Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sme sa motali Štiavnickými vrchmi - 1. časť

Diskusná téma K článku: Ako sme sa motali Štiavnickými vrchmi - 1. časť

Za cieľ tohtoročného jarného vandru sme si zvolili Štiavnické vrchy. Slovo „jarný“ však tento rok začiatkom mája bolo treba brať s poriadnou rezervou. Príroda sa totiž tento rok zbláznila ešte viac ako po iné roky a zo zimy sme skočili rovno do leta. Stromy zakvitli už v apríli a v máji sme tu mali hotové leto s 30-stupňovými teplotami. Kým po iné roky sme sa v tomto termíne vytešovali z jarnej chrumkavej zelenej farby lístia a postupne sa s nadmorskou výškou prebúdzajúcu krajinu, teraz sme vyhľadávali tieň a schovávali sa pred páliacim slnkom.

Svatopluk Štěpánek

"Hrad" Marcus bysom skor videl ako dada či pop-art, to je už gýč povýšený na umenie. Je to tam ako päsť na oko. Pekné fotky.

Ade.e

Ej, milovane Stiavnicke. Uz by som tam aj rad zasiel...
Podobnu skusenosti s OP som mal aj nedavno. Sli sme po neohradenej luke mimo TZT a zrazu sa objavil chlapik na aute a namieril si to rovno na nas. S tym autom. Partacka uskocila, ale ja nie. Zastavil asi 2 metre odo nas. Otvoril okno a arogantne: Co tu robite? Kto ste? Tvrdil, ze je majitel pozemku, na co sme sa ospravedlnili. Ohanal sa ze je nejaka lesna ci polovna straz a ze chce vidiet nase OP. TAk som mu an to, ze nech ukaze ten svoj, ak je lesnou strazou. I ked nvm, ci vobec ma take pravo lesna straz. Ale neukazal. Potom sa ohanal, ze zavola poliacjtov, tak sme mu ze nech zavola. Tak uz mu dosla para a zacal tocit, ze mal zlodejov a my, ze co s nimi? Zacal aj s tym, ze ci nie sme pytliaci a ze sa nesmu brat najdene parohy. Tak som sa ho spytal, ci vidi flintu alebo parohy. Ked mal zase problem, ze preco chodime mimo znaciek, tak som mu odvetil, ze z Ustavy mame pravo chodit kade chceme a ze vlastnik to musi strpiet. Tak sa tlmene nasraty pytal kam ideme a ja narocky, ze tamtym smerom. Nakoniec odisiel prec a my na pohodu tiez. Ale ked som sa neskor obzrel, videl som, ze sa vratil na miesto stretnutia a dival sa cez dalekohlad kam ideme. Predpokladal som, ze si nas odchytne opat v blizkej dedine, ale bol si dobre vedomy, ze nie sme nejake neuvedomele telata. Myslim, ze bol majitel samoty, ktoru sme fotili spoza jeho ohradeneho pozemku.

Daulagiri

Hmm Pavel tak ja sa Štiavnickými túlam často, ale v blízkosti značiek fakt takmer niesú. A väčšinou ide o sezónne nespoľahlivé, stojatá voda apod.
Rumplovská a okolité lúky sú krásne, tam chodím často a rád.

PT na tam svahu pod Paradajzom som sa kedysi ešte lopároval zo sestrou keď fungoval vlek, ale to bolo ešte v minulom storočí :o)

Martin knor

Cez Rumplovsku som tento rok siel a pacilo sa mi tam. Ale ked teraz pozeram na mapu, mal by som tam zajst este raz.

Pavel Forgáč

daulagiri - ono je tých prameňov celkom dosť aj napriek tomu, že toto pohorie je dosť vyprahnuté hlavne v lete ako aj napr. Tribeč. Len tie studničky sú na takých miestach, že niekedy o nich nevedia pomaly ani miestny. Napr. ja som v Pohronskom Inovci nedávno našiel ďalšiu studničku ukrytú v lese a to som tým miestom išiel už aspoň 10-krát. Len teraz som zašiel trochu do mladiny a tam bola. Len nevýhoda je, že sú totálne mimo značiek a turisticky tak prakticky nepoužiteľné.

Gusto

Zdenči, aj tak nechápem, na základe čoho vás ten pán chcel legitimovať. Neboli ste ani v NP, ani v ŠPR, nerobili ste bordel, neničili les, takže ? By som ho asi rýchlo poslal tam, odkiaľ kedysi vyšiel.

Zdenči

Maťo, pán bol (možno ešte stále aj je) veľká ryba v BS lesoch. Google nájde všetko. Asi by sme mohli vidieť niečo, čo sme vidieť nemali :-) Keď sme vyrazili, už sa viezol z lesa s druhým kolegom na terénnom pickupe

Zdenči

Svoje urobilo aj to teplo. V normálnom májovom počasí by nám voda, ktorú sme mali kľudne stačila

MisoB

Zdenči, ako starý hikingský pes si si mohol vopred pozrieť vrstvu prameňov na mape :)

Beta

Krásne fotky. Chcelo by sa hneď ísť sa motať po týchto vrchoch :-)

Daulagiri

Pekné putovanie mojou domovinou chalani.
Čo sa prameňov týka tak to je tu práve problém, celkovo čo chodím po Štiavnických tak nejaké spoľahlivé pramene v podstate nenachádzam. Ale ten pod Červenou studňou je jeden z toho minima.
Macka som kedysi stretol práve na žltej z Rumplovskej na Jeleniu skalu :-) A čo mal za problém ten chlapík ráno? Však bordel ste nerobili.
Inak pekné fotky!

Som zvedavý kam ste pokračovali v ďalších dňoch. Je zaujímavé prečítať si pohľad nestranného návštevníka o domácich končinách.

Zdenči

Tomáš....to teraz hovoríš? Keby si bol s nami, tak vodu máme. Takto sme sušili huby

FunTTomas

zdenči, prečo ste sa "motali"? Čo ste okrem piva pili, keď ste nenašli prameň sv. Jána Nepomuckého pod tajchom na Červenej studni? Škoda, že ste sa nezašli aspoň spýtať na vodu do Hájovne v sedle.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov