Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čierny Balog, Dobroč – Zákľuky – Hronec

Diskusná téma K článku: Čierny Balog, Dobroč – Zákľuky – Hronec

Po týždňoch neustávajúcich dažďov konečne predpoveď počasia hlási, že môžeme očakávať teplý víkend bez zrážok. Tešíme sa a ihneď spriadame plány, kam sa s partiou kamarátov vydáme na hory. Stano otvára mapu a odpoveď je hneď jasná. A tak sa v sobotu ráno vyberáme do obce Čierny Balog, odkiaľ začíname našu dvojdňovú túru vo Veporských vrchoch.

Peter61

svaťo :-)
my na východ od federálnej zdi pozdravujeme historické země.
(zajtra máme pamätný deň)

Svatopluk Štěpánek

"Vykričaný",o to však krajší úsek Tlstý javor - Zákluky. Moc pekná fotka tajchu Hrončok, prvý krát som tam spal v roku 1979 či 1980, na staničke či horárni pri tajchu. Vtedy ešte chodila mašinka.
Gabriela, ak dovolíte: ktorý čaj uprednostňujete ?

Martin knor

Peto, a teraz si precitaj prvy prispevok na tuto temu. Pisem "najvacsia emocia ktora vsetkych turistov spaja je strach (obava pri hrdinoch) z medvedov". Ved Ty tu pises v podstate to iste.

Peter61

@ 12:53 gustoh :
čo je " cucoriedkovy porast"

  • ak nemám rozhľad v medveďom teritóriu, tak plaším hlukom/poriadnym hlukom. Keď ide riadny vietor od neho a neviem, kde je, mám bobky. Aj píšťalka sa vtedy hodí.

stalo sa pred x rokmi kdesi pod Skalnatým pl., že z jednej strany malinčia sa pásol Dederón, z druhej strany chlpatý domáci. Asi sa otočil vietor či čo, domáci sa zrazu splašil a ušiel. Žiaľ bol krátkozraký ( obvyklé), bežal krížom cez Dederóna a polámal mu rebrá.

A to je čo za etologická perla "nebolo to rano ale okolo 11 doobeda" ? To sa majú pásť s čelovkami ako k nám chodili na kontajner ? Keď prichádzam k bytovke potme, zasvietim diaľkovými.
@ dnes 13:26 Lubo:
Nedivím sa rešpektu voči diviakom, mal som kolegu, ktorý nosieval Magnum.
Prečo sa bojíš líšok ? ja viem, že vyžerú ruxak a/alebo ukradnú topánku, ale inak ( ak doma nechováš sliepky) nevidím problém, asi ani bikemartin.

Divím sa turistkám z PL, ktoré kŕmia Elišku pri Zamke, lebo v PL sa nerobí plošná orálna vakcinácia líšok všade a občas dačo k nám prišlo.
svps.sk/…/choroby_besnota.asp

@ 18:30 matobee :
medveďa som ešte nepočul, ale postihnutých rekreantov nám na Brnčastretko už zopár prišlo :
Turistu parohami pohryzol ladovy medved, navyse mu kopytami prepichol usny lalok a takto ho oslepil.
in :
prevyk.eu/?id=8

Matobee

PaliT kokos riadne veľa mravcov a to za noc takto, veď o 7 keď som odchádzal ešte nič nebolo.
Ešte že som šiel a čo ste potom šli spať do koliby ?

Ja som šiel až na Balog večer a veru videl som dosť zveriny. Jeleň, 3 diviaky srny a nejaký zvuk som počul, už či to bol medveď alebo začiatok ruje neviem, ale chvíľami som aj špekuloval, že sa vrátim. :-)

TomXX

Mravce super :-O Mne úplne stačia ku šťastiu aj kuklorodky jelenie a ovady :)))

PaliT

Už som viackrát povedal, že medveď stretne turistu často, turista medveďa zriedka.

Aj tento víkend som spal na Obrubovanci pod tarpom (nie v salaši, keďže sme ho opravovali) a podľa zvukov by som povedal, že sa kúsok odo mňa pohyboval maco. S tým som však problém nemal, odteraz sa omnoho viac bojím rojenia mravcov, mám na tele po tej jednej noci asi 300 štípancov.

Viac sa bojím diviakov, lebo tie sú na rozdiel od medveďov skutočne premnožené a aj ich častejšie stretnem v lese.

Najviac sa však obávam, že kvôli iracionálnemu strachu a dramatizácii niektorých ľudí sa začnú tie medvede naozaj kynožiť. Kto sa bojí, nech nejde do lesa.

Lubo

Gustosh a z tohto mas strach? Vsak ked chodis po chodnikoch a aspon trosku robis lomoz, tak inak ako zbadat maca, ktory odprasi do lesa sa velmi nedeje. Podobne ako ty stretli moje deti so Sonou a babkou na Malom kupelnom chodniku nad Smokovcom mensieho maca.

Skor by som sa obaval lisok, ktore stratili plachost, diviakov alebo vciel. Ano, vcely maju mozno na rovasi najviac zivot ohrozujucich pripadov po stretnuti spomedzi vsetkej zveri v lese (anafylakticky sok).

Ak by som sa nejakeho maca uz mal fakt bat, tak jedine kontajneroveho v blizkosti horskych osad, ktore dlabu na preventivne opatrenia.

Gustoh

Peter61..takze podla Teba je zlyhanie ked idem cez cucoriedkovy porast a kusok odo mna pri strome sa medved pasie na cucoriedkach postavi sa na zadne pozrie na mna a odprasi do lesa?Alebo ked idem po sirokej zvaznici a hned za krikami sa medved niecim krmi a ked ma zbada tak zafuci a zase odprasi do lesa?A nebolo to rano ale okolo 11 doobeda.

Peter61

@gustoh
vidieť na 30 m zadok medveďa je ešte akotak. Stretnúť ho na 4 m, to už je zlyhanie toho, o čom píše Ľubo, teda o "minimalizacii rizika overenou metodikou".
Iné je, keď taký hororový kontakt popíše Erik Baláž, ktorý prestal počítať stretnutia s medveďmi tuším pri počte 700 a iné, ak to popíše bežný turista.
btw. ak sa dobre pamätám, zoológ ŠL TANAPu povedal v telke k tomu jeleňovi, čo korzuje okolo terasy táckárne na Hrebienku (parafrázujem) :
.. ľudia sa boja medveďov a za posledné obdobie sa nepamätáme, žeby bol dajaký smrťák. S jeleňou zverou dva.

Lubo

Gustosh, v horach su ovela nebezpecnejsie situacie, ktore aj realne plnia cierne statistiky HZS. Medvede turistov nekantria a ani nie su zodpovedne za ich zranenia. Ako pisem nizsie, pamatam si najviac na dva pripady, kedy sa turistom nieco stalo, ziaden s fatalnym koncom. Ak mas presnejsie cisla, nasmeruj ma. Upozornujem, ze hubarov, lesnikov ani polovnikov neratam za turistov. Maju uplne iny model navstevy medvedieho teritoria.

Ak uz sa treba niecoho bat, tak vlastneho zlyhania (ci uz zdravotneho alebo metodickeho), burok, ci lavin. Ja teda strach v tomto smere az tak neuznavam, lebo strach zatemnuje mysel. Radsej hovorim o respekte a minimalizacii rizika overenou metodikou.

Gustoh

Tak napriklad ja som z Trnavy a medveda som stretol presne 4x.A dve stretnutia neboli len ze som ho videl na 30 metrov ale bolo to blizko..na 4 metre.Chodim ako Martin stale sam po horach uz 20 rokov ale odvtedy ked sa ma niekto opyta ci sa nebojim medvedov tak hned odpoviem..ano bojim sa...ale napriek tomu stale chodim a sam.Ale mam velky respekt a som viac opatrny.
Tie stretnutia boli Kremnicke vrchy 2x, Zapadne Tatry-Spaleny zlab a Strazov.
Preto nechapem ludi co mi hovoria ze strasne by chceli vo volnej prirode stretnut medveda.Ano.Mozu.Ale niekedy to moze byt aj poriadne nebezpecne a nie bez nasledkov.

Peter61

Ľubo,

  • slušný výsledok, iba jedna ( číslom : 1) chyba za tie roky.
  • uvedom si, že Severnú Ameriku osídľovala nebojácna časť občanov Starého sveta. Poseroutkovia ( pre Beatu : bojkovia) ostali na východnom brehu Atlantiku.
Lubo

Ja som za ostatnych 20 rokov videl medveda v slovenskych horach 1x. Aj to bolo na skoro rano kusok od Hrebienku. Zaroven si za rovnake odobie pamatam mozno 2 zasadenjsie strety turistov (podciarkujem turistov) s touto selmou. Tema sa precenuje, nefukuje, medved ma zle PR a polovnici by ho chceli zabijat pre svoje potesenie.

P.S. V severnej Amerike robia tolko opatreni spoluzitia ludi a medvedov, ktorymi by sa dalo inspirovat, ze keby sme urobili aspon 20%, tena by bola minulostou. Lenze je jednoduchsie povedat, ze ja sa bojim, zabite ich.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma