Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nová sada SHOCart máp 1 : 40 000 pokrýva celé Slovensko

Misoo

Moj nazor k tejto sade: napad vydat ucelenu seriu pokryvajucu celu krajinu je vyborny, na mierku sa da zvyknut, prehladnost vcelku dobra (narozdiel od produktov VKU z poslednych rokov), cena 70e vynikajuca... Ale! Vzdy ked nieco vyzera az prilis dobre, vynori sa nejake ale. Kvalita papiera. Ja neviem ako rozmyslaju vyrobcovia tychto veci (teda viem-na zivotnost sa dnes uz nikto nehra), ale ja si tu mapu beriem so sebou von a pocas tury ju pouzivam. Kto by to cakal, ze ano?! Dojem z tohto papiera mam taky, ze nevydrzi vonku nic. Po prvom otvoreni mapy doma na stole je na miestach kde som ju chytil vidno skrkvance a to si nechcem predstavit ako to bude vyzerat ked ju budem rozbalovat niekde vo vetre. A o nejakom polozeni na orosenu travu nemoze byt ani reci. Ked si na porovnanie vezmem nejakeho vysluzilca od VKU (okolo r. 2000), tak sa to neda porovnat. Gramazou, ale ani povrchovou upravou, ktora je na Shocarte ziadna. Ked to cele zhrniem, tak povodne nadsenie z peknej serie pokazilo rozcarovanie z papiera, ktory by som sa hanbil podat predskolakovi na trenovanie pisania. Vyrobcovia, halo! Chcem odolny papier a som ochotny si zan priplatit!

Peter61

err.
stredisko terénnych služieb ŠL TANAPu

Peter61

iwanna,
ak sa dobre pamätám, tak v v STS ŠL ZANAPu šéfoval bývalý člen horskej služby, takže dačo o vŕtaní a reťaziach určite vedel. Ale robiť v organizácii, ktorá spadá pod HZDS alebo SNS je o hubu..
( + 2 roky pod SMK , Zsolt Simon, aby som bol presný).
Aj prachy na pílenie suchárov v severných dolinách minulého roku dala Matečná dakedy začiatkom roku a pílili sa v júni ( na uzávery TZCH si pamätáš ?) .

Lubo

Lenka: ano, mali by sa starat o znackovanie turistickych znacenych tras na celom uzemi TANAPu. Avsak napriklad Rakytovske plieska boli vybudovane bez ich ucasti, bola to aktivita myslim vlastnika (urbar) podporena Nadaciou Ekopolis. Tym padom zaujem SL-TANAPu sa o to starat je mala. Oni sa koniec koncov nestaraju ani o svoje tak, ako by mali (napr. Maly kupelny chodnik, Prameniste). Lahsie je vyhovorit sa na x dovodov preco to nejde. Potom napr. retaze opravuje "na tajnasa" HZS z dovodu bezpecnosti. Roky dozadu si pamatam kauzu, ze jeden strazca TANAPu s HZS obnovili retaze v Rohacoch (neviem uz ci Tri kopy alebo Hruba kopa) a SL-TANAPu pomaly chceli podavat trestne oznamenia.

RadoB

@samkoh
Cena je 70E aj s dopravou.
Objednavka na atlascr.cz.
Dodavka bola rychla.

Lenkasyrovatkova

@Lubo
podobne ako norma STN tak aj návštevný poriadok je očividne trhací kalendár...Fľak som sa napríklad dopytovala priamo na Lesoch Spišská Belá - že oni nevedeli, že je taká povinnosť/norma... Do toho by podľa mňa ŠL TANAPu nemalo byť nič, skôr ŠOP by mala usmerniť, keď sa robí nový chodník, čo to má spĺňať, nie?

K ŠL TANAPu - toto som ešte nepochopila úplne, oni by mali značiť aj na územiach, ktoré nie sú v ich správe? - že je to v rámci národného parku, ale patrí to urbáru alebo nejakým iným vlastníkom (napr. Fľak, Rakytovské plieska, predpokladám že aj veľa chodníkov v Západných Tatrách)

Samkoh

a k NCH: pomerne obsiaha databáza je na naucnechodniky.eu/ ; čerpal som z nej aj pri písaní mikrogeografie(tí, čo vyštudovali/študujú geografiu v NR, teoreticky aj v PO, určite vedia, o čo ide). :)

Lubo

@Samkoh, dakujeme za upozornenie, opravili sme. S lutostou vsak konstatujem, ze nam to na dlhsi komentar nevyda :-).

@lenkasyrovatkova, v Tatrach maju tieto veci pod palcom SL-TANAPu, ktore si mnohe veci v oblasti znackovania vysvetluju po svojom. Norma STN je trhaci kalendar. Nehovoriac o tom, ze schopnost dohodnut sa s inymi nie je prave ich silnou strankou.

Samkoh

Opravte si tam chybu. Tvrdíte, že "Pri sade máp 1:50 bolo potrebné nosiť dve". Mapa hrebeňa NT sa asi nikdy v mierke 1:50 nevydala(ani som takú mapu hocičoho za 3+1 roky štúdia geografie nevidel) a ak by sa aj vydala, tak by mala poskladaná rozmery hrubšej encyklopédie. Takže ak pri mierke 1:50 000 bolo treba nosiť 2, tak pri mierke 1:50 bolo treba pri tom istom rozmere nosiť 2000 a ľutujem turistu, ktorý by sa v nich hrabal. Správne má byť namiesto 1:50 1:50 000

Lenkasyrovatkova

K náučným chodníkom - napr. Fľak. Ja by som doplnila, že tieto náučné chodníky niekedy ani nie sú značené v teréne normovanou značkou náučného chodníka, sú to "len" tabule umiestnené pri chodníku/ceste. Tak je podľa mňa otázne, či a ako to zaznačiť a ani sa nečudujem mapovým vydavateľom, že to neznačia. V každom prípade, minimálne v národných parkoch (čo je aj prípad Fľaku) by to malo byť značené normovanou značkou, aby tam bol pohyb s súlade s návštevným poriadkom či zákonom o ochrane prírody. Podobný "problém" mám s Kalváriou nad Starým Smokovcom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma