Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brankovský vodopád a hrebeň Brankova

Daulagiri

Tieto končiny sú veľmi pekné, šiel som týmto hrebeňom opačným smerom pred siedmymi rokmi, ale v daždivejšom počasí a spal som v tom salaši. Vtom čase tam ale ešte nebolo toľko rúbanísk, možno jedno. Pri vodopáde a na Brankove sme boli aj teraz v marci. Ísť sem osamote má tú správnu atmošku, ako čítam diskusiu, ešteže Soňa nevedela o tých útokoch pred túrou, lebo ktovie :-)

Bikemartin

Ondro, celkom by ma zaujímalo ako v relácii pre poľovníkov popísali tie incidenty. TV nemám a v archíve tá relácia nie je, ale stanovisko ŠOPR je celkom prozaické:

Oba prípady boli opätovne prešetrené pracovníkom Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany Slovenskej republiky (ŠOPSR).

„Pri obhliadke miesta zistili, že tam je medvedí brloh. K stretu došlo v exponovanom svahovitom skalnatom teréne, napadnutý po útoku skočil zo skál o niekoľko metrov nižšie. Vyviazol s relatívne ľahkým poranením ruky, ako i čiastočnými zraneniami nohy spôsobenými následným pádom,“ hovorí Anna Weissová, manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody.

Ochranári neskôr zistili, že poľovník sa blížil k brlohu medveďa, čo bola pravdepodobne jedna z príčin agresívnej reakcie najväčšej slovenskej šelmy.

„V druhom prípade sa obeť útoku sa jedinec medveďa navzájom prekvapili na krátku vzdialenosť, čo vyústilo v obrannú reakciu šelmy v podobe útoku,“ doplnila hovorkyňa.

Čítajte viac: myliptov.sme.sk/…/na-liptove-…

Ondro_RK

,,S davmi turistov tu nerátajte, ak sa obávate lesných obyvateľov, tak si niekoho priberte."

Sem si teda radšej určite niekoho priberte!

Akurát včerajší deň (31.5.2020, od 9:00 hod.) som v TV pozeral reprízu relácie halali ( halali.sk/premiera/ ), kde bola odvysielaná reportáž a rozhovor s nedávnymi obeťami útokov medveďa v tejto oblasti
(18.3.2020, Komornícka dolina - susedí s Ludrovskou dolinou a 22.4.2020, Ludrovská dolina).

Ján Halaša

Toto sú pekné oblasti, aj keď Salatín, Úplazy. Škoda, že sú aj tam v doline holoruby. Bol som tam pred troma týždňami, Hučiaky boli suché, tak snáď už získali nejakú vodu. Pod Veľkým Brankovom som počul medveďa, ale to už bol večer. Cez deň je asi o hodne menšia šanca ho stretnúť.

Janabilesova

Ahoj Soni, pekná túra a klobúk dolu za odvahu ísť tadiaľto sama :-).

Matobee

Súhlasím, je to veľmi pestrá ,zaujímavá a príjemná túra. Bol som tu tiež v jarnom období. Brankovský hrebeň ponúka krásne výhľady na Salatín a Úplazy. Prekvapili ma strmé zrázy Ostrého. Miestny turisti z Ludrova potvrdili bohatý výskyt medveďov, podobne ako aj spomínaš. Myslím, že boli aj nejaké tie stopy, ak si dobre spomínam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum