Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera

Diskusná téma K článku: Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera

V živote som mal obdobie, kedy som častejšie dochádzal vlakom južnou trasou na východné Slovensko. Za Fiľakovom trať prechádza údolím pomedzi kopčeky, o ktorých som vedel len to, že sa volajú Cerová vrchovina. Pri pohľade z okna ma hneď v úvode cestovania upútala vyzývavá skala, čnejúca nad údolím. Po príchode domov som si zistil jej meno a to bolo veľmi zaujímavé: Steblová skala. Odvtedy som ju nikdy neprehliadol a sľúbil som si, že raz na ňu musím vystúpiť a zažiť aj opačný pohľad, teda z nej na údolie.

Svatopluk Štěpánek

Pekné fotky ešte peknejšej zelenajúcej sa krajiny. Tá zelená je až neprirodzená.
Cerová v. stojí za to. Mne sa páči, že sa v tomto slovensko-maďarsko-rómskom prostredí dohovorím. Kedysi som šiel R. Sobota - Fiľakovo a vlani Hodejov - Fiľakovo a jediné minus boli dlhé úseky po hradskej.

TomXX

Fotky krásne, aj malebný kraj. Mňa to zajtra ťahá niekam ku Detve alebo Hriňovej, ale mám to ďaleko na otočku :(

Gusto

tak to je paráda...podarili sa ti skvelé fotky, klobúk dole
len doplním, že na tom zvláštnom kopci nad Hodejovom stál v stredoveku hrad, vraj ešte vidno nejaké zvyšky múrov a valov

Osobne si myslím, že celý Gemer je zem zasľúbená pre turistov, ktorí hľadajú pokoj bez hlučných davov a zástupov. A odmenou sú im potom netušené pohľady, výhľady, či zabudnuté historické pamiatky

Svatopluk Štěpánek

Gusto: podpisujem. Gemer je bez svoriek turistov, bez "svetákov" z TMR. Gemer, Novohrad, Zvolen a Hont, to sú moje srdcovky. Spiš nepoznám, Liptov a Turiec iba okrajovo.

Gusto

Svaťo, tak to sme postaví zrkadlovo oproti sebe, lebo ja som z KE a poznám Spiš a Gemer, ale Novohrad a Hont len okrajovo - hrady.Spiš samozrejme silno odporúčam.

ked si spomenul ten Novohrad, tak som sa zamyslel, či aj lokality spomínané v tomto článku nepatria skôr k Novohradu ako ku Gemeru. Fiľakovo určite a možno aj Hajnáčka a Hodejov?

Zabka

Nádherná lokalita, fotky a článok:)

Tomka

Veľmi pekne Martin!
Cerová vrchovina a Vtáčnik majú niečo spoločné - mnohé ich tajomstvá sú ukryté mimo turistických chodníkov.

Daulagiri

Ahojte, som rád že sa tento dlhý článok opäť páčil. Málo známe končiny, ale o to viac prekvapujúce.
Boro toto mám aj ja rád, spanie v tráve je taká pohoda.
Gusto aj som potom kdesi zachytil info o nejakom hrade nad Hodejovom, ale nemal som to úplne overené, tak som to nespomínal. A tiež som bol na pochybách či to je Gemer, ale keďže južne od Hajnáčky je Gemerský Jablonec tak som to k nemu zaradil. No je mi jasné že je to okraj a prelína sa to s Novohradom.
Danka snáď čosi s tých ukrytých tajomstiev v budúcnosti ešte objavím.

A jedným z najväčších pozitív tohto kraja je že toto ešte nieje žiadna komercia, len čistá príroda.

Matobee

Skvelý článok o krásnej časti Slovenska.
Pred pár rokmi som mal frajerku zo Starej Bašty. Nikdy predtým som o takejto dedine nepočul, rovnako ako o Hajnačke, Gemerskom Jablonci a dovtedy som nebol ani vo Fiľakove. "Slovenské Toskánsko" ma však očarilo a nebolo to len tou frajerkou. Nikdy som neodolal pohľadom na spomínaný malebný kostolík, Hajnačskú skalu a krásne okolie Gemerského Jablonca. Mal som v pláne okrem iného uspokojiť aj svoje turistické "chúťky" a tak sme sa raz vybrali z Hajnačky na hrad Šomoška. Prešli sme Tilič, Pohanský hrad, ale došli sme len na sedlo Monica. Aj tak bolo čo obdivovať. Podobne ma prekvapili výhľady až do Tatier a zaujímavé lesy aké pochopiteľne na Horehroní nemáme. Názov vrchu Tilič vo mne evokoval pakistanskú sedemtisícovku Tirič Mir. Tento slovenský je však o niekoľko tisíc metrov nižší.

Daulagiri

Matobee, každý máme nejaký svoj dôvod na objavovanie určitej časti Slovenska, ten tvoj bol tiež veľmi príjemný. Tilič mi evokoval presne ten istý vrchol :-)

Vďaka Gusto, prečítal som, netušil som koľko zaujímavostí v tom Hodejove majú.

Motorkár1 o tej Kostnej doline som čosi zachytil už dávnejšie. Možno dakedy zájdem aj tam.

Je to tam naozaj krásny neznámy kraj.

Pavel Forgáč

Ako tu píše Tomka a aj ty Cerová vrchovina je zabudnutá a dosť skrýva svoje krásy. Treba sa tam dlho motať aby ich človek všetky objavil. Dúfam že to aj v budúcnosti ostane takéto bez zbytočnej komercie. Inak podobné pokrútené duby sa dajú nájsť aj v okolí kremencových hôrok v pohorí Tribeč. Super fotky v rannom slniečku :) na tie sa vždy oplatí privstať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov