Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brankovský vodopád a hrebeň Brankova

Martin knor

Velmi pekna prechadzka. Pridavam obrazok vodopadu. Foteny je o mesiac a par rokov prv.

Peter61

Martin, máš na mysli, že sa nerealizovala myšlienka zásahových tímov ?

Martin knor

Ano, toto je dobra myslienka. Ale myslim, ze zatial sa nerealizovala. Sice riesi iba situaciu s medvedmi v sidlach, ale aspon to keby sa cim prv zacalo seriozne riesit. Obavam sa vsak, ze "takzvani ochranari" budu ronit slzy za kazdeho macka, bez ohladu na to, ci je problemovy, alebo nie. (Idea "takzvanych ochranarov" je, ze vsetci mackovia su dobri. To iba zli zli ludia si mozu za to, ked maju s nejakym problemy. Len si spomente na hysteriu okolo medvedice Ingy a obvinovanie, kto za jej smrt moze.)

PaliT

Bol na tej prednáške, kde sa hovorilo o tom, že je zbytočné plošne strieľať nejaký počet medveďov tam, kde nejaký konkrétny maco robí škodu, lebo často poľovníci "dajú dole" úplne nesprávneho.

Preto sa mení paradigma tak, že vzniknú zásahové tímy, ktoré problémového jedinca označia (bez značky podobnej tej z paintballu nebude možné na medveďa mimo intravilán strieľať), dokonca ho budú vedieť uspať a prítomný veterinár ho utratí. Tým pádom skončia poľovačky, z čoho má poľovnícka lobby, ktorá celú túto hystériu zámerne masíruje, úplnú hrôzu.

Praktiky, kde si cez nastrčených ľudí v ŠOPke vybavovali odstrely úplne neproporčne k škodám v danom území, sa už skončia. Kolektívna vina sa už nebude u medveďov uplatňovať, poľovníkom už nebude prislúchať lov chráneného živočícha, budú to odborníci, ktorí z populácie vytiahnu len tých, ktorí robia problémy.

Peter61

ad 13:33 martin knor:
problém je v tom, že v meste VT to spravili IBA na časti kontajnerov.
Na akej prednáške si bol ?

Martin knor

Ondro, zabezpecenie odpadkovych kosov nic nevyriesi. V "meste" Vysoke Tatry to spravili a problem sa nevyriesil. Naopak, medvede im tam chodia castejsie ako pred par rokmi. Tak si "takzvani ochranari" vymysleli, ze treba zabezpecit este aj male kose pri chodnikoch, lebo tie este zabezpecene nie su. V principe mozu vo Vysokych Tatrach zabezpecit co len chcu, "takzvani ochranari" si vzdy cosi najdu, co sa este da vylepsit a popri tom tam bude medvedov z roka na rok viac. Vsimni si, ako sa "takzvani ochranari" zubami nechtami brania urcit optimalne ci maximalne pocty medvedov pre jednotlive uzemia. (A diskusii ako tieto pocty menezovat.) Podla prednasky, na ktorej som bol vlani, su medvede trvalo uz aj na severe Malych Karpatov. Onedlho budu navstevovat vily na Slavine. Som zvedavy, kolko rokov potrva, kym k tomu pride.

Ondro_RK

Peťo,
k dnešnému dňu, t.j. k 02.06.2020 sú všetky linky, keď som si ich teraz prešiel, čo som sem dal -funkčné (čo o niekoľko mesiacov už nemusí platiť).

To video, tie ,,RK Post" aj moja prezentácia tu sú len také ,,výkriky do tmy".
Ako som uviedol pri fotke:
hiking.sk/…/centrum_dolneho_l…
(na ktorej vidieť aj časť hrebeňa z článku ,,Brankovský vodopád a hrebeň Brankova")
Ružomberok je rozlohou štvrtým najväčším mestom na Slovensku...

  1. Bratislava - 367,66 km2
  2. Vysoké Tatry - 359,79 km2
  3. Košice - 237,05 km2
  4. Ružomberok - 126,72 km2
    ...

Žiadne iné mesto (okrem Mesta Vysoké Tatry) na Slovensku nemá dlhodobo také problémy s medveďmi, ako má centrum Dolného Liptova.
Všetci kompetentní to vedia, ale nikto to v skutočnosti nerieši (riešenie, o.i. je aj zabezpečenie tých odpadkov).
Zrejme sa skutočne čaká len na...

PaliT

Peknam túra, ten hrebeň už obzerám nejaký čas.

Turista stretne medveďa zriedka. Medveď stretne turistu často.
Pokojne choďte do prírody a nebojte sa.

Ján Halasa

Peter61, súhlas. Medvede sú inteligentné tvory. Keď majú možnosť sa vyhnúť človeku, urobia tak. Aj z vlastnej skúsenosti, vždy sa tak stalo. Akurát im netreba stupiť až na nohu, lebo potom už nemajú inú možnosť, len sa brániť.

A každá príhoda sa dá porozprávať tak, ako mi sedí. Napr. na mňa vybehol pred dvoma týždňami medveď v lese. 5 metrov predomnou to ale strhol nabok a ušiel. Mohol by som povedať, že na mňa útočil, ale pravdepodobne si ma len všimol neskôr ako ja jeho - bežal len náhodou mojim smerom. Bol to mladý medveď, asi ho čosi vyplašilo.

A v televízii by sa pre objektívnosť mali spýtať aj maca, ako to stretnutie vnímal on ;-)

Peter61

ondro, Ty si doniesol medevede do tejto témy, takže by bolo vhodné, dávať funkčné linky. Každý máme svoj okruh googlenia. Ak by som práskol "Nexus recall", tak tiež nemám na mysli Star crafts, ale DMM.
Vo videu je to isté, čo v tých RK Post : poľovník sa plíži po revíre a prekvapí ho medveď ? Hanbil by som sa a zo špitálu by som vychádzal zadným vchodom.
myslím, že je tu pár fór s radami turistom, ako sa správať v medveďom teritóriu.
OK, pripúšťam, kadečo sa môže statť. U nás za bytovkou vypálila (asi) diviačica po susedovi so psom. Nervy v kýbli ( pre bikemartina : Maťo s Benom)

Ondro_RK

Túra je to ale inak fakt pekná. Brankovský vodopád je pekný vždy, či už v lete [ hiking.sk/…/najvyssi_vodopad_… ] alebo aj v zime [ hiking.sk/…/brankovsky_ladopa… ], [ hiking.sk/…/brankovsky_ladopa… ].

Na chodníku k Brankovskému vodopádu človeka ešte stretnete.
No na hrebeni: Veľký Brankov-Ostrô-sedlo Brdisko [ hiking.sk/…/na_vrchole_branko… ] už poväčšine nestretnete ani živej duše, tam takmer nikto nechodí alebo iba minimum ľudí.

P.S.: ako janabilesova nižšie, klobúk dole Soňa, že si toto išla sama :-)

Ondro_RK

Peťo,
no nie je to tam veru v archíve ( rtvs.sk/…/archiv?date=2020-05… ).

To je iba zhoda okolností, že som to ja včera v TV videl. Počul som už o tom skôr, ale tak včera som to videl v tej reportáži...

Inak stačilo chvíľu hľadať a našiel som tú reportáž inde, takže tu je odkaz na ňu:

youtube.com/watch?v=sMZ0aXn8R…

Tá oblasť okolo sedla Brdisko sa volá Medvedince a tam mávajú medvede brlohy.

Ja som napr. minulý rok zobral mamu na prechádzku, chceli sme ísť sem
hiking.sk/…/skala_na_vrsku.ht…
ale sme tam vlani koncom septembra krátko popoludní nedošli, pretože nás na turistickom chodníku, pred odbočkou ku skalke (fotka nižšie) vystrašil medveď, tak sme prchali preč...

Sona

Tak ja to beriem tak, že medvede sú všade a proste treba dávať o sebe vedieť. Inak fakt pekný kraj, to zas stojí za trochu bdelosti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma