Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Via Dinarica (4) – planina Lelija a Zelengora

Daulagiri

Tu ma fakt veľmi mrzelo že sa nám počasie už pokazilo. Hory vyzerali nesmierne rozľahlé, pusté, sem-tam nejaký skalný štít alebo jazero, ale kvôli hmle a dažďu sme si ich nemohli tak vychutnať. A aj preto sme vlastne zmenili tú trasu hrebeňom za makadamku. A tých čučoriedok čo tam bolo fúúú.. :-)
A od strážcov parku sme sa dozvedeli že pri Orlovačku jezeru sa stavia nová útulňa.
Makadamka bolo utrpenie, tá hra to však zachránila, vyčerpali sme snáď všetky slová na -ica haha :o)
Stopovať sme chceli, ale naším smerom okrem toho mikrobusu a tuším 2-3 motoriek nič iné za celú dobu nešlo. Kvalita cesty v tej najvyššej časti bola fakt zlá.

FunTTomas

adushka: upadala nálada pri dlhom pochode, tak som musel nejako parťákov zahovoriť. A veru to ubehlo hneď rýchlejšie.
Keď vám podrastú "otroci", tak môžete aplikovať... :-)

Adushka

Trsťo, vďaka za pripomenutie -ica hry, veru by som bola už aj zabudla :D

FunTTomas

Seakaya: áno, šliapali sme makadamku po regionálnej ceste. Figuruje síce na mapách a tvári sa ako štandardná cesta, ale ako ju vybudovali za Juhoslávie, tak aj ostatala. Bez nejakej údržby po nej jazdia hlavne terénne autá. S veľmi veľkou dávkou opatrnosti sa dá celá prejsť (čo som 2x absolvoval), ale najhorší úsek je práve v najvyšších horských polohách pod Bregočom k Orlovačku jezeru. Tam má cesta značné stúpanie / klesanie, čiže makadamovú vozovku vymýva voda a odtokové postranné jarky nie sú čistené, takže vyplavuje štrk a na ceste sú značné výmole. Ak to mám zhodnotiť tak 80 % cesty je vo veľmi dobrom stave - hladký makadam v pohode pre osobné auto ako štandardne v bývalých juhoslovanských krajinách, ale najkrajší horský úsek je dosť trest pre auto i šoféra 1 - 2. Celá cesta patrí pod Republiku srpskú, takže financie na údržbu idú na iné ťahy. Keby bola cesta v FBiH, tak by bola v trocha lepšom stave. Ale to je BiH. Najviac vyjarčené sú serpentíny zo sedla pod Bregočom k Orlovačku jezeru.

Aj sme mali snahu stopovať, ale naším smerom išiel len jeden mikrobus aj to plný zmoknutých turistov. Ostatné autá išli v protismere do priľahlých horských osád.

Seakaya

Takový parádní výlet a žádná reakce ... no toto ;)
Tak za mě, jsem překvapen, jak s turistikou v Bosně pohnuli - pokud to teda jen nevypadá ze skvělých fotek - nové směrovníky, útulny, kdybych nevěděl, tak některá fota jsou jako Alp.
A dotaz - těch závěrečných úděsných 27 km po makadamu jste pravděpodobně šli po cestě pres hory R-434. Chtěl jsem se optat jestli je cesta sjízdná pro osobní auta (kdyz uz je v celostátní síti cest) a jestli teda není provoz / nebo vás nikdo nevzal / nebo jste svezení odmítali
Díky

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov