Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Považského Inovca

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Považského Inovca

Po prechode turistických magistrál konečne prišiel čas aj na "turistické chuťovky", ktorými sú hrebeňovky môjmu srdcu blízkych pohorí. Ani som nemusel dlho rozmýšľať a hneď som vedel, ktorá bude ako prvá. Považský Inovec mám veľmi rád a patrí medzi moje top pohoria. Nie je to síce pohorie, ktoré by vynikalo nadmorskou výškou alebo veľkou turistickou popularitou. Aj napriek tomu sa tu nachádza množstvo zákutí, ktoré sú nenápadné a predsa jedinečné. Veď kto by predsa nechcel navštíviť najstarší kostolík na Slovensku alebo zaujímavé jaskynné útvary v Krahulčích vrchoch.

Pavel Forgáč

Osobne sa čudujem, že tie pramene v tomto suchom lete ešte tiekli. Ale s vodou je to v Považskom Inovci fakt bieda. Teda hlavne na hrebeňovke. Táto hrebeňovka je vhodná skôr na jeseň alebo jar by som povedal. V lete je tu až príliš teplo.

Tramtária

Jeden zdroj vody je priamo v obci Nová Lehota, pri zastávke autobusu je rúrka. Voda je v pohode pitná. Ďalšia rúrka je kúsok za posledným domom po zelenej smerom na Janiš, pri vodnom zdroji. Z Tim Bezovec, bus, je to tak 15 minút.

Pod sedlom Skaliny je dobrý zdroj dolu po modrej do hrádockej doliny, z hrebeňa tak 15 min. Studničku obnovila obec, volá sa tuším medvedia studnička. Je tam spravené aj posedenie. Na mape je aj označená logom prameňa.

Pod Preliačinou to bolo tak pred mesiacom ltt, tam to má trošku výkyvy.

TomXX

andrej.matias: Havran už nefunguje vôbec. Posledné roky fungoval len keď sa konal raz ročne tradičný pochod HP (Hlohovec-Piešťany). Na Bezovci sa poväčšine dá dostať ku vode a "bufetu" ak je chatár v bufete pod zjazdovkou LV300, býva tak dosť často. Spoľahlivý prameň cestou je pri útulni Izba.

Súhlasím, je to pekná trasa, chodíme ju aj na MTB, len v úseku TN-Bezovec samozrejme nie po červenej TZT.

Andrej.matias

Aktualizácia. Šiel som to minulý týždeň - krásna hrebeňovka. Za dva dni som stretol (mimo uzlov Bezovec a Inovec 1042) tak 6 ľudí.
Veľký problém je už spomínaná pitná voda. Bolo moc teplo, bral som vždy aj pre psa a pili sme ako ťavy. Možnosť doplniť vodu bola pred Bezovcom na farme (ďakujem ešte raz chalanom z farmy na Veselých vŕškoch za ústretovosť), potom v prameni pod Preliačinou a na zatiaľ nikde nespomenutej Bohušovej studni. Sedlo Havran v týždni sklamalo - všetko zavreté, taktiež na chatárov či chalupárov sa nedá spoľahnúť.

Šport chata Bezovec bola v týdni úplne zavretá a penzión Bezovec zavretý pre verejnosť.

Za Ostrým vrchom je červená značka stále premaľovaná tým šedým sprejom a dá sa poblúdiť - v okolí prebieha ťažba dreva, sú tam zvážnice, ktoré vedia popliesť hlavu...

Z Hlohovca do Trenčína mi Garminy namerali (bez zachádzky na Tematín) 110.4km a aj keď ide značná časť trasy lesom tak to v tomto teple rozhodne nebolo "zadarmo".

Martin knor

Siel som to v roku 1989 naopak so stanom a trvalo mi to 3 dni aj bez zachadzky na Tematin. Vtedy nestala rozhladna ani na Inovci ani na Panskej Javorine. Zacinal som v Trencine a koncil v Leopoldove, lebo v dobe pred Internetom nebolo jednoduche zistit autobusove spoje (z Hlohovca). Najzaujimavejsi bol prave usek z Hlohovca do Leopoldova popri trati, lebo tam mali posty bachari so psami. (Trat mina znamu vaznicu.)

Severnu cast Povazskeho Inovca nepoznam, ale v oblasti juzne od Havrana sa mi najviac paci dolina Jalsoveho (mierne stupa smerom k Svrbiciam). A v oblasti medzi Havranom a Bezovcom jednoznacne Hole brehy.

Pre Toma - pod Ciernachovom je luka, kde bola tak husta hmla, ze som videl sotva na 5 metrov. Prekrizoval som luku a vybral som sa popri lese jednym smerom. Mal som stastie, natrafil som na znacku. Keby som sa vybral opacnym, tak ju nenajdem. Zaujimave zazitky moze mat clovek aj na menej zaujimavych trasach.

Daulagiri

Okolo tej Rotundy sme šli, je ozaj krásna.
Takže takéto podivné vzťahy tam na Javorine panovali hmmm. Riešenie také typicky slovenské...

Pavel Forgáč

daulagiri - Okolie Marhátu je asi najkrajšia časť pohoria. Určite nezabudni navštíviť rotundu sv. Juraja, ktorá je nad Nitrianskou Blatnicou najstarší kostolík na Slovensku. Pod prístreškom na Panskej Javorine neboli vysporiadané pozemky a nebola po vôli ani poľovníkom, takže sa predpokladá, že niekto z nich ju podpálil. Ale neviem či s tým potom niečo poriešili.

Daulagiri

Pekná hrebeňovka.
Minulý rok som bol v tomto pohorí prvý krát v okolí Marhátu na poldňovke, ale plánujem sa sem ešte zatúlať niekedy aj serióznejšie, ani hrebeňovka by nebola zlý nápad.
Inak ma prekvapila info o tom prístrešku na Panskej Javorine. Vedel som že tam dačo také je z fotiek v galérke, ale že už stihol aj zhorieť som akosi nezachytil, škoda, komu mohol vadiť?

Tomka

Pali, pri čítaní Tvojich článkov začínam trpieť komplexom menejcennosti:):):)
Držím Ti palce, aby Ti to dlho vydržalo.

Pavel Forgáč

samkoh -

  1. Smerovníky Soroš sú tam dva jeden tam kde hovoríš a druhý, ktorý sa volá rázcestie Soroš je hore nad tou lúkou čo spomínam v článku.
  2. Ťažko povedať, ale do lesa je tam vcelku vidieť pomedzi stromy a ak by tam bola väčšia skala, tak si myslím, že by ju bolo vidieť. Ani na mapke nie sú zobrazené nejaké skalné útvary.
  3. Prebehol som cez koľajnice :D nejak som to moc neriešil.

tomXX - žiadna prechádzka po lese nie je strata času :D aj keď ten koniec sa ide po asfalte, ale rád spoznávam neznáme úseky, takže pohoda :).

Prikladám ešte fotku prameňa pod vrchom Macková. Prameň len pre odvážnych :D

Samkoh

Pekný článok, časť z tej trasy mám prejdenú, konkrétne úseky HC-Havran, Havran-s. pod Marhátom(odbočka žltej), Horáreň pod Kostolným vrchom-S. pod skalinami a rázc. pod Inovcom(prípoj zelenej)-Chata pod Inovcom a ďalej po zelenej do Mn. Lehoty

  1. Ten smerovník Soroš nebol ešte pri odbočení z asfaltky tu:
    mapy.hiking.sk/?x=17.81968…
    ?
  2. Ovčia skala sa podobne, ako viaceré iné vrchy v úseku HC- s. havran traverzuje, takže tú skalu nemuselo byť vidieť. Ale neviem, či jej vrchol je skalnatý...
  3. Ako si to mal s prechádzaním železnice v Mn. Lehote? Podarilo sa to už nejako vyriešiť, či sa ešte stále prechádza nelegálne cez koľaje?
MisoB

Tú studňu na Jeleních Jamách som pred rokmi pridával do databázy ja, ale vtedy bola voľne prístupná :(

TomXX

Mňa čo by Hlohovčana článok potešil, ďakujem. V časti od HC po Havran prameň nie je, voda sa dá nabrať kúsok za mestom čo ale nemá veľký význam. Ak by niekto chcel ísť túto trasu, odporúčam ísť na Soroš cez náučný chodník Sedliská a potom iba jednoducho nasledovať vychodený chodník smerom na sever. Svrbická plešina je pekné miesto na oddych a výhľad, dolina pod ňou ktorú spomínaš je asi najkrajšie miesto na trase po Havran. Ešte pred pár rokmi za Humnišťami značka viedla cez kótu 431, ale teraz je za plotom, v súkromnej obore, škoda.

Voda by sa dala nabrať na Havrane v krčme počas sezóny, alebo na chatkách kúsok ďalej, ale spoľah na to nie je. Potom až pred Bezovcom sú kyselky a obývané kopanice, prinajhoršom zísť kúsok do Lehoty. Potom pod Prieľačinou a pri Izbe.

Úsek od Mníchovej Lehoty do Trenčína je strata času, ale ak to chce mať človek komplet, tak to inak nejde :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma