Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zimná uzávierka chodníkov

Diskusná téma Zimná uzávierka chodníkov

Ahoj. Mal by som otázku. Ako vieme, veľa chodníkov je v zimnom období v Tatrách uzavretých, no aj napriek tomu sa tu objavujú články o výstupe trebárs na Slavkovský štít, na Rysy atď... zaujímalo by ma, ako je takýto výstup "legálny" aj počas zimnej uzávery, respektíve čo musím spĺňať aby ma na chodníku nepokutovali strážcovia. Ďakujem za každú prínosnú odpoveď.

RoL

@kustom456 - pre lesnu straz a straz prirody je jedno ci sa na uzemi vyhradenom pre skialp pohybujes peso, na snezniciach, alebo na lyziach. Ostatne, ako pise Peter61. Neviem preco zrovna tie tatranske stity, ale budis. V zime bez zimneho znacenia v pripade zhorsenia podmienok, alebo podcenenia moze nastat problem. Ako pise Rast, v Polsku nemas take obmedzenia, v zime zvykne byt uzavera na 1-2 chodnikoch, pokial nie su nepriaznive podmienky a nezverejnia sa ine uzavery. Asi by som odporucil ten kurz, pripadne sa zamerat na ine Tatry - Nizke mozes cely hreben aj bocne razcochy, ZT - Baranec, Placlivo, Babky... Do 1. marca si mohol v MF cely hreben (Velky Rozsutec je pekny). Mozes Choc, Velku Fatru...

Peter61

@ kustom456
Chodník môže byť preššľapaný aj od horolezcov, HV a pod.

čo más pochodené ?
Takže oficiálne podľa súčasnej legislatívy v zime ani na Rysy, ani na Slavkovský.
Na druhe strane, Popradské - Sliezsky d. sa ešte dá ( HZS " Úsek Popradské pleso - Sliezsky dom / magistrála / nemá zimné značenie a je tu veľká pravdepodobnosť zablúdenia.)
AK prejdú navrhované zmeny do nového NP TANAPu, od budúcej zimy k to bude asi lepšie. Uvidíme onedlho. V kaýdom prípade je ešte teraz čas urobiť si zimný kurz.

Kustom456

Ďakujem za odpovede.
@rast no práve... je to také divné keď človek vidí že daný chodník je prešlapaný, pritom by mal byť v zime uzavretý.
@RoL skialp areál asi nerieši problém s pešou turistikou.
@Peter61 áno jedná sa mi o pešiu turistiku, výstup trebárs na Slavkovský štít, ale Rysy zo Slovenska v prípade prijaznivej podmienky ale v čase zimnej uzávery a bez toho aby ma tam niekto naháňal a snažil sa pokutovať. Keď to musím napísať tak polopate...

Peter61

RoL:

  • otázka bola k strážcom. Na rozdiel od bežného turistu strážca ( Stráž prirody, dobrovoľná, Lesná stráž) obvykle pozná vynikajúco terén. Priestupcov môže riešiť dohovorom, alebo ak dostane príkazom, pokutovať.
  • podľa otázky od kustom456 sa mu jedná o pešiu turistiku.

Nový NP bol pripomienkovaný a zdá sa, že by mohol platiť od 1.júna. Za akých podmienok budú otvorené areály zimnej turistiky, uvidíme ( výstroj ? členstvo vo zväzoch ?) Zatiaľ vieme, že v pláne je opäť uzavrieť červenú značku Popradské pl.- Sliezsky d.
ďalšie info : keď sa kustom456 ozve.

RoL

Otazka bola co musis splnat, aby Ta nepokutoval strazca. Vyhnut sa mu. Vybrat si areal urceny pre skialp, alebo ist do Alp.

Peter61

@ kustom456,
btw. čo máš pochodené v zimných pominekach v Tatroch abo v Alpoch ?

Rast

Napr. na Rysy mozes ist legalne z Polska, to iste plati na vsetkych hranicnych vrchov s Polskom. na hikingu ti nikto neporadi nic ine, ako to, ze pokial je nieco uzatvorene, tak tam nechod. Preto za "toxickym" clankom je vzdy upozornenie. Prax je ale uplne ina, to si domysli asi kazdy, kto to tam pozna. Vecny problem vychadzajuci z legislativy, ktoru slovensko doteraz nemalo chut riesit

Peter61

k486
čo sa týka Slavkovského št. r.1999-2017 bolo v NP TANAPu:

A. Sezónne uzávery turistických a náu?ných chodníkov v národnom parku
od 1. novembra do 15. júna

  1. Slavkovský štít od Slavkovskej vyhliadky v ?ase snehovej pokrývky - modrá zna?ka*
    Takže výstup bol v tom čase legálny.
Sona

Nemyslim si, ze by sa tu objavovali take clanky. Ked tam je uzavera, tak tam proste nechod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov