Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Triglav

Diskusná téma Triglav

Dobrý deň. Neviete mi prosím Vás poradiť najkratšiu a najjednoduhšiu cestu na triglav? Chceli by sme to dať za jeden deň. Za každú radu som vopred vďačný :)

Peter61

@ 22:31 Gunner0909:
občas čosi skupinové organizujem takže môžem dačo všeobecné :

  • bacha na búrky, ferata je bleskozvod. Treba vedieť robiť s miestnym búrkovým radarom- V lete sa vyvvinie búrka za 2-3 hodiny " z ničoho"
    radar dakedy ukáže, či treba otočiť shmu.sk/sk/?page=2322
  • aká veľká skupina ? Adushka dala link : dvaja skúsení turisti, stredné plecniaky, cca 2 000 m prevýšenie. Dávali ste dakedy dačo také ?
Adushka

Ja som šla na Triglav pohodovo dolinou Triglavských jazier od Bohinjského jazera, to je krása, ale chce to už min 2 dni. Prvý deň na dom Planika, ráno na Triglav, a potom zostup napr. cez Vodnikov dom a Voje k Bohinju. Domáci, keď to chcú dať rýchlo, tak idú z planiny Pokljuka. Parkuje sa na Rudno polje a odtiaľ cez Vodnikov dom, choďák až po dom Planika, zaistené úseky sú až potom, my sme to šli bez setu, aj keď aspoň prilba by bola fajn. V SR a ČR je najpopulárnejšia trasa od Aljazevho domu (chápem, že má ľahký prístup autom dolinou z nášho smeru a cesta hore zaistenou strmou stenou na Kredaricu je pre väčšinu lákavejšia, než iné varianty, lebo však každý sa chce pochváliť, že to dal, ale k tejto trase už popísali komentáre predo mnou). Sneh sa dá odsledovať cez Kredaricu, tá trasa odAlj. domu ho zvykne mať dlho, keďže má severnú orientáciu. Ja som to šla dva razy na prelome júl/august, prvý raz v pohode, vyšli sme na vrchol a vďaka horšiemu počku sme tam boli takmer sami. Druhý raz vrchol nevydal, lebo mrzlo a nasnežilo (aj v lete).

Gunner0909

V prvom rade ďakujem všetkým za reakcie:) A kedže ešte nikto z našej skupiny neabsolvoval taký náročný výstup tak určite dáme na vaše rady a rozložíme si to do dvoch dní. Čo sa týka ferraty a samotnej cesty je jednoduchšia teda z doliny krma alebo z Trenty? či tam nie je veľký rozdiel v obtiažnosti ? dalo by sa zo zvládnuť už koncom júna alebo tam býva ešte veľa snehu a odporúčate skôr Júl, August ?

Jaro_PO

@Eric ďakujem. Je tam krásne radosť fotit. A bol to moj druhy pokus, tak som uz vedel cca. odkial a čo fotiť. Ta trasa, čo som šiel je bez ferraty, iba vrcholova pasáž je istená, ale bolo to ľahké. Set mala polovica ľudí.

Eric

Jaro_PO: Velmi pekne fotky, gratulujem. Otazka - je mozne vystupit na vrchol aj bez nutnosti prejst ferratou, ci tam je zo vsetkych stran taky teren? Dik.

Jaro_PO

@Gunner0909 je to škoda to ísť za deň na otočku. Príliš pekné na náhlenie. Technicky najľahšie je to Z Trenty cez Koču na Doliču.

zonerama.com/…/4772794

Peter61

netuším, koľko a v akých výškach má Gunner0909 team nabehané Pri tom plánovaní v Alpoch ja beriem do úvahy aj nadmorskú výšku.
Napr. na Stüdlhütte (cca výška Triglavu) bolo ľuďom blivno, a nebolo to od chlastu.

Peter Šufliarsky

Skoro všetci turisti idú prvý deň na chatu na Kredarici, a na druhý deň ráno hore + celý zoztup.
Tak ako píše Martin, dať to v jeden deň, to je slušná porcia... V lete je ale dlho vidno a dolina Krma je prechádzka lesom možná aj s čelovkou. Ak to chcete dať v jeden deň, budete musieť nocovaať niekde v dosahu a nastúpiť na túru veľmi zavčasu...

Tiež som dal Triglav “cestou okolo”
Optimálna taktika z pohľadu spotreby času je: prvý deň doobeda vyraziť na Triglavski dom - chata na Kredarici. Tam si dať kávičku a polievočku. A podvečer ísť na feratku a na vrchol... Bolo nás tam pár (na ferate), nikto mi nezavadzal, ani ja som nikomu nezavadzal. Vyspal som sa na chate a veľmi zavčasu ráno som to “zbehol” cež prag Krmou dole, sadol do auta a pálil preč...

Martin knor

Dat sa to za den da, ale je to hlupost. Aljazev dom ma 1000 mnm, Triglav 2860. Celkom slusne prevysenie. Ist dolu rovnakou cestou je nuda a Bambergov pot po takom namahavom vystupe je samovrazda. Cez chatu na Dolicu a sedlo Luknja je to dalsich 250 m, co dava 3100 pri zaujimavejsom variante a 2850 pri nudnejsom. Ak bude skaredo, cize mokro, tak sa Vam bude na tamojsich vapencoch fest smykat. Ak bude pekne, budete sa musiet vyhybat mnozstvu ludi (casto v starsom veku), co Vas bude na uzkom chodniku cez Mali Triglav zdrzovat.

Odporucam radsej ist prvy den pohodlne iba na chatu. Staci vyrazat okolo obeda. Ked pojdete na Dom Valentina Stanica, vecer mozete vybehnut na Begunjski vrh a vychutnat si Triglav nasvieteny zapadajucim slnkom. (Obdivoval som to uz dvakrat, ale pokojne sa tam vyberiem aj treti.) Dalsi den Triglav a dolu najlepsie cez Kocu na Dolicua sedlo Luknja. Takto si prevysenie rozdelite a dalsi den budete v pohode.

Peter Šufliarsky

Najjednoduchšia cesta na chatu na Kredarici je "čez prag" cez prah. Neexponovaný výstup vedie dolinou Krma ľadovcového pôvodu. Na konci doliny sa treba dostať cez prah - nie je to náročné.
Od chaty na Kredarici vedie na Triglav cez "Mali Triglav" ferata.
Bývajú tam kruté búrky, ale na chate je "meteorologist". Keď nie je pekne, tak si pred výstupom treba overiť predpoveď...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma