Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistika (takmer) naboso

Diskusná téma K článku: Turistika (takmer) naboso

Trend chodenia naboso alebo aspoň maximálneho priblíženia sa k tomuto pocitu si najmä v posledných rokoch získava čoraz viac priaznivcov. Ľahučké pohodlné topánky, ktoré poskytujú nohám okrem ochrany len slobodu, sa čoraz častejšie stávajú vynikajúcimi spoločníkmi na jednoduchých výletoch, no aj náročnejších túrach či ultratrailoch. Aj vďaka nim možno prírodu precítiť skutočne všetkými zmyslami a vychutnať si ju úplne naplno.

Beta

téma je dobrá, aj článok je dobrý. Aj súhlas, že potrebné je zvyknúť postupne a keď sa zvykne ťažko je obliecť staré topánky. Už tie značkové topánky mňa neprehovoria, lebo to je jasné, že firmy robia na tom aj biznis. Však keď ide o vandrovanie "naboso", pripomínam si, že etiópsky bežec Abebe Bikila zvíťazil maratón na boso a Leni Riefenstahl, keď bola herečka od horských filmov Arnolda Fancka, liezla v Dolomitoch tiež naboso. U nás teraz jedna Poľka išla hlavnú beskidsku magistrálu v oboch smeroch, spolu tisíc kilometrov za 25 dní, je skúsená turistka, a tiež povedala, že čas ťažkých a tvrdých topánok pre turistov pomaly končí.

Peter61

ad Beata "čas ťažkých a tvrdých topánok pre turistov pomaly končí.
hovorieva sa, že 1 kg na nohách je ako 4 kg v ruksaku.

Beta

Peter, neviem či to platí, keď jeden deň ideš v daždi a večer máš úplne mokré topánky a potom v týchto stále mokrých topánkach vystúpiš napríklad na Vysokú, a kus cesty ideš v mokrým snehu. Asi vtedy batoh vie byť ľahší :-). Mimochodom zaujímavé, ako sa v takýchto minimalistických topánkach kráča v daždi. Možno je to lepšie a zdravšie ako v tých obvyklých.

Lukášj

Pred pár rokmi som býval tiež nadšeným propagátorom barefootu, momentálne som sa vrátil v turistike aj v behu k bežným topánkam. Tak len krátky postreh: K barefootu som sa dostal počas behania cez znižovanie dropu z klasických bežeckých topánok na 8 mm, 4 mm až som nakoniec objavil 5fingers, z ktorých som bol úplne nadšený a nevedel som si predstaviť, že by som chodil v iných botách. Prešiel som v nich naľahko pár túr v Tatrách, samozrejmosťou boli trailové behy v Podpoľaní, na Poľane a podobnom teréne tak do 30 km, lebo potom už pohyb začal byť bolestivý, podobne aj v Tatrách na kamenistom teréne. Neskôr som 5fingers začal kombinovať s botami a sandálmi od iných barefoot (minimalistických) značiek. čo mi však vadilo, bola ich veľmi slabá výdrž. Jedny sa prakticky dotrhali počas bežného nosenia do práce do pol roka. Neskôr som sa v minimalistických botách a barefoot sandáloch vybral naťažko na niekoľkodňový trek, ktorý sa však po štyroch dňoch v daždi skončil totálne rozmočenými a rozodratými chodidlami, hlavne preto, že pod váhou batoha som cítil každú nerovnosť terénu, čo bolo v takejto chvíli skôr na príťaž. Sandále tiež sklamali, keďže holé nohy sa v nich neskutočne šmýkali. Po tejto skúsenosti som ďalší rok prešiel plánovaný trek (cca do 300 km) v klasických vysokých turistických botách. Momentálne som sa vrátil na bežné túry k bežeckej obuvi s tlmením do 2 cm, s dropom od 6 do 9 mm. Toto mne vyhovuje asi najviac. Môj barefoot life tak trval približne dva roky, chodidlo bolo naučené z dlhých túr a ultra behov a jeho pohyb zostal aj v bežnej obuvi taký, ako som sa naučil pri barefoote.

J1tka

Ďakujem za reakcie. Tiež si myslím, že na trhu chýbajú kvalitné turistické topánky s charakteristikami barefootu - teda relatívne tenká podrážka (ale zas nie príliš, okrem iného kvôli ostrým skalám, a zároveň s dobrým dezénom), zero drop (teda nulový sklon), rešpektovanie tvaru chodidla (teda žiadne príliš úzke topánky a už vôbec nie špičky) a ľahkosť (ale nie na úkor kvality použitého materiálu a jeho výdrže). Pevne verím, že Beta má pravdu a skutočne čas tvrdých a ťažkých turistických topánok končí, respektíve začnú výrobcovia ponúkať aj modely, ktoré budú mať charakteristiky barefootových topánok, no zároveň budú mať rovnako dobré vlastnosti (nepremokavosť, kvalitná podrážka s dobrým dezénom) ako bežné turistické topánky.

Myslím, že BF topánky majú najväčší prínos pre ľudí so širokými nohami, ktorí v konvenčnej obuvi viac či menej trpia. Ja si preto, napríklad, vôbec nedokážem predstaviť, že by som 300 km prešla v klasických vibramoch, keďže ma v nich nohy bolia už po hodine. Súhlasím však s tým, že nájsť BF sandále, ktoré by boli skutočne vhodné na turistiku, je asi ťažšie než hľadať ihlu v kope sena. Ja som zatiaľ tiež nenarazila na žiadne, ktoré by mi vyhovovali. A tiež ma nepríjemne prekvapili v daždi, keď sa stielka šmýkala tak veľmi, že som z Pustého hradu zišla aj s dcérkou v nosiči radšej bosá. Každopádne som zahliadla, že Vivobarefoot má teraz bežecké sandále s koženou stielkou, čo by mohlo tento problém vyriešiť. Či sú ale pohodlné a vhodné na turistiku skutočne netuším, nemala som ich v ruke ani na nohách.

Dinoboy

Ja mám trailove barefootky od vivobarefoot a zdajú sa mi takmer nezničiteľne. Kupované asi pred 6 rokmi. Neviem akú má táto značka teraz kvalitu ale cenovo to je už neúnosné.

Lukášj

Hanwag Alaska Wide boli tie klasické boty, v ktorých som potom išiel ten spomínaný trek. Sú parádne široké, ale s barefootom nemajú absolútne nič spoločné.

Inak, ja som pozoroval, že chodidlo sa mi rozšírilo (uvoľnilo) pre prechode na barefoot. Ako som spomínal, veľmi ma ovplyvnil a je to dobrý prístup na "naučenie" sa správnej chôdze, ale zistil som, že nedá sa používať vždy a za všetkých okolností.

Momentálne mi napr. ako univerzálna obuv vyhovuje La Sportiva Ultra Raptor. Síce väčšie tlmenie a drop, ale sú veľmi široké a pohodlné.

(Od Vivobarefoot som mal topánky aj sandále a radšej sa nejdem vyjadrovať ;-), keď silou mocou sandále, tak skôr Luny, ale...)

Peter61

@ 08:48 Dinoboy
pls môžeš kvantifikovať k tým 6 rokom, aké túry, povrch, stúpanie ?
Sú aj ľúdia, čo si píšu, koľko majú nabehané. Ja som rád, keď vyhrabem rok nákupu.
Ale pre osvieženie :
v časoch budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti (= centrálne plánovaného nedostatku, cca 1982) som si nechal na vibramách vymeniť podrážku. Na JAMESáckom týždni som si v odpočinkový deň dal SD- Poľský hr. - Prielom - Priečne s.- S.Smogovec - SD a v strede podrážky sa dezén porúčal cca na úrovni kĺbov medzi priehlavkom a prstami.

Phalike

Ja som sa k chodeniu na boso dostal po operacii achilovky a naslednej pomerne dlhotrvajucej liecbe. Pocas rehabilitacie mi sestricka odporucila chodit co najviac na boso aby sa opatovne zosilnili slachy a vaziva v clenku resp. zaktivoval lytkovy sval. Barefoot obuv aktualne vyuzivam hlavne v mestskych podmienkach a na lahsich prechadzkach v prirode, dlhsie tury a prechody na tazko s batohom si v nich neviem predstavit, tam mi vyhovuje skor klasickejsia obuv ale samozrejme s nutnostou sirsieho strihu. Je pomerne dost znaciek ktore ponukaju modely bezeckych trailovych topanok s nulovym dropom a sirokym strihom v prednej casti, tak aby mali prsty dostatok priestoru. Z barefoot obuvi mam dobre skusenosti s modelmi od Vivobarefoot - univerzalne Stealth, casual RA II v kozenej aj textilnej verzii a ako druha obuv na treky resp k vode su super penove Ultra. Celkovo mi pride spolahlivost a odolnost na to ako tenke a lahke topanky to su dostatocna. Velmi prijemne na prechod od klasickej obuvi boli pre mna Merrell Bare Access, ktore robili kedysi s tenkou podrazkou, aktualne uz su to skor botasky s nulovym dropom a do barefoot kategorie skor spada model Glove.

Beta

Myslím, že každý má pravdu, lebo naše chodidlá sú rôzne. Jeden je zvyknutý na vyšší drop, druhý má rád ísť naboso. Však asi zdravšie sú tie minimalistické topánky lebo chôdza je viac prirodzená a celé telo sa drží vtedy trocha ináč než v tých profesionálnych topánkach. Každý, kto ma rad chodit naboso skôr neskôr uvidí, že mu tie profesionálne tradičné napríklad bežecké topánky už veľmi dobre neležia. Okej, možno na trek takéto minimalistické topánky nie sú najlepšie, ale pre niekoho môže byť to okej. Poznala som jedného bežca, ktorý maratóny behá naboso, lebo mu toto vyhovuje. Priznám, že ja napriklad do nižších hôr si obujem trekingové sandále od značky keen - veľmi pohodlne sa mi v nich kráča a kľudne vydržia aj môj ťažký batoh keď idem hore. Všetko závisý na akú chôdzu sme zvyknutí. Neviem však, čo by povedali na tú diskusiu inštruktori od turistiky, ktorí hovoria, že topánka do hôr má byť vyššia, podrážka tvrdšia a ešte topánka mala by byť silne zviazaná :-).

Dinoboy

@Peter61: Prevažne mäkší lesný povrch (Karpaty, Vtáčnik, Tríbeč, Fatry). Tatry zriedkavo - 1-2 dlhsie túry za rok. Tie topanky beriem často aj na obycajnu chatu / na výlet. 2x som v nich absolvoval Ponitransku stovku z toho 1x skoro 20 hodin v dazdi a blatistom terene. Nie a nie sa rozpadnut.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov