Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štátna ochrana prírody zmenila názor pri Chate pod Chlebom

Diskusná téma K článku: Štátna ochrana prírody zmenila názor pri Chate pod Chlebom

Projekt rekonštrukcie Chaty pod Chlebom v Národnom parku Malá Fatra vzbudil na jeseň minulého roka pozornosť konfliktom kvôli posudzovaniu vplyvu stavby na životné prostredie. Štátna ochrana prírody k prípadu vydala dve rôzne stanoviská. Zatiaľ čo správa národného parku trvala na komplexnom posúdení, jej nadriadené riaditeľstvo Štátnej ochrany prírody nevidelo žiadne ohrozenie chránených rastlín a živočíchov. Projekt chaty odvtedy prešiel niekoľkými zmenami a prípadom sa zaoberá ministerstvo životného prostredia.

Fangorn

Často text vyznie inak, ako keď to isté počuješ vyslovené

Fangorn

Len som poukázal na to že radšej dám za Chleb 25 ako za predraženú Zbojníčku 22 na James. Tak neviem, že aký problém máš ty.

Peter61

Fangorn, aký máš problém so Zbojníčkou ?
Zľava je skoro pre každého, neplatia asi iba preukazy SRZ a SZZ.
Podobne Térynka. Obe potrebujú majlant na údržbu a opravu. Netuším, z čoho chaty žili počas počas pandémie.

Fangorn

Je to súkromná chata, jasné že tam KST preukaz už neakceptujú. Spali sme tam, za 25 euro je to primerane či ponúkajú, čisto a všetko nové. Podľa mňa cena za ubytko pôjde určite hore. Radšej zaplatím 25 euro tu, ako umelo navysenych 40 euro na rozbitej zbojníckej chate u nového chatara ktorý si ubytko neúmerne navýšil o 100% aby mal od KST a James členov toľko ako od nečlenov pôvodne

IuhrinHiking

Tak som si ju bol dnes pozrieť. Z turistickej chaty je dnes turistický hotel. Pekne urobený až by som povedal vysoko turisticky "luxusne". Páči sa mi celá premena, len škoda že tam už neprespím za lacným peniaz vo vlastnom spacáčiku. Obsluha mi povedala cenu 25€ a to znamená, že pre mňa tu nocľah nebude. Dokonca ani KST preukaz mi tu nezohľadnia. Tak nech vám slúži na úžitok.

Sona

Podla spravy je prave problem v tom, ze kapacita tam nie je spomenuta. Len pocet izieb, a je rozdiel, ci mas v jednej izbe 1 postel alebo 6. Pokial to dobre chapem, v NP nie su proti chate, ale chybaju im info a maju snahu, aby sa ta chata postavila a prevadzkovala tak, aby co najmenej stresovala okolitu prirodu.

Bazajac

takze citujem: "...správa NP predpokladá pri navýšení kapacít chaty vyšší počet skialpinistov lyžujúcich často mimo legálnych trás...". Po prve: ja som nikde v zamere nenasiel navysenie kapacity, iba skvalitnenie sluzieb. Ale mozem sa mylit, opravte ma prosim. Po druhe: to je take typicky hlupe slovenske riesenie problemov (tuna su to skialpinisti lyzujuci mimo legalnych tras). Takze je jednoduchsie nieco zakazat a tym padom nemusime problem riesit.

Sona

Boro, čítal si aj ten predchádzajúci článok? Ak nie, prekopírujem sem ďalej. Raz ide o stavbu v národnom parku a tá by mala okolité prostredie zaťažiť čo najmenej. Mimochodom, problémom nie je, že investor je poslanec, ale že štátna ochrana prírody, ktorá mu doteraz šla po ruke, je náhodou pod ministerstvom za rovnakú stranu.

"Správa NP hovorí, že nie je proti rekonštrukcii, avšak pri takej veľkej stavbe v chránenom území treba posúdiť vplyv stavby na životné prostredie.

Navrhovaná stavba môže mať výrazný vplyv na 8 druhov vtákov vrátane hlucháňa hôrneho či tetrova hôľniaka, ďalej na rysa ostrovida, 2 druhy rastlín a 4 druhy biotopov. Okolie chaty je obľúbenou skialpinistickou lokalitou a správa NP predpokladá pri navýšení kapacít chaty vyšší počet skialpinistov lyžujúcich často mimo legálnych trás v období, kedy sú hlucháne obzvlášť citlivé na vyrušovanie a stratu energie. NP MF sa obáva zániku populácií hlucháňa a tetrova hôľniaka. Pri rysovi hrozí plašenie a znemožnenie migrácie, pri rastlinstve zošliapavanie, rozširovanie nelegálnych chodníkov. Pri vtákoch je rizikom aj svetelné znečistenie a nárazy do presklených plôch v blízkosti Snilovského sedla, ktoré je využívané na migráciu. NP Malá Fatra poukázala na ďalšie problémy vyplývajúce zo zvýšenej návštevnosti územia, ako napríklad problém s častejším odvážaním komunálneho odpadu, teda častejším pohybom motorového vozidla, ktoré bude rušiť chránené druhy. Správa NP predpokladá aj nutnosť častejšieho odvozu kalu z čističky odpadových vôd."

Boro

Ja už skutočne nad vašimi úvahami normálne blednem. Zmenšili sa okná, aby do nich nenarážali vtáky ( tak to je úplná najdebilnejšia požiadavka, čo som kedy počul a čítal). Keby si tú žiadosť dal ten sladučký Erik Baláž, tak by všetci kričali : Ano, ano, to je ten pravý, ale že si to dá nejaký poslanec, či kto, tak hneď je tu brzda ako hrom a náš zavistný slovenský národ kričí : Nie, nie nie. A čudujem sa tiež, že Hiking tú stavbu jednoznačne nepodporil. Veď tá chata je takmer základňa na MF.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma