Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (4) – Piesky

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (4) – Piesky

V stredoveku boli Horné Uhry, čiže naše malé Slovensko, najvýznamnejšou hospodárskou oblasťou Uhorského kráľovstva. Bolo to kvôli obrovským zásobám nerastného bohatstva, o ktoré sa postarala búrlivá geologická činnosť na našom území. Keď sa zásoby stenčili, resp. zanikli, zatvárali sa jednotlivé bane, bohaté banské mestá chudobneli a niektoré banícke osady, závislé na banskej činnosti, časom úplne zanikli. Taký osud postihol aj banícku osadu Piesky, ktorá patrila pod slávnu Španiu Dolinu.

Martin knor

Aha, moze byt. Mne sa marilo, ze ked som sa tam motal, tak mi volakto miestny vravel, ze tunel uzavreli lebo je vnutri zavaleny a prejst sa neda. Ale ludia povravia vselico. Naviac, uz som bol odhaleny, ze mam "selektivnu pamat" :-D .

FunTTomas

martin: prekop Piesky - Špania Dolina nie je zavalený, je len uzavretý. Už neviem koľko rokov dozadu sa mi ho ešte podarilo prejsť. Na špaňodolinskej strany je vodný zdroj, preto je uzavretý pre verejnosť. Už niekoľko rokov sa OZ zo Španej Doliny snaží o jeho sprístupnenie pre turistov a chcú voziť výletníkov na banskom vláčiku na Piesky a späť. Hádam sa im papierovačky čoskoro podaria a začnú s prevádzkou...

Martin knor

Neviem sa dopatrat k tomu, kedy ten tunel spajajuci Piesky so Spanou Dolinou zavalilo. Mam pocit, ze mi ktosi vravel, ze sa nim da prejst, ale ked som si zmyslel, ze sa na to pozriem, uz bolo neskoro. Ale mozno si to zle pamatam.

Na Sachtickach som bol viackrat, ale najvacsi zazitok mam z jednej zimy, ked som sa iduc schodami ku kostolu v Spanej Doline ponukol starsiemu panovi, ze mu pomozem s taskou. Odniesol som mu ju k bytu za kostolom a on ma pozval dnu. Bol to akademicky maliar Jozef Langer a v tom byte mal atelier. Poukazoval mi obrazy a zivo ich komentoval. Tie co sa mi pacili oznacil za gyce, ktore maluje preto, lebo ho to zivi. Umeniu zjavne nerozumiem. Stravil som u neho asi hodinu. Neskutocny zazitok.

Tomka

Ďakujem Tomášovi, že sa pohrabal v archíve a pridal odkazy na články o ďalších zaniknutých dedinách. Ešte som nestihla všetko prečítať, ale veľmi ma potešili.:)

infrastellar
Ďakujeme, ale nepreháňaj!
Zo začiatku to boli len bežné, spomienkové videjká. Ako sa rozširovalo naše poznávanie Slovenska, tak sa prehlbovali aj naše vedomosti a začali sme turistiku vnímať viac komplexnejšie a v súvislostiach. No a to sa už žiadal do filmu komentár.
Ale nie sme odborníci a tak sa tam vlúdia aj chybičky.

JanaT
Ďakujeme.:)

Svatopluk
Ďakujeme:)
Posielam aj nejaké kytičky z dnešnej vychádzky.
Dnes nás syn cestou na pracovisko vysadil v Bzenici a my sme si boli pozrieť kalváriu a ten zaistený chodník.
Páčilo sa nám a ďakujeme za tip.

Svatopluk Štěpánek

Pripájam sa k Infrastellarovi a Jane T.
Zo štyroch Vami opísaných zaniknutých dedín som bol práve v Pieskoch a H. Opatovciach.
Pekné fotky - aj keď bez kvetov, ktoré u Vás tak obdivujem.

Jana T.

S vďačnosťou, s úctou a obdivom sa tiež pripájam... ;)

Infrastellar

Ja vas sledujem predovsetkym na jutube, mali by ste dostat nejake vyznamne ocenenie od tohto statu. Tolko co vy, neurobia pre vlastivedu a turistiku ani cele ministerstva. Pre deti kazdy tyzden take video v skole a mozu zahodit ucebnice. Drzim vam palce a teraz aj vela zdravia. Slovensko niesu len Krivane a Kopy, a vase videa su toho skvelou prezentaciou. Bezkonkurencne poznavacie videa ktore robite.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma