Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prales ako z fantasy filmu chráni len ústna dohoda

Lubo

Jozo, nepaprc sa. Z tvojho postu jasne vyplyva, ze pripadne vyhlasenie rezervacie beries negativne. Ja som zas nikde nepisal o PSL ale o programe starostilovosti o rezervaciu. Tak ako mohla NP Muranska planina povolit v navstevnom poriadku rezim pohybu mimo TZT, tak by sa mohlo aj tu povolit v inom dokumente, kedze uzemie nie je v NP.

P.S. Kde bolo tam bolo, bol raz jeden prales Velky Bok. Nebol v rezervacii a bol vytazeny prakticky za par mesiacov od zverejnenia jeho vymapovania. To iste sa moze stat tomuto a jedine co nam ostane su fotky v tomto clanku.

Iwanna

Ad2 JozoP 06:43 - po 2 trefnych vetach si sklzol k negativizmu a frflaniu tymto: "Zas budem lovná zver, vytisnem pilčíka a traktoristu z piedestálu najväčšieho škodcu lesov v galaxii." Pritom sme to my tzv. hikeri, kto musime konstruktivnym, pozitivnym a aktivnym pristupom pomoct k rieseniu kt. nacrtol Lubo.

Jozo.p

Lubo, nenapísal som ani slovo o nesprávnosti ochrany týchto lesov. Ak áno, tak ma cituj a potom ma obviňuj z hejtovania. Nenapísal som ani slovo nepravdy, všetko sú ľahko overiteľné fakty.

Zato ja si dovolím polemizovať s faktom že PSL môže prebiť zákon o ochrane prírody...

Lubo

Rezervacia ma svoj program starostlivosti a ten moze vstup turistom umoznit. Ak by sa to aj neriesilo takto, tak najprv treba dosiahnut ochranu a potom mozeme riesit, aby do rezervacii bol mozny vstup pesiakom tak, ako sa to planovalo za Radicovej vlady a nebol to problem odborny ale vlada padla skor, ako sa to stihlo. Zaroven je mozne tam postavit tam chodnik, ktory by lokalitu spristupnoval.

Takze hejtovat snahu o zvysenie ochrany tym, ze tam nebudes moct chodit je take, ehm, cudne. Lebo o par rokov by si tam aj tam sice chodit stale mohol, ale uz by si nemal velmi dovodov na navstevu. Jedine ze by si sa vyzival v rubaniskovej turistike.

Jozo.p

Neviem o akom negativizme tu hovoríte. To je realistic?é skonštatovanie faktu že podľa platnej legislatívy sa presunom do päťky skončí voľný pohyb.
Názory a návrhy uchádzačov na riaditeľa ŠOP, ozPrales, WWF, ani dlhoročn? aktivita VLK-a v tomto smere legislatívu nezmenia. Tá sa mení inde a inak.

Poviem si o pár rôčkov, nad bločkami od stráže prírody, kto sa mýlil. Strašne rád by som to bol ja...

(Svojimi príspevkami nechcem povedať že záchrana predmetných pralesov je nesprávna vec !)

Iwanna

Jozo P., spravne postrehy. Ale namiesto "negativizmu" je verim lepsie skusit sa angazovat, aby to nesklzlo do extremu kt. nas to strasis :) Co sa verim aj ludia z hiking.sk snazia podporit. Zatial verme, ze si aj nejaki zastupcovia verejnosti pozru tie 5 stranove koncepcie uchadzacov na riad. ŠOP kt. sa dostali do 2. kola - myslim toto: sopsr.sk/…/Výberové konanie n… Pralesy samozrejme treba chranit na to, aby sme sa nimi mohli prechadzat atd. Avsak tak, nech to pralesom neskodi. A o tom treba diskutovat konstruktivne-

Sona

Pokiaľ viem, Prales a WWF sú za to, aby sa tam mohlo chodiť aj naďalej. Ako to dopadne, neviem, možno cez štátnu ochranu prírody to neprejde. Ale aj keby sa tam nemohlo chodiť mimo značiek, aj tak tie lesy ako spoločnosť potrebujeme a treba ich zachrániť.

Jozo.p

"Vlastníkom je štátny podnik Lesy SR." - Vlastníkom je Slovensk? republika, LSR sú správcom majetku.

"Keďže územie je v 2. stupni ochrany, kde nie je zakázaný pohyb mimo turistických chodníkov, môžete sa tu slobodne túlať." - no a presne toto sa presunom týchto lesov do 5-ky skončí. Zas budem lovná zver, vytisnem pilčíka a traktoristu z piedestálu najväčšieho škodcu lesov v galaxii.

Sona

Ano, poslednu dobu do nich chodim, cim dalej, tym viac. To sa neda uplne ani popisat, ani nafotit, treba to vidiet. Pre tych, ktori by nevedeli – v nasej turistickej mape je aj vrstva vymapovanych pralesov. Zapnite si a chodte sa pozriet :)

Iwanna: ano, ruka s telefonom je moja :)

Ján Halaša

Ďíky Soňa za príjemný článok. Myslím, že pralesy sú dosť návikové - keď ich človek objaví, začne ich vyhľadávať. Ten pocit z nich asi nie je zdieľateľný slovami, fotkami ani videom. Preto je dobré ho zažiť.

Iwanna

Suhlasim s clankom, ze zlta TZT je najma okolo Hornej skaly krasna. Jedine co ma tam sklamalo je presne to smyklave rubanisko, ktore je tam okolo 6-7 rokov, predtym tam nebolo. Ovela ovela horsie vsak pilčíci znicili blizku zelenu TZT z Ortutov k zvyskom padnuteho lietadla (tzv. Pamatnik sovietskych letcov). Zo zltej TZT z clanku je to k tomu pamatniku zachadzka zo 5 minut, ale z fotiek na urda.blog.sme.sk/…/z-hornych-… je pochopitelne, ze nema az taky vyznam tam zachadzat, kedze ide o nie velmi peknu kopu zvyskov kovu kt. ludia este nerozkradli. Skusim aj priamy link na fotku: u.smedata.sk/…/380748_article…

Matobee

Naozaj zaujímavý a krásny úsek okolo Hornej skaly. Šiel som to síce v zime v bohatej snehovej pokrývke, ale les-prales a tiež vyhľad zo skaly v tejto nenádnej časti Kremnických vrchov ma príjemne prekvapili.

TomXX

Ja som len vložil význam skratky...

Boro

TomXX , a od čoho sú nezávislí ? Od štátnych peňazí ? Sami si zarábajú aj platia svoje náklady , alebo sú nezávislí len ideove ???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma