Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá chata pod Rozsutcom

Jozos

dakujem za pekny clanok, i ked smutny. predsa je len o zaniku jednej chaty. neviem aka byvala a do akej miery mozem hodnotit jej opodstatnenost. no mne osobne veta autora o tom ze ochranari nepovolili vystavbu novej chaty tak nejako zapada do mojho presvedcenia, ze u nas sa ochrana prirody vykonava v zmysle ohradit ostnatym drotom a zakazat ludom navstevovat ju a vstupovat do nej pripadne v nej a s nou zit. zakazat kysle dazde aby vstupovali do NP nevieme. zakazat cloveku vstup je jednoduchsie.
sorry za ten off topic.

este raz dakujem,
jozo

PS: mne na mojich hrebenovkach v Krivanskej MF nechyba- daju sa urobit za den, aj v lete aj v zime, pri dobrych podmienkach?. to ale predsa nie je dovod, aby som vyhlasoval, ze tam nema co hladat. mozna mnohi by ju privitali napr. rodinky s detmi, starsi alebo menej fyzicky zdatni ludia atd. a co je zle na tom keby bola vyletne miesto zo stefanovej, ak si tam ludia vyslapu peso?

Eskimo

Aj mna tento clanok potesil! Chatu som uz, bohuzial, nemal moznost zazit a tak ju poznam len z rozpravania rodicov. A este mam jednu spomienku z detstva ked som bol prvykrat v Malej Fatre: na jednej z turistickych smeroviek bol napis "pod Rozsutcom" a pred nim sa dalo vytusit bielou farbou zatrete slovo "Chata"...

V hlasovani "chata ano - chata nie" sa priklanam na stranu "ano" a v hlasovani do "vybrali.sme.sk" som poslal svoj hlas tiez!

Sedlo

Pěkná nostalgická vzpomínka na chatu, kterou jsem několkrát navštívil, díky!

Gubo

Smutne...vdaka za dobry clanok a som rad ze si chatu mozme aspon takto pripomenut...

Adushka

Boro, super, moc dakujem za clanok o chate. Tiez prvykrat vidim, ako vyzerala, prekvapilo ma, ze bola naozaj velka, cakala som mensiu. A tiez ma prekvapilo, ze vyhorela az tak neskoro, nejako som mala zafixovane, ze to bolo ovela skor. Kazdopadne je skoda, ze uz nestoji, ja by som bola za jej obnovu, keby som o tom v tej dobe mohla rozhodnut, pretoze vyzerala naozaj tak typicky horsky a zapadala mi do celkoveho razu krajiny. Skoda jej.

Boro

Som prekvapený vaším záujmom a teší ma to. O článok už prejavil aj informačný server Terchovej a tak sme dali súhlas na prevzatie. Ja osobne si myslím, že je škoda takej chaty a tiež si myslím že nie každý je zdatný a mladý ,výkonný turista, ktorý urobí Fatru na jeden šup. Sú tu naozaj aj starší ľudia ,alebo rodiny s deťmi, ktoré by isto uvítali pobyt na takej chate. Veď nadmorská výška chaty má aj liečebné účinky pre mnohých ľudí. A ak si zoberieme fakt, že chata sa nachádzala na hrebeni,mohla byť aj prvým nocľahom pre ludí vyrážajúcich na hrebeňovku zo Zázrivej (4-5 hod),z Kraľovian (4-5 hod.) ale i Bieleho Potoku či Párnice. Keď človek cestuje na štart hrebeňovky, tak sa dostane k východziemu bodu okolo 10.-11.hod.takže na prvý deň by to isto stačilo.

Sedlo

Chata měla opravdu vyjímečnou polohu, famózní byl "letecký" pohled z vrcholu V. Rozsutce, něco podobného, jako pohled na Brnčálku při výstupu na Jahňačí, to fakt nemělo chybu. Mlhavě si pamatuji ceny ubytování, kolem 10 korun na noc, pivko a polévka asi 2 koruny. To vlastně bylo tenkrát všude podobné.
Po vyhoření, mám pocit, byla postavena chata na Grúni, což alespoň částečně kompenzovalo ztrátu této chaty, ale nikdy nenahradilo.

Zdeno

Nedá mi nereagovať na tento článok. Som veľmi vdacny autorovi, ze sa takyto clanok objavil, pretoze aj ked som vela krat hladal, nikde nebola ani zmienka i historii a zaniku tejto chaty. Co sa tyka jej znovuvybudovania, myslim ze ochrana prirody v dnesnej dobe moze ist ruka v ruke s vybudovanim nie velkej no predsa chaty. Cesta z Bielej je vybudovana, funkcna, vodny zdroj pod rozsutcom tiez, nebol by to velky zasah. A ak vezmem do uvahy to, aku atmosferu to moze vytvorit pre tych co rano vyjdu z chaty a uvidia Rozsutec v celej jeho krase, tak myslim ze nie je velmi co riesit. Hlavne ak teda sledujete vyvoj a hroziacu realizaciu mamutich projektov typu lanovky Trusalova-Chleb, alebo spalena Salatin. To uz je skutocne ohrozenie zloziek biotopu a narusenie prirody.

Wolflike

zdeno: no, ved prave ze sledujeme. lanovka na chleb bola riadna sviniaren s prepacenim, hlavne sposob jej vystavby. ked som videl premavat nakladne autaq po hrebeni, neveril som vlastnym ociam. nemam vlastne info ale klasicke JPP hovori ze to vybudovanie cesty a pritomnost nakladiakov bolo proti dohodam i predpisom(ci sa to malo stavat vrtulnikom alebo nejak inam neviem), takze firma zaplatila nejaku smiesnu pokutu a ide sa dalej. prave preto ze to vyzera ako to vyzera som skepticky ku kazdej dalsej vystavbe, nech ja to hoci aj chata na super mieste. ono, co ty vies, za desat rokov by sa potom niekto mozno poskrabal za uchom ci by nemohla ist lanovka aj na rozsutec, nieco na styl lomnicaku :))

Sedlo

Problém je asi v tom, že v době, kdy fungovala chata pod Rozsutcom, lidi ještě tolik nemysleli na komerci jako dnes a obávám se, že kdyby se tam nová chata opět postavila, opravdu by někoho mohlo napadnout postavit lanovku na Rozsutec. At´to raději zůstane, tak jak to je.

Wolflike

sedlo: presne to som mal na mysli, nostalgia a foto z dni davno minulych su jedna vec, komercia dnesnych dni ala snilovske sedlo druha

Sedlo

Wolflike, kéž by takových, jako ty, bylo co nejvíc!

Pepa Klečka

Krásné fotky,s radostí jsem si je prohlédl,matně se mi vybavilo,že jsem byl s mým taťkou na chatě pod Rozsutcem v mých asi deseti letech,fotkama i článkem jsem si to připomněl

Slnko

Podla mojho nazoru by mohol byt v danej lokalite maly bufetik s lavickami a hlavne so smetnym kosom a zvazanymi smetami, ked uz tam je ta cesta. Vzdy lepsie, ako ked sa smeti povaluju kade-tade. A uplne najlepsie by bolo, keby sa tam povolil bivak. Ved MF je asi jediny NP na Slovensku, ktory nema ziadne vyhradene miesto na prespanie, dokonca aj kemp Stary dvor bol zruseny - niektori ochranari svojimi preslapmi len nahravaju stavebnej lobby.
Wolflike, nieco som zaspal? O akej lanovke na Chleb stavanu nakladakmi hovoris?

Bean

No ja len dufam, ze wolflike myslel uz existujucu infrastrukturu Vratna - Chleb, lebo ak sa zase chysta nieco nove, tak to uz asi nezvladnem...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma