Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako písať názvy poľských hôr po slovensky?

Diskusná téma K článku: Ako písať názvy poľských hôr po slovensky?

V slovensko-poľskom časopise TATRY som sa stretla s odlišnými prekladmi poľských geografických názvov do slovenčiny. Raz hlavnú časť slova napísali v poľštine, iba koncovku dali slovenskú. Druhýkrát slovo preložili tak, aby to znelo ako poľské. Niekedy používajú iba poľské písmená, inokedy iba slovenské alebo poľské a slovenské. Keďže chystám článok o poľských horách, zaujalo ma, ako sa správne píšu geografické názvy.

Beta

Mahe, súhlasím s Tebou, tiež mi tie Beščady nesedia.Mňa sa páči názov Bieščady. Však takto pomenovali naše Bieszczady slovenskí jazykovedci.

Mahe

Tie "Beščady" namiesto (múkkých) Bieščad mi znejú rovnako tupo ako zahryzok namiesto zákusok.

(že vraj hryzieme a nie kušeme...)

Samkoh

skloňovanie je, pokiaľ viem, vo všetkých európskych jazykoch, alebo aspoň väčšine, lebo skloňuje sa nielen v pádoch, ale aj v čísle.

Beta

To je takto, že píšeme po poľsky a iba koncovka je slovenská. Výnimky sú názvy, ktoré sú v zozname ako napríklad Beščady. Samozrejme, sme slobodní ľudia a nikto nebude trestaný ak napíše po svojom. Keď ide o čínske či ruské názvy, sú pravidlá, ako je písať po slovensky. Jazyk sa mení ako všetko, tak aj pravidlá sa menia. Tie v článku sú najnovšie. Používam poľskú klávesnicu a predsa píšem aj slovenské písmená, dá sa tiež naopak. :-)

Grammarnazi

Podľa článku čínske názvy máme písať obrázkovým písmom a pripojiť latinkou našu gramatickú koncovku. PS: Slovenský jazyk nepozná písmená ako ś.

Bazin

dobre vedieť! ako pre mňa článok napísaný. ach tá slovenčina a jej skloňovanie. aj u vás sa skloňuje? inak ak je niečo v poľsku alebo idem z vašej strany tak mi je prirodzené použiť poľský názov, prípadne slov. ekvivalent v zátvorkach.

Bulat

Ja osobne, pokiaľ píšem poľské názvy, ponechávam poľské znenie lokality, avšak koncovku pri skloňovaní poslovenčujem. Neviem, či je to to najsprávnejšie po jazykovej stránke, ale mne to tak pripadá najprirodzenejšie :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma