Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo s vodou na turistických chodníkoch

Diskusná téma K článku: Čo s vodou na turistických chodníkoch

Ako následok klimatických zmien máme na Slovensku čoraz menej zrážok a keď, tak prichádzajú nárazovo a spadnutá voda ani nemusí stihnúť vsiaknuť do pôdy - hneď sa dostáva do potokov a riek. To sa podieľa na obdobiach výrazného sucha. Čo môžeme pre zlepšenie spraviť my turisti?

Jan.halasa

Daulagiri, ďakujem za spätnú väzbu :-) Keď som s tým začal, tiež som šiel len na Malý Kriváň. Mal som dosť času, tak som si povedal, že spravím hrádzu, nakoniec som ich spravil asi tri. Neskôr som tam viackrát prišiel len pre stavanie. Také príjemné spojenie užitočnej činnosti a pobytu v prírode.

Je zaujímavé, ako rýchlo sa to tam začne meniť. Bol som tam včera a rastú tam malé stromčeky. Tak snáď ich toto leto už neodnesie prívalový dážď.

Daulagiri

Chcem pochváliť túto činnosť. Akurát minulý rok v septembri som šiel značkou zo Sučian na Malý Kriváň a všimol som si tie hrádze na vymletej lesnej ceste. Aj som si spravil jednu fotku. Bol som vtedy priam pozitívne šokovaný že niečo také vidím (nikde inde som to nevidel). Hneď som vedel na čo to je. Ale nenapadlo ma že je to iniciatíva jednotlivca.

Mám nachodené už dosť po slovenských horách a tak viem že väčšinou sa s eróziou na ceste nič nerobí. Šiel som už veľakrát po poriadne zahĺbených cestách. U nás sa na nejaké protiopatrenia v tomto smere v drvivej väčšine doslova kašle. O to cennejšia je takáto iniciatíva.

Dušan Šrenkel

Keď tak čítam tento článok, tak je faktom, že mnoho vecí na turistických chodníkoch sa dá poriešiť aj takto jednoduchým a nie veľmi nákladným spôsobom.
Čo sa týka cyklistov, tak to býva v dnešnej dobe večný problém, pokiaľ jazdia aj po turistických chodníkoch vyslovene aj charakterom pre peších turistov. Tento spôsob je vhodný práve pre chodníky, kde by cyklisti nemali jazdiť, napr. v rámci národných parkov alebo rezervácií.

FunTTomas

obdivuhodný príklad, ktorý treba nasledovať a zlepšiť stav vo svojom okolí. Netreba na to žiadne veľké prostriedky, stačí pár nástrojov a z miestnych zdrojov sa dá opraviť chodník. Žiaľ, stačí sa pozrieť na stav lesných ciest u nás ako ktorý hospodár sa o ne (ne)stará a (ne)čistí odrážky na vodu...

Ján Halaša

Stefan, cyklisti môžu využiť lesné cesty, ktoré využívajú aj lesníci a obísť tým chodník s hrádzami (ten nie je cyklocestou). Nevidím teda dôvod, prečo by to bolo pre nich ťažšie akceptovateľné.

Stefan Pavlik

Nechodim sice v lese na bicykli, ale prve co ma napadlo pri citani tohto clanku je, ze taketo hradze mozu pekne nahnevat cyklistov. Urcite je to dobre opatrenie pre zadraznie vody v krajine, alo rovnako dobre (ak nie lepsie) to nahneva cyklistov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma