Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: NP Muránska planina by mal mať oveľa viac bezzásahového územia

Tramtária

Jjano, no áno primárna asi fakt beží v médiách, máš pravdu. Na Facebook nechodím. Áno bolo to tak čudno napísané, skôk som tam na začiatku mal na mysli, že to nie je väčššia téma aj u nás, z našeho pohľadu, s ohľadom na našu budúcnosť. Že to nie je viac celospoločenská téma, že sa o tom nehovorí v spoločnosti ako takej. V Česku tá debata pravdaže beží oveľa viac.
Toľko teda akési dovysvetlenie, keď sa pýtaš.

Jjano

Sorry, tá tretie otázka bola "A teda aku inú debatu si myslel?"

Jjano

Tramtária, prejdi ešte raz debatu.

V súvislosti s tebou som mal iba tri otázky (ma ktoré si mi aj tak neodpovedal), ktoré sa netýkali primárne príčiny požiaru, ale diskusie o ňom:
"Aha, a akú inú debatu myslíš, ak nie v médiách? Na facebooku?"
"Aha, a akú inú debatu myslíš, ak nie v médiách? Na facebooku?"
"A teda keď sa o tom mlčí a nediskutuje, ty odkial vieš, ze požiar vznikol v bezzásahu?"

Pod truhlíkom som nemyslel teba, ale toho redaktora, čo písal komentár od zeleného stola.

Jjano

Nehovorí nič iné, než čo tu už bolo napísané.

Tramtária

Ja som začal túto debatu s tým, že prečo sa hneď od začiatku nezačalo písať, že oheň vznikol v bezzásahu a jjano sa hneď na mňa oboril, že zase aký truhlík tu chce ťažiť suché drevo v národnom parku. Pritom to vôbec nie je pravda. A začal sa tu podsúvať akýsi článok z denníka štandard, že ten vlastne obhajujem.
Môj zámer bol pritom trocha iný. Napríklad tá správa, že horí v bezzásahu vyšla už pred týždňom, prebrali ju všetky slovenské médiá, včetne napr. Smečka, či RTVS. Tak som bol v tom, že to je oficiálna verzia, z ktorej sa môžu písať články. Ľubo to potom vysvetlil, že to tak nie je, čiže v poriadku. Inak ten odkaz, čo uvádzal dominob nie je pôvodný, je prehratý z čiech, kde áno, začala debata do ktorej sa zapája celé spektrum. A presne toto isté sa stane aj u nás, keď začne horieť aj tu. Veď keď pripustíme, že stav sa zhoršuje, tak toto čo je v Čechách, nie je nejaké už konečné štádium. Kľudne môže prísť doba, že bude naraz horieť niekoľko desiatok takýchto požiarov.
Ešte k tomu môjmu názoru, ktorý to spustil. Myslím si, že kľudne sa môže písať, že požiar vznikol v bezzásahu, nie že je príčinou, ako sa mi tu niekto snažil vnútiť, že toto rozširujem, nie. Že vznikol tam, bude tam vznikať. A že bezzásah nie je žiadny cukríček, prinesie niektorým aj problémy. Ale jasné, že má pozitíva o ktorých sa píše. Ani tu neplatí, že vec je čierno biela. Mne len prišlo, že keď sa nebude písať akosi v celku, komplexne, tak vec sa obráti proti pôvodnej myšlienke a stane sa to že mainstream začne brať bezzásahové územie ako čosi negatívne.

Iwanna

Tym, kt. maju potrebu grafomanie, je zrejme jedno, o ake nestastie ide (medved, poziar, umrtie horolezca a pod.). Vypisovat svoje neodborne subjektivne texty budu bez ohladu na vzdelanie, prax a pod. Pre vas ostatnych - strucny a jasny a "nezamknuty" nazor verim skutocneho odbornika je napr. na denik.cz/…/pricina-pozaru-v-c…

Peter61

Soňa : vešiam kúsok od bratského DeníkuN ( asi neprebieriete do odomykateľnej slovenčiny): Vidět hořet Říp a zemřít.
.................
Podmínky Českého Švýcarska – a samozřejmě v době extrémního sucha a horka, které jsou důsledkem klimatických změn – jsou k tomu velmi náchylné. Ve většině lesů hoří především opadanka a podrost a požár se šíří spodem, nemusí skočit do koruny. V dynamické krajině Českého Švýcarska to skočí do korun raz dva. A požár je pak dynamičtější.

Zadruhé mě nepřekvapilo, že se mluví o katastrofě a apokalypse, i když to z ekologického pohledu v důsledku žádná apokalypsa není a nebude. A nepřekvapily mě ani reakce politiků, starostů, některých médií a mnohých lidí, kteří okamžitě svalují vinu na národní park.

Že nebylo vytěženo suché kůrovcové dřevo? Vím, že se ekologové docela jednoznačně shodují na tom, že ponechané suché stromy nejsou příčinou masivního požáru.

Nemá to vůbec žádnou souvislost. Suché stromy ten požár nezpůsobily ani nerozšířily. Naopak, korunový požár živých jehličnatých lesů bývá dramatičtější. Navíc tento požár nejspíš vznikl právě v místech, kde se zasahovalo, v lese, který byl částečně vytěžený.

Pak se to rozšířil i na bezzásahové zóny.

Ale i kdyby ty bezzásahové zóny byly jen „živé“, při tak masivním požáru v období velkého sucha by shořely."
denikn.cz/…/?ref=tit1

Sona

Ved tu slobodne diskutujete a aj slusne, tak nerozumiem uplne tym staznostiam.

Inak nie za vsetky suche stromy moze bezzasah. Na Orave su cele suche strane sukromnych vlastnikov lesov, ktorym nikto nezakazal ich spracovat, nie je tam ziadny vysoky stupen ochrany. Staci sa povozit autom a zbadate sami. Lenze samotni vlastnici to neriesia. Dôvody nepoznam, ci cakaju, az sucheho dreva bude viac, aby sa im to oplatilo, alebo sa nevedia dochodnut medzi sebou. No sucho aj na Orave je take, ake nebyvalo. Pri nestastnej zhode okolnosti moze vzniknut velky lesny poziar aj tam.

Peter61

aktuálne z ČT24 : požiarny útok, zranený hasič nie je v ohrození života, Black Hawk PL odletel na servis, hmla = heli nelietajú, policajti zabalili troch blbcov, čo išli čumieť na hasičov pri Pravčickej br.

Peter61

@ jjano, mňa zaránky pobavila kombinácia zdrojov od dominob 23:42 30.VII.2022 : dennikstandard + DenníkN.

TomXX

ade.e: presne to som chcel napísať, že všetci sa strašne tešili keď skončila vláda jednej strany, jednej pravdy a jedného svetonázoru - mainstream strašne bojuje za zrovnoprávnenie LBGTIQA++, ale mať iný názor na covid a bezzásahové zóny je úplne toxické. Je jasné že na hiking webe budeme skôr presadzovať názory na bezzásah, pralesy, medvede, ale trochu úcty k slobodnému názoru druhých, alebo vôbec na pluralitu názorov, to je tu nežiadúce. Ale rovnako dopadne turista alebo cyklista na poľovníckom webe :)

Môj názor na ten požiar - bolo sucho, bolo veterno, je to nedostupný terén, je tam suché drevo (ktoré sa odtiaľ nedá zrejme rozumne dostať preč) + nedisciplinovaní návštevníci (ohniská, ohorky) = smola. Niečo podobné bolo aj u nás - enviroportal.sk/…/stare-hory-… , ale s menšími následkami. Tiesňava Kyseľ v Slovenskom raji detto. V Českrom Švýcarsku proste súhra všetkých negatívnych okolností...

Jjano

Mňa zase bavia takéto reakcie, indikujúce akože "neslobodu" diskusie, zverejnené práve na diskusnom fóre :-) :-).

Zamieňaš si tón diskusie so slobodou diskutovať.

K veci: rozhovory v českých médiách ukazujú, že nikto neskrýva, že bezzásah, presnejšie veľa mŕtveho dreva, je popri ťažkom prístupe, horúčavách, suchu a vetri jedným z dôvodov rozsahu požiaru. Ale je to skrátka chránené územie a bezzásah je jeho súčasťou tak isto, ako požiare.

Ja žijem v pamiatkovej rezervácii, ak tu začne horieť, tak ku väčšine domov sa hasiči včas nedostanú a ak nezaprší, zhorí pol mesta. Mnohé domy nemajú ani len prístup osobným autom, nieto ešte hasičským. Máme kvôli tomu tie pamiatky zrušiť?

Ukazuje sa, že dôležitejším faktorom ako mŕtve drevo je sucho a horúčavy. Požiare sa v tom NP diali aj predtým, ale nie za takýchto podmienok.

Ade.e

Ono, mozno nieje az take podstatne, ako vznikol poziar, ale preco sa rozsiril do takych velkych rozmerov a najma, ci sa vieme z toho poucit.

No NEGATIVNE ma prekvapuju agresivne reakcie niektorych kolegov a to vraj zijeme v slobodnej spolocnosti a sme vraj na slobodnom fore, kde nie je problem diskutovat.

Jjano

Pozor, treba rozlíšiť lokalitu a príčinu požiaru. Vyšetrovanie iba začína, ale predbežne sa odborníci a vyšetrovatelia domnievajú, že za vznik požiaru môže ľudský faktor - ohnisko, ohorok, prejazd alrbo technická zavada auta alebo stroja a pod. Bezzásahovost, horúčava, netypicke sucho, vietor a ťažká dostupnost môžu ovplyvniť širenie požiaru, ale zrejme nie sú pricinou. Tak isto nie je pravda, ze by národný park bol ľahostajný.
Ten članok v dennik standard je nepodložený demagogicky blud, udretie si, iba názor autora a zrejme click bait. Treba čítať české média, nie komentare slovenských truhlíkov.

Dominob

Nie je to práve môj najobľúbenejší portál, ale s tym že za požiar v NP české Švajčiarsko môže bezzásahovost som sa stretol tu (prístupné sčasti) :

dennikstandard.sk/…/z-poziaru…

Ale iné som chcel. Na denníku n vyšla pekná reportáž Martinovi M Šimečkovi.

dennikn.sk/…/?ref=tit1

Niektore citáty ma pobavili, a táto pasáž bola top:

Už dávno som zistil, že obhájiť v slovenskej dedine demokraciu, Západ či ľudské práva je nemožné. Rozumnejšie je počúvať.

„Za komunizmu tu bola škola, zdravotné stredisko so zubárom aj röntgenom,“ povedal starší muž, ktorý si prisadol od vedľajšieho stola. „Teraz tu nie je nič, aj táto krčma bola bývalá škôlka.“

Lenže keby bol na vine Západ a demokracia, tak aj v Česku by to bolo ako u nás, namietol som. Lenže nie je. „Pred pár dňami som prechádzal českou dedinou a nedá sa to porovnať. Tam by ani tomu bačovi nedovolili nechať kravy hynúť na lúke.“

To je pravda, zhodli sa všetci osvietení mojím argumentom. „V českej dedine majú stĺpy nočného osvetlenia z nerezu, my z hliníka, lebo nerez by sa rozkradol. A kanalizáciu dávajú povedľa ciest, nie ako my do stredu asfaltky, takže každú chvíľu vletíš kolesom do jamy,“ vykríkol tesár.

„Čo z toho vyplýva?“ spýtal som sa didakticky. Odpoveď prišla rýchlo: „My sami si za to môžeme, lebo sme debili. Poddanský národ, ktorý si nevie vládnuť, vie len pracovať a kradnúť!“

D :D :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma