Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štátne lesy TANAPu zavreli dva chodníky, vinia ochranu prírody

Pinciotti

Tak dufam, ze sa drevorubaci a ekoteroristi dohodnu a otvoria Javorovu...Nie som bohuzial az tak odtrhnuty od slovenskej reality, ale toto je vec ktora sa predtym nestavala.

Daulagiri

Je to taká bežná slovenská realita: jeden sa vyhovára na druhého a ten na tretieho a ten na štvrtého atď. Resp. je to dlhotrvajúci boj medzi týmito organizáciami. Keď ktorákoľvek z nich zacíti možnosť kopnúť si do tej druhej, vždy to využije. A vždy na to doplatia turisti.

Ten cirkus ktorý sa v posledných rokoch robí v Tatrách okolo ochrany prírody, turist. ruchu a boja medzi lesníkmi a ochranármi je už neskutočný a je absolútnou hanbou Slovenska.

Jjano

Nie celkom chápem, prečo sa pri tejto téme (uzávera daného chodníka) nadáva na ochranárov.

PaliT

Čo mi hrozí, keď to budem ignorovať?

Bazin

jjan, PaliT, co vadi ? ze by pokuta? hoci nebudem vyrusovat vtaky...slovensky gulas!

Vseobecne pri nedodrzani predpisov pracovníci Štátnej ochrany prírody SR – Správy TANAP-u a členovia Stráže prírody ukladaju pokuty v blokovom konaní s maximálnou výškou do 66 eur.

Peter61

ad 17:37 .
ujčok, a na Lesnú stráž ste zabudli ?

Bazin

veru stryco, a ti zastupuju spravcu teda SL TANAP ? takze biznis pre obe strany, alebo ta len otocia...a strateny den...

Jjano

Ochranári to nezavreli, zavreli to lesníci, tak nerozumiem, prečo sa im tu nadáva do ekoteroristov, obviňujú sa, že sa vyhovárajú a pod. Celé je to truc podnik lesákov a ako vidím, prinajmenšom časť turistickej verejnosti im to zhltla i s navijakom. :-(

Mimochodom, ak bol na uzáveru využitý lesný zákon (a iný zrejme ani lesáci využiť nemohli), tak ochranári ani nemajú právomoc to kontrolovať a udeliť pokutu, to môže iba lesná stráž.

Jaro.q

Jano,
a čo takto § 415 OZ
"Každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. " v náväznosti na §§ 420 a 420a OZ. Ako sa dokážu lesníci vyviniť, keď sa tam stane uraz?

Jjano

A prečo by sa mali "vyviňovať"? To by sme museli preventívne zavrieť všetky lesy, lebo nikdy nevieš, kedy kde aký konár na aký chodník padne. Prečo chodníky z dôvodu padania konárov zatvárajú len a iba ŠL TANAP? V iných pohoriach nie sú suché stromy a konáre?

Nie sme sudcovia, ale podľa môjho názoru by žaloba na Lesy TANAP v prípade úrazu, spôsobeného spadnutými stromami, nemala šancu.

Mimochodom, celkom by ma zaujímalo na základe akého zákona Lesy TANAP ten chodník uzavreli - teraz som si uvedomil, že to nemôžu uzavrieť ani podľa zákona o lesoch, keďže využívanie práva verejnostio využívať les môže iba orgán štátnej správy - a to Lesy TANAP nie sú.

Jaro.q

Jano, pretože : "Nejvyšší soud ČR v rozsudcích ze dne 28.2.2013 sp. zn. 25 Cdo 2819/2011, 25 Cdo 3354/2011, 25 Cdo 2836/2011 a 25 Cdo 3154/2011 dospěl např. k závěru, že za škodu na zdraví vzniklou uživateli cyklostezky v důsledku pádu stromu z přilehlého lesního pozemku je odpovědný vlastník pozemku, byť není zřizovatelem ani provozovatelem cyklostezky a byť se strom uvolnil z pozemku v přírodní rezervaci ponechaného (díky požadavkům orgánu ochrany přírody) samovolnému vývoji – podle názoru soudu měl vlastník i zde předpokládat, že na cyklostezce dochází ke zvýšenému pohybu návštěvníků a existuje tedy zvýšené riziko vzniku úrazu, čemuž měl přizpůsobit i rozsah, v němž plnil prevenční povinnost."

Bazin

jjano, vdaka za objasnenie, to ze by clovek mal so sebou prirucku do vacku mladeho pravnika...keby nevznikali take slovenske situacie nebolo by ju treba, ach! dik.

Jjano

Jaro, poznám ten rozsudok a dobre že si ho pripomenul. Dovoľujem si na základe neho opraviť svoj príspevok nižšie, poškodení by mohli mať šancu na nejaké odškodnenie.

Len pozor, je to iná podstata veci. Správcu lesa uznali vtedy zodpovedným preto, lebo neskúmal stav lesa okolo cyklotrasy a teda neprišiel na to, že strom je zhnitý.
V našom prípade je iná situácia - správca lesa vie, že strom je nebezpečný, ale (podľa vyjadrenia TANAP) situáciu neriešil. Z tohto pohľadu sa ukazuje, že áno, uzavretie chodníka by mohlo byť oprávnené, ale je otázkou, prečo to správca lesa neriešil, kým mohol?

Ale OK, nemá zmysel tu viesť dišputy iba na základe novinových článkov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov