Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čierny Balog, Dobroč – Zákľuky – Hronec

Diskusná téma K článku: Čierny Balog, Dobroč – Zákľuky – Hronec

Po týždňoch neustávajúcich dažďov konečne predpoveď počasia hlási, že môžeme očakávať teplý víkend bez zrážok. Tešíme sa a ihneď spriadame plány, kam sa s partiou kamarátov vydáme na hory. Stano otvára mapu a odpoveď je hneď jasná. A tak sa v sobotu ráno vyberáme do obce Čierny Balog, odkiaľ začíname našu dvojdňovú túru vo Veporských vrchoch.

Baranček

Mám rád túto turistickú trasu,hlavne Tlstý Javor-Hronec,divoká príroda tichota,pohoda,kľud a úžasná vôňa lúk a hôr.

Boro

Úsek Tlstý Javor - Zákľuky je pre mňa jeden z najkrajších.

Daulagiri

Šiel som takmer totožnú trasu pred pár rokmi, ale začínal som až v sedle Tlstý Javor kam som došiel busom pre krátkosť času. Spal som v senníku pod Zákľukami. Ten trávnatý hrebeň aj lúky Obrubovanca sú nádherné a taktiež sa mi páčilo na na Štompe, tie brezové háje.
Naozaj je toto veľmi pekná lokalita a pekne pofotená.

Inak vyrážať o piatej ráno to sa mne ešte nepodarilo, to sa zvyknem zabávať s fotením východu slnka :-)

Martin knor

Hmm. Zda sa, ze bez ohladu na to, ci si konkretny turista mysli ze su, ci nie su, medvede premnozene, najsilnejsia emocia ktora spaja vsetkych turistov u nas je strach (pripadne obava pre tych co sa k strachu nepriznaju) z medvedov. Taketo cosi turisti u nas pred 10+ rokmi nepoznali. Po lesoch sa chodilo uplne bezstarostne, stan som si postavil kde ma zastihla noc a vobec ma nenapadlo, ze kdesi v hore zije nejaky-ten medved. Tie casy su uz, zda sa, prec.

Lubo

Martin, s tou generalizaciou na vsetkych turistov by som bol opatrny.

Peter61

Ľubo,
ten newspeakový či z akého dôvodu sprofanovaný podmieňavací spôsob mi lezie na nervy.
Martin :
Historický optimizmus ? Bulvár ? Sociálne média ?

Martin knor

Peto, chodim po horach zvacsa sam. A kazdy jeden clovek ktoreho v poslednej dobe stretnem a s ktorym prehodim zopar slov, sa ma pyta, ci sa nebojim medvedov. Samozrejme, netyka sa to Malych Karpat. (Prave som docital clanok z tohoto pohoria.) Je toto historicky optimizmus? Alebo honba za senzaciami (bulvar)? Alebo to pripisujes tomu, ze su ti co sa ma pytaju na socialnych mediach? (Hovorim teraz o nich, nie o sebe. Ja v tom mam +- jasno.

Momentalne som v EU krajine, v ktorej sa zhruba raz za 2 roky kona "preventivny odstrel medvedov, aby sa minimalizovala sanca na kontakt medzi medvedmi a ludmi". Asi su tu ovplyvneni bulvarom, socialnymi mediami a historickym optimizmom :-D . Ach jo.)

Gagigo

Jasné, na trasách kde sú húfy ľudí generalizácia sa značne minimalizuje. Celkom iné je to však na TZT málo až pramálo navštevovaných, tam tá generalizácia prudko stúpa.
Martin Knor toho prešiel až-až, takže vie o čom píše.

Peter61

Martin : koľkokrát si tohto roku videl medveďa ?

Lubo

Ja som za ostatnych 20 rokov videl medveda v slovenskych horach 1x. Aj to bolo na skoro rano kusok od Hrebienku. Zaroven si za rovnake odobie pamatam mozno 2 zasadenjsie strety turistov (podciarkujem turistov) s touto selmou. Tema sa precenuje, nefukuje, medved ma zle PR a polovnici by ho chceli zabijat pre svoje potesenie.

P.S. V severnej Amerike robia tolko opatreni spoluzitia ludi a medvedov, ktorymi by sa dalo inspirovat, ze keby sme urobili aspon 20%, tena by bola minulostou. Lenze je jednoduchsie povedat, ze ja sa bojim, zabite ich.

Peter61

Ľubo,

  • slušný výsledok, iba jedna ( číslom : 1) chyba za tie roky.
  • uvedom si, že Severnú Ameriku osídľovala nebojácna časť občanov Starého sveta. Poseroutkovia ( pre Beatu : bojkovia) ostali na východnom brehu Atlantiku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov