Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zbierka na opravu salasa Obrubovanec

Anonymized_25093

Kazdy kto prispeje na opravu salasa do 31.08.2020 bude zaradeny do zrebovania o tricko. Zbierka na opravu salasa bude prebiehat aj po tomto termine tam uz ale nebude moznost vyhrat tricko. Do spravy pre prijmatela treba uviest “obrubovanec”.
Dakujeme

Anonymized_25093

Ade: paliT ti odpise na vsetky tvoje podnety. Ja som sa tiez vyjadril kedze riesime zbierku spolu.

Ade.e

Chodec: Si potom v OZ? Potom treba dopisat na webe OZ, ze si aj ty v tom projekte, lebo takto to vyzera ako samostatna iniciativa, ktora sice odkazuje na OZ, ale na nom konkretnom ziadna zmienka o organizatorovi zbierky. A pre neznalych tunajsich pomeroch, to moze byt nedoveryyhodne. Tak ako pre mojho kamosa, ktoremu som to spomenul a mal pochybnosti.
Tot vse.
Za Palit reakciu budem vdacny.

PaliT

Heňo: OZ je založené, resp. prebrali sme existujúce od kamaráta, ktorý sa venoval umeniu, ale nepokračoval a my sme ho premenovali a preregistrovali. Zatiaľ sme v ňom len ja s Monikou a niekoľkými kamarátmi. Nerobili sme k tomu ani žiadne fanfáry, lebo ešte stále je to všetko len ideový návrh, sformuloval som základné tézy, ktoré vyplývajú z mojich stanovísk a tiež z náhľadov viacerých ľudí, s ktorými som sa stretol v horách. Debatujeme aj s odbornou verejnosťou, či ľuďmi, ktorí majú dosah napr. na legislatívu a pod. Treba si prelúskať stránku slobodapohybu.sk a prípadné otázky, podnety a pod. mi píšte na timko@slobodapohybu.sk

Po vydiskutovaní a upresnení aktivít budeme riešiť aj členstvo v OZ, ide mi hlavne o ľudí, čo aktívne priložia ruku k dielu a pod.

Podpora turistickej infraštruktúry a renovácia prístreškov, salašov atď. je len jedna z činností, nad tým som už dávno uvažoval, zadovážil som si dokonca aj tesárske náradie, s ktorým by sa už dali opravovať aj zruby a mám v merku viac objektov.

Chodec sa takýmto veciam veľmi úspešne venoval už predtým, tak sme spojili sily, za jeho pomoc som veľmi vďačný. On organizoval už predtým renováciu objektov, pre také projekty bude využívať účet OZ na zbierky, ale nie všetko sa bude masovo zverejňovať, lebo niektoré objekty sa budú opravovať potichu, keďže určité útulne sú tŕňom v oku napr. poľovníkom a nechceme riskovať, že taký objekt skončí ako svojho času Burda.

Verím, že sa dohodneme aj s redakciou hiking.sk na nejakej mediálnej podpore nášho OZ, ale zatiaľ to nie je vydebatované, navyše si myslím, že niektorí turisti sa s niektorými navrhovanými opatreniami nestotožnia a budú proti voľnému pohybu v prírode protestovať, ale nepredbiehajme. Propagovať naše aktivity budem určite aj iných fórach, v tejto chvíli sa všetko len rozbieha, navyše pomaly končí tá vírusová pliaga a bude sa dať aj viac osobne stretávať a riešiť veci.

Chodec vybavil u sponzorov už viaceré veci do tomboly a dohodli sme sa, že on tú zbierku zverejní v diskusii, ja som zopár (nemálo) hodín strávil spisovaním programu a výrobe stránky, v pozadí je omnoho viac práce, ako sa javí a tiež nemám vždy prebytok času.

Budem vďačný za každú formu pomoci, mentálnu podporu, aj konštruktívne podnety.

Lenkasyrovatkova

Nesmierne sa teším z OZ Sloboda pohybu, držím palce a radi sa s Kubom staneme členmi a aj pomôžeme, ak budeme vedieť:) S myšlienkami sa stotožňujeme. Možno je to aj nejaká symbolika, že sa to spúšťa v dnešnej dobe, kedy si ešte viac uvedomujeme slobodu (a teda jej nedostatok...)

Possum

PaliT:

Trochu off-topic, v pohode vymazte... ale neda mi nepoznamenat, ze...

jasne, ze namas prebytok casu, ked sa tentockujes s tym, aby sa Ti hamburger-menu otocilo a zmenilo na X po kliknuti. Efekt, ktory si aj tak nikto nevsimne, ale kolko casu zabere ho spravit :)))

Ade.e

PaliT
Islo mi len o to, aby bolo kazdemu jasne, kto bude chciet prispiet, ze to je doveryhodna zbierka. My Chodca pozname, ale nepoznaju ho ini, ktori nie su na Hikingu. Ak sa odvolava na OZ, tak by tam malo byt uvedene, kto za tym je. Stranku som si samozrejme pozeral, je tam relativne dost obsahu ale nic k ludom, ktori za tym stoja. Proste nejake meno a priezvisko by tam bodlo. Tot vse. Ale ak nehcete peniaze od inych ludi, tak beriem spat.. :)

Denis

Pred pár rokmi sa menil zákon o lesoch a chcel som vtedy aby trampi a turisti tento zákon pripomienkovali, ochota žiadna, načo vraj. No nato, že minulý rok v ČR v jednej chránenej oblasti vedenie kúpilo dron z infrakamerou a GPS, vnoci prelietali nad oblasťou, spiacich v lese nahlásili polícii a tí si spravili nočné cvičenie a vnoci spiacich polapali, pokutovali a z lesa vyhnali. Súhlasím z myšlienkou že je našim právom chodiť slobodne po krajine a prespať v nej, aj v stane. Myslím že rodičia by mali mať právo vo svojej vlasti ísť z deťmi táboriť do lesa na vyhradené miesto zvané táborisko.

PaliT

Prispeli ďalší darcovia, veľká vďaka!

Daniela Tomášiková 20
Branislav Číž 50
Tomáš Nestický 20
Roman Konrád 30
Pavol Olejník 21,50
(My sme dali pri založení účtu 20)
Dalibor Vyberci 187,-
Michal Bukvai 22,22

Zostatok: 370,72

Na šindle bude treba zhruba 1.000€, ale začneme to pomaly upresňovať, lebo ceny sa mohli v poslednom čase meniť.

PS: Do záložky "Občianske združenie" som na webke doplnil info, kto je za OZ.

TomXX

Niečo pošlem, 2% ešte asi nebudete vedieť prijať... Zdieľam vaše nadšenie, mám pre to pochopenie, prispievam na útulne a podporujem ich, len ma mrzí, že neexistuje mechanizmus ktorý by ich výstavbu a údržbu systematicky zastrešoval. Za jeden hajzel (glob.zoznam.sk/luxusny-nezmys…) by mohlo byť 10 perfektných útulní na štátnych pozemkoch. Nebudem radšej ani spomínať na miliardu € ktorá sa stopila v OPISe.

Anonymized_25093

Tomxx: “ len ma mrzí, že neexistuje mechanizmus ktorý by ich výstavbu a údržbu systematicky zastrešoval.”

Vlegislative nic take na Slovensku neexistuje. OZ je na to aby sa to poriesilo ako sa najlepsie da. Nech je to akokolvek peniaze su a budu najvacsi problem. Preto zbierka.

TomXX

Útulne sú v podstate verejno-prospešné zariadenia, tak by mohol niečo prispieť aj štát. Myslím, že práve pri tejto vláde by sa možno niečo dalo dosiahnuť. Hlas OZ by mohol byť hlasnejší, ako jednotlivca alebo nejakej internetovej petície.

Ade.e

Tak zase utulne su utulne. Netreba precenovat ich funkciu ani celospolocensky vyznam, kvoli ktoremu by mali byt nejak organizovane podporovane statom. Teraz nech to nikto neberie v zlom, bol by som velmi rad, keby tie utulne aspon nezanikali.

Utulne su konkurenciou platenym ubytovnam a ani samotny KST nejak neriesi stavanie ci udrzbu utulni ci pristreskov, ktore by sa mohli vyuzit na prespatie.

Co sa tyka mechanizmu, prave v KST by som videl riesenie, lebo je to velka statom podporovana organizacia a skor by ziskala nejake panieza naviac na komplexnejsiu obnovu utulni. Otazne je, ci vobec to v KST zaujima. Mne skor pride, ze sa len hraju na politiku a masove stretavanie.

Druhym riesenim by bolo OZ, nieco na sposob zdruzenia na zachranu hradov, s ktorym stat uz dlhodobo spolupracuje. A vysledky su viditelne.

CI uz s podporou statu alebo bez nej, PaliT predsa vyslovil myslienku OZ, kde by sa (nielen) utulne systematicky riesili. Preto ma aj potesilo, ked sa pri zbierke uakazalo, ze za tym stoji PaliT a jeho OZ. Akurat ma prekvapilo, ze je to nejake tajuplne a nakoniec ta zbierka nieje ani cez OZ, co je len na skodu, lebo nemusi to byt uplne doveryhodne pre neznalych tunajsicjh pomerov.

A pritom by sa oprava Obrubovanca mohla vyuzit na spropagovania OZ a jeho cinnosti a casom by sa mozno aj samotne KST zaktivizovalo a pridalo ruku k dielu oprav utulni. Alebo by aspon posvatilo OZ ako prijemncu peniazi od statu. Legislativu teraz neriesim, ale ak chceme aby stat nejakymi financiami podporoval orpavu utulni., treba to co najviac zdoveryhodnit a nejako medializovat, nech kazdy vidi, ze to nieje len zbierka, bez urazky, jedneho typka.

Preto som aj rad, ze PaliT tam doplnil informacie ohladom zakladatelov OZ. Myslim, ze je uplne normalne pri OZ udavat aj nejaku tu adresu a kompetentnu osobu.

Cize, ak uz OZ vzniklo, malo by jasne dajat najavo, ze OZ organizuije zbierku na opravu Obrubovanca.
A hned by sa aj malo prezentovat aspon na tunajsom webe. Potom aj na webe celoslovenskeho KST. (Myslim, ze by lokalne KST by mohli poslat nejake symbolicke dary na opravu utulni). Rovnako by bolo fajn sa prezentovat aj na nejakych inych forach. Mozno aj v nejakej telke.Ale na to by bolo treba ochotnych ludi a ich casu, ktory uz beztak bude treba na samotnu opravu.

Preto si treba polozit otazku a najma zodpovedat, ci oprava utulni sa bude robit takymto ad hoc jednoduchym rezimom alebo to bude uz nieco organizovanejsie a systematickejsie?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum