, ako ideálny - záleží aj od toho, kde sa človek ubytuje, t.j., ako je solventný alebo koľko je ochotný zaplatiť za ubytovanie, čiže ako ďaleko sa ubytuje od autobusovej/ vlakovej stanice - v zadaní je:

,,prioritou nie je az tak konkretna lokalita ako naozaj ta dostupnost verejnou dopravou na ubytovanie".

Inak nevieme, čo je to:

,,Planujem dovolenku pre 2 starsie damy"

... v mojom ponímaní sú to tak asi 60-tničky, takže takto sa domnievať a radiť, keď nevieme akú náročnosť, akú majú kondičku (ale zas aj dáma v rokoch, kt. má 60 na krku alebo aj 60-tnička, ktorá sa pravidelne venuje turistike v pohode uchodí napr. súčasného 20 ročného fejsbúkovského hipstera:-)...

Prvý júlový týždeň - to znamená dovolenka 5 dní, teda neberúc do úvahy počasie, kondičku,..., ale len 5 rôznych tratí:

  1. Biely Potok - Ostrô - Brankov - Veľký Brankov - Brankovský vodopád - Podsuchá.
  2. Valaská Dubová - Veľký Choč - zostup napr. cez Predný Choč - Likavský hrad do Likavky.
  3. Donovaly - Kečka - Kozí chrbát - Hiadeľské sedlo - Korytnica kúpele - Korytnica rázcestie.
  4. Lúčky - vodopád - Kalameny - okruh cez Liptovský hrad.
  5. Podsuchá - Smrekovica zotavovňa - Malá Smrekovica - Jánošíkova kolkáreň - Nižné Šiprúnske sedlo - Vtáčnik - Malinô Brdo - Hrabovo. (horšia dostupnosť na - Smrekovica zotavovňa, preto hneď alternatíva č.6 :-)
  6. Ludrová - Ludrovská dolina - Hučiaky - Salatín - buď cez Bohúňovo do Ludrovej alebo nedávno vyznačkovaným chodníkom cez Malý Salatín do Vyšného Sliaču (Liptovské Sliače).

To je len pár príkladov s veľmi dobrou autobusovou (okrem výšľapu dolinou (Vyšné Matejkovo na tú zotavovňu:-) dostupnosťou v mojom okolí.
Prípadne niečo ľahšie v ,,oddychových" dňoch, ako písal Martin - Čebrať, Sidorovo, Vlkolínec a tak ;-)

Radoslav

Martin: pobyt vo V. Tatrách nestojí iba na výstupe po 4a1/2 vrcholov a sediel TZT. Zážitok vie priniesť i trasa po vodopád, pleso, kvetnatú lúku. A Tatry ponúkajú aj nielen tie najnavštevovanejšie miesta. Plus dá sa lanovkou do výšok ako Lomnic. hrebeň či i po magistrále na vyhliadkovú Svišťovku či okrem Soliska i ďalej a vyššie vo Furkotskej (plus príp. Kasprowy). No primárne jalové špekulovanie, Tibor nezadal zdatnosť. Btw poznám a i mám v rodine 70-80 r., čo tých 4a1/2 udali. Opakujem, každá lokalita ponúkne každému...
A vápencové odporúčanie snáď nemieniš na prestupy po prudkých a klzkých, lebo skalnaté sú poväčšinou také, ale len kochanie zdola. Tlsú cez Mažarnú, lebo ostane na asfaltku v Gaderskej, či aj len Obšívanku, že ostane na asfaltku Tiesňav, prudký Suchý-Stratenec, že ostane po VFK zo Snilovského, atd... Práve ako som už skôr písal i v okolí L. Osady sú prevýšenia na hrebeň, i len sedlo, že zo Štrbského sme pomaly na Kôprovskom s. i s malým okruhom na Kôpr. štíte.
(a btw dámy sa neváľajú na lúke, ale spôsobne si sadnú)
Príspevky máš fajn, tvoje zdelenie o VT nemám za radu (Vrátnu áno).

Tibor: V. Tatry, Vrátna, Liptov od L. Mikuláša či poľ. časť Pienin, no i Orava majú dobré služby i otvorené do večer. hodín.
Dá sa však logistika zvládnuť všade, i na kopaniciach (samotách). Tiež doplním ďalší aspekt, či nevadí rušný turist. ruch, či skôr bude prínos pokoj a samota a spojite to, čo v inde neuvidia (tatr. osady uvidia aj inde a Ždiar už nemá čaro, čo pred rokmi). I keď aj V. Tatry majú relat. pokojné miesta a i v danom termíne.

Martin knor

18:04 Vidim tam tmu. Moc mi to naladu nevylepsilo :-?. Ale na zajtra norske rosnicky slubuju krajsie pocasie.

Ak by damy radsej byvali v meste, tak Ruzomberok je naozaj idealny. Pekne su prechadzky na Cebrad, Sidorovo pripadne s okruhom cez Vlkolinec, Likavka s moznostou vystupu na Choc (aspon Predny), Trlenska dolina pripadne s Malinobrdom, Mnich s Martincekom jaskynou a skalnou pastou. A to vsetko su prechadzky vyuzivajuce maximalne MHD. Ak neprekaza primestsky autobus, je tam toho v dosahu ovela viac.

Peter61

tp1011
ešte drobnôstka, predpokladám že dámy nie sú zo Slovenska. Väčšina návrhov bola v zásahovej oblasti HZS, takže ak v cestovnom poistení nemajú aj záchranu na horách, treba im urobiť poistku.
Na TZCH bohato stačí aj členstvo v KST, tam je aj celoročné poistka na záchranku na choďáku, teraz začiatko roka sa to dá vybaviť.

Martin knor

Ani nie. Ale mam volny den a vonku od rana kvapka a je poladovica. Tak som napaleny a trcim doma. U Vas (tam kde nic nie je) je dnes krajsie?

Peter61

@ 16:02 martin knor
vybrané kapitoly z teórie hier ?

Martin knor

Zdravim, kedze to ma byt "pre 2 starsie damy", tak Vysoke Tatry ani nahodou. Pretoze vrcholy su prilis daleko a vysoko a turistika po magistrale je asi tak zaujimava ako turistika po zvaznici ubocim Nizkych Tatier. (Dufam, ze som nastval zopar snobov :-D .)

Vyberte sa do Vratnej doliny, tam je moznosti vela. Nepotrebujete sa stvat, mozete sa vyvalit na luku kedy budete chciet a aj tak uvidite vela. Celkovo pokial mozete, vyberajte si vapencove pohorie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum