Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brankovský vodopád a hrebeň Brankova

Matobee

Súhlasím, je to veľmi pestrá ,zaujímavá a príjemná túra. Bol som tu tiež v jarnom období. Brankovský hrebeň ponúka krásne výhľady na Salatín a Úplazy. Prekvapili ma strmé zrázy Ostrého. Miestny turisti z Ludrova potvrdili bohatý výskyt medveďov, podobne ako aj spomínaš. Myslím, že boli aj nejaké tie stopy, ak si dobre spomínam.

Janabilesova

Ahoj Soni, pekná túra a klobúk dolu za odvahu ísť tadiaľto sama :-).

Ján Halaša

Toto sú pekné oblasti, aj keď Salatín, Úplazy. Škoda, že sú aj tam v doline holoruby. Bol som tam pred troma týždňami, Hučiaky boli suché, tak snáď už získali nejakú vodu. Pod Veľkým Brankovom som počul medveďa, ale to už bol večer. Cez deň je asi o hodne menšia šanca ho stretnúť.

Ondro_RK

,,S davmi turistov tu nerátajte, ak sa obávate lesných obyvateľov, tak si niekoho priberte."

Sem si teda radšej určite niekoho priberte!

Akurát včerajší deň (31.5.2020, od 9:00 hod.) som v TV pozeral reprízu relácie halali ( halali.sk/premiera/ ), kde bola odvysielaná reportáž a rozhovor s nedávnymi obeťami útokov medveďa v tejto oblasti
(18.3.2020, Komornícka dolina - susedí s Ludrovskou dolinou a 22.4.2020, Ludrovská dolina).

Bikemartin

Ondro, celkom by ma zaujímalo ako v relácii pre poľovníkov popísali tie incidenty. TV nemám a v archíve tá relácia nie je, ale stanovisko ŠOPR je celkom prozaické:

Oba prípady boli opätovne prešetrené pracovníkom Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany Slovenskej republiky (ŠOPSR).

„Pri obhliadke miesta zistili, že tam je medvedí brloh. K stretu došlo v exponovanom svahovitom skalnatom teréne, napadnutý po útoku skočil zo skál o niekoľko metrov nižšie. Vyviazol s relatívne ľahkým poranením ruky, ako i čiastočnými zraneniami nohy spôsobenými následným pádom,“ hovorí Anna Weissová, manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody.

Ochranári neskôr zistili, že poľovník sa blížil k brlohu medveďa, čo bola pravdepodobne jedna z príčin agresívnej reakcie najväčšej slovenskej šelmy.

„V druhom prípade sa obeť útoku sa jedinec medveďa navzájom prekvapili na krátku vzdialenosť, čo vyústilo v obrannú reakciu šelmy v podobe útoku,“ doplnila hovorkyňa.

Čítajte viac: myliptov.sme.sk/…/na-liptove-…

Daulagiri

Tieto končiny sú veľmi pekné, šiel som týmto hrebeňom opačným smerom pred siedmymi rokmi, ale v daždivejšom počasí a spal som v tom salaši. Vtom čase tam ale ešte nebolo toľko rúbanísk, možno jedno. Pri vodopáde a na Brankove sme boli aj teraz v marci. Ísť sem osamote má tú správnu atmošku, ako čítam diskusiu, ešteže Soňa nevedela o tých útokoch pred túrou, lebo ktovie :-)

Sona

Tak ja to beriem tak, že medvede sú všade a proste treba dávať o sebe vedieť. Inak fakt pekný kraj, to zas stojí za trochu bdelosti.

Ondro_RK

Peťo,
no nie je to tam veru v archíve ( rtvs.sk/…/archiv?date=2020-05… ).

To je iba zhoda okolností, že som to ja včera v TV videl. Počul som už o tom skôr, ale tak včera som to videl v tej reportáži...

Inak stačilo chvíľu hľadať a našiel som tú reportáž inde, takže tu je odkaz na ňu:

youtube.com/watch?v=sMZ0aXn8R…

Tá oblasť okolo sedla Brdisko sa volá Medvedince a tam mávajú medvede brlohy.

Ja som napr. minulý rok zobral mamu na prechádzku, chceli sme ísť sem
hiking.sk/…/skala_na_vrsku.ht…
ale sme tam vlani koncom septembra krátko popoludní nedošli, pretože nás na turistickom chodníku, pred odbočkou ku skalke (fotka nižšie) vystrašil medveď, tak sme prchali preč...

Ondro_RK

Túra je to ale inak fakt pekná. Brankovský vodopád je pekný vždy, či už v lete [ hiking.sk/…/najvyssi_vodopad_… ] alebo aj v zime [ hiking.sk/…/brankovsky_ladopa… ], [ hiking.sk/…/brankovsky_ladopa… ].

Na chodníku k Brankovskému vodopádu človeka ešte stretnete.
No na hrebeni: Veľký Brankov-Ostrô-sedlo Brdisko [ hiking.sk/…/na_vrchole_branko… ] už poväčšine nestretnete ani živej duše, tam takmer nikto nechodí alebo iba minimum ľudí.

P.S.: ako janabilesova nižšie, klobúk dole Soňa, že si toto išla sama :-)

Peter61

ondro, Ty si doniesol medevede do tejto témy, takže by bolo vhodné, dávať funkčné linky. Každý máme svoj okruh googlenia. Ak by som práskol "Nexus recall", tak tiež nemám na mysli Star crafts, ale DMM.
Vo videu je to isté, čo v tých RK Post : poľovník sa plíži po revíre a prekvapí ho medveď ? Hanbil by som sa a zo špitálu by som vychádzal zadným vchodom.
myslím, že je tu pár fór s radami turistom, ako sa správať v medveďom teritóriu.
OK, pripúšťam, kadečo sa môže statť. U nás za bytovkou vypálila (asi) diviačica po susedovi so psom. Nervy v kýbli ( pre bikemartina : Maťo s Benom)

Ján Halasa

Peter61, súhlas. Medvede sú inteligentné tvory. Keď majú možnosť sa vyhnúť človeku, urobia tak. Aj z vlastnej skúsenosti, vždy sa tak stalo. Akurát im netreba stupiť až na nohu, lebo potom už nemajú inú možnosť, len sa brániť.

A každá príhoda sa dá porozprávať tak, ako mi sedí. Napr. na mňa vybehol pred dvoma týždňami medveď v lese. 5 metrov predomnou to ale strhol nabok a ušiel. Mohol by som povedať, že na mňa útočil, ale pravdepodobne si ma len všimol neskôr ako ja jeho - bežal len náhodou mojim smerom. Bol to mladý medveď, asi ho čosi vyplašilo.

A v televízii by sa pre objektívnosť mali spýtať aj maca, ako to stretnutie vnímal on ;-)

PaliT

Peknam túra, ten hrebeň už obzerám nejaký čas.

Turista stretne medveďa zriedka. Medveď stretne turistu často.
Pokojne choďte do prírody a nebojte sa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma