Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Turistické palice

Diskusná téma Turistické palice

Ahojte, poradíte prosím turistické palice? Lidl, Kaufland nechcem,ale keďže turista som len občas,tak nejaký stred.Dikes

Ondro_RK

--> lori76, 14/07/20 22:58,

tie palice, čo si pozerala - Black Diamond Trail Back Trek, čo som písal, že ich predávali s 25% zľavou - tak tie sa teraz aktuálne predávajú so zľavou 20%, teda za cenu 56,- EUR z pôvodnej ceny 70,- EUR, ak je to ešte pre teba aktuálne...

hudysport.sk/trail-back-trek-…

Iwanna

Rado, len ze moj 2. odsek nizsie sa tyka len obcasneho pouzitia paliciek vyslovene len na kritickych miestach zostupu. Teda ked to pre problemy s kolenom bud vobec nejde, alebo je riziko posmyknutia sa ci toho tzv neustania, a nasledneho padu. Nikdy som nepisal o tom tzv. nordic walkingu a pod.

Radoslav

P61 a Ľubo: asi som nenapísal jasne o turistike a iste moje "mínusy neexistujú" nie je dobrý pre určité rizikové skupiny postihnutia, čo som však nebral ako vzorku turistu, tie nielen turistiku nemôžu bez obmedzí. Len v diskusii opakované až odrádzanie od používania mám za tiež nemúdre a jalové. A používania nech nie ideálneho, keď sa jedná o sviatočné, ak zabránia úrazu. I pri nesprávnej technike behu neničí ona pri občasnom kolečku v parku ako denné veľké a intenzívne dávky.

Ten 4b. text sám o sebe aj rozporuplný (nech má aj kapitolu "výhod"). I či
to "vo co go" je výsledkom výskumu, či opisom z... Lebo až skoro generačná škandinávska štúdia, i keď pre beh na lyžach a biatlon, no aj letnej prípravy s palicami včít. koliesok na aflate po výbehy v bežec. obuvi, s ním moc nekorešponduje, a to bola
zameraná aj pre náročnejšiu korčuliarsku techniku (vrchol. bežci i hobby od detí po vyšší vek). Väčšina problémov príčinou spadala do fyziolog. dispozícií, kde sa buď nemali vrcholovo vôbec zaťažovať či predčasne. Pokiaľ sa nejednalo o vrcholové zaťaženie a špecific. diagnózy, dokonca bola boli tieto aktivity vyhlásené za efektívnejšie ako plávanie, spomínam si, že śpeciálne oproti plávaniu prsia ala psík s hlavou nad vodou v záklone.

  1. sedí jednoznačne na efektivitu, no o ohrození, pritom ani pri naozaj rádovo vyššej intenzite pri korčulovaní (vs. pridŕžanie sa turist. palíc) neboli v tomto preukázané nijaké negatívne výsledky či v statike či dynamike rovnováhy a to sa nejednalo o generáciu so súčas. moder. cvičeb. pomôckami práve pre rovnováhu. Naopak o zlepšení rovnováhy u NW, to i ako prevencia: researchgate.net/…/278627672_…
  2. V opačnom garde, je to používanie, ktoré pomáha s exitujúcim problémom rovnováhy. Kto ju má, lezie? No pri istom fyziolog. probléme palice samozrejme nie sú liekom. I napr. po mŕtvici apod. je iste vždy lepšie pokúsiť sa čo najviac bez. "Dlhodobé/ustavičné"? Skala, asfalt, často i na suchu zbytočné, tam kde majú zmysel a či i nezdržujú a nie sú prekážkou. Skôr problém deficitu bežnej dennej chôdze a všeob. fyzic. činnosti vs. moderný život. štýl. Btw palica ako pomôcka má výrazne bohatšiu históriu ako "vo co go", nech nie v tejto podobe a použití. Spomienku na riziko úrazu pri používaní plne áno, ale v prostom spojení s používaním. A pre ďalší bod rovnako áno pri použití na zlom mieste.
  3. Toto som už spomenul predtým, predsa sa nepoužívajú na spôsob barle. A čo veľmi bežná nadváha?(btw plavci majú takto k dispozícii na výživu len obrátku, ešteže aj chodia a cvičia na suchu). Už spomenuté vyššie o deficite. Čo text nespomína, naopak pri poškodení chrupaviek (OA) môžu nevhodne zmenšiť vnímanie intenzity bolesti, tak nemali by byť jej kompenzáciou, no ale nevylučujú aj špecific. techniku použitia, čo je aj všeob. o záťaži v tejto diagnóze, to už sme ale mimo turistiku, títo pacienti nerobia fatranské hrebeňovky.
  4. I toto dobre poznám z behu na lyžiach, kto prečo fláka hornú časť tela. Ale opakujem, predsa naopak ide o čo najlepší tréning pre srdce aspol včít. žiadaných efektov spaľovania. Kto začína, obdobne viac vlečie palice (a tiež keď výkon dochádza, ovísajú). Btw výskumy NW začínajúcich (včít. zvládnutej techniky) sú práve o znížený rýchlosti ich pohybu oproti chôdzi, tj. kompenzácia zvýšenia záťaže.
    Skôr tam chýba ďaľší bod o riziku intenzívneho šport. používania bez potrebného chrbta, kolien atd, včít. kompenzácií, to práve lyž. štúdia zdôrazňuje. Ale zase je také u turistov či hobby NW?

Či inak, niektoré inde nie sú spomínané či s opačným výsledkom či naopak ako vhodná prevencia, čo tu nevýhodou. Viem, je tu tá formulácia, že i na WC s palicami a "môže" apod. Častejšie je to o malej efektivite v technike používania a tak i "výhod/plusov".

I javia sa mi marginálnejšími (u nie vyhradne špecificky nemocného) ako zlá technika batoha, chôdze (obuv) atd. až po pitie či kondičnú prípravu.

Alpitrek je ten spomínaný CZ zásobovateľ, nevedel som, že Kežmarčan je len predajca, o dostupnosti dielov to potom jasne sedí.
Iwanna: tie, čo ponúka, iste dodá.

Iwanna

Vdaka za upozornenie, ze e-shop z Kezmarku uz nevie dodat dielce Fizanu. Ostatny diel som od f. Zipsport bral v 5/2018. Prejdem aj ja k inej znacke, lebo sice zlomenia dielcov Compactov boli vsetko moje chyby, ale pruzenie na palickach Trek sa mi dost mozne pokazilo nie mojou vinou.

V zdravotnej teme nie som expert. Len evidujem nazor ortopeda, ze ked ma clovek uplne zdrave kolena, ale sucasne problemy s chrbticou, tak by mal pouzivanie paliciek radsej prekonzultovat. Kym naopak, ked je chrbtica uplne OK, ale koleno/a nie, tak tam nie je o com spekulovat. Ale co dvaja ortopedi, to mozno tri rozne odborne nazory :)

Peter61

ad 15:48 Radoslav : ak som rozumel dobre Tvojmu textu:

14.7.2020 som citoval materiál medcomu UIAA z r.2008, teda v časoch, keď sa už paličky používali masovo a bolo im jasné, vo co go :

"Nevýhody

  1. Nesprávná technika používání holí. Jestliže je vzdálenost mezi holí a tělem příliš
    velká, nejen se do velké míry zmenší odlehčovací účinek, ale navíc se projeví velký
    točivý silový moment. To může ohrozit rovnováhu.
  2. Pokles vnímání rovnováhy. Dlouhodobé používání holí může oslabit schopnost
    udržování rovnováhy a koordinace pohybů subjektu. Tato nevýhoda se časem
    stále zesiluje a může vést k problémům při udržování rovnováhy, zejména
    v obtížném horském terénu, kde uživatel holí nemůže turistické hole použít (tj. na
    úzkém hřebenu nebo v lezeckém terénu). Ve skutečnosti může být výsledkem
    opravdu větší riziko nejčastějšího typu nehody – pádu po uklouznutí nebo
    zakopnutí. Z tohoto důvodu dochází k úrazům dokonce během používání holí.
  3. Snížení ochranného fyziologického mechanismu: silný tlak a zátěžové podněty
    jsou velmi důležité pro výživu kloubní chrupavky, také pro trénink a udržení
    elasticity „odpružujících svalů“. Ustavičné používání turistických holí tyto
    fyziologicky důležité stimuly oslabují.
  4. Zvýšení srdeční frekvence v důsledku většího zapojení svalstva horních končetin."

Čo sa týka paličiek od Black Diamondu, dali sa kúpiť náhradné FlickLock, používajú sa u nižších modelov, vidno to na foto napr.
eu.blackdiamondequipment.com/…

eu.blackdiamondequipment.com/…
aj na mojej dnes o 9:28, na nastavovanie treba krížový šrubovák

U vyšších modelov je FlickLock® Pro
eu.blackdiamondequipment.com/…

Lubo

Distributorom FIZAN na SK a CZ trhu je firma ALPITREK z Ciech, link: alpitrek.cz/hole
Ak niekto ma nahradne diely, tak prave oni. Skus im napisat mail.

P.S. Palice negativa maju, je ich dost a odbit to, ze ide o jalovosti a bohorovne tvrdit svoje, je dost, ehm, nemudre.

Radoslav

Iwana: ..." od zn. Fizan, jednotlive dielce som nemal problem zohnat cez slovensky eshop"... Ja som pri posl. prieskume vlani nenarazil na jednotl. trubky a SVK dovozca z Kežmarku mi odpísal, že nevie dodať, nakoniec nemá vôbec v ponuke ani teraz. Síce mám bohaté zásoby, ale prípadne pre iných vieš dať svk eshop?

Inak tú zdravotnú dilemu P61 zavŕšil imho dobre (16.7 6:25), i keď sa predtým uvádzal jalovosti, mínusy neexistujú, len z veľmi zlého, ale to i len veľmi častého, denného používania. Tých pošmyknutí a i možných zranení bez nich by bolo dosť. Tí, čo nachodia sviatočne i nesprávne, ak pomôžu pred pádom, len do plusu. Ale to je celý komplex, ako a kde stúpiť, zaťažiť, robiť s ťažiskom. Od pravidel. tréningu po čo najväčšie skúsenosti... Rovnako divne o riziku pre srdce, a čo watt? Neskôr práve len plus, že pracuje, trénuje.
Pre chrbát a jeho bolesti však naozaj to nie je príčinne o chôdzi či státí, i sám už dobre poznám. Rovnako pre chrupavku, ak sa proste nechodí, či ako je módne všade autom a stále všetko v sede... palice nemôžu byť nijakým rizikom. Normálne je nastupovať na túry pešo, denne sa čo najviac pohybovať pešo... no viem, že i v tomto patrím k nemódnym Jánom Počúvajom apod. Divím sa i tu často, keď čítam od mladých, že xy km v chodeckom teréne s 1xyz mnm je primoc na deň.

Pruženiu som na chuť neprišiel, už vôbec nie na lúke, až dole s efektivitou.

P61: "Flick Lock... krížový šrubovák ...nožom". Čo som ja mal, i možno kedysi jedny z prvých predávaných (či som mal podľa teba inú ligu), na nastavenie stačili vždy palec a ukazovák jednej ruky = plast. hlava s vrúbkami, pochybujem, že od toho upustili, aby bol nutný tebou spomínaný HW. Takže dnes pre kúpu nových bezpredmetná dilema. Len mne sa javia tieto zbytočne tažšie (a pritom zároveň nijak pevnejšie) a i v húštine zachytávajú viac.

Peter61

Samosebou : Flick Lock je paráda.
Síce na doťahovanie treba krížový šrubovák, ale dá sa aj nožom. Repasoval som s tým všetky "šrubovacie" paličky. Dnes už aj "II. liga" ako Karrimor a pod. majú na klikacích uzáveroch ručné doťahovanie.

Peter61

Jediná vec, ktorú by som už nekúpil, sú šrubovacie odpružené za cca 9 €.Veľmi rýchlo sa pokazili, išli do repasu.
Za tie roky som dačo poohýbal, polámal, postrácal. Keď som plánoval kúpiť niečo lepšie , teda v tom čase to boli Masters za cca 50 €, za pol roka mi ukradli 2 paličky a jedna sa zlomila. Tak som sa vykašľal na kupovanie a zrepasoval, čo sa dalo.
Btw. čítal som kedysi ( asi Komperdell), že šrubovacie majú nosnosť 100 kg, cvakacie 50 kg. Prečo teda furt opravujem/e šrubovacie a nie cvakacie ?

Lori76

Chalani, ved ja som chcela poradit.chc3la som kupit palice,ktore trochu vydržia.nechcem kupovat s otovnym mechanizmom, keďže uz len v predajni som zistila,ze to nedrzi.ale zase nechcem nic 100€ pretože nevyužijete.????

Pinciotti

Tak, Peter, robim to možno 8 rokov, vrátane skákania po veľkých kameňoch (predstav si balvany ako sa ide od Ľadového plesa v Zlomiskach do Východnej Železnej brány), tam viacej na oporu alebo jemne testovanie či sa kameň nehybe. Nie neznicitelne ale ako som písal aspoň také aké boli Leki Eagle kedysi. Nepoužívam ich na uľahčenie bežného pohybu po chodníku som chcel povedať, tam len spomaľujú. Zdá sa mi že mi vždy keď ty z času na čas niečo napíšem musis protirečiť, neviem prečo...

Peter61

iwanna, toto čo píšeš o Erikinom "pri dlhšej chôdzi alebo státí ma bolí chrbát" že " pokec s ortopedom" sú kecy.
No, parafrázujem "lyžiar, ktorý nepadá, lyžuje pod vlastné možnosti". Koho nebolí chrbát, buď nedáva poriadne túry s ruxakom, alebo klame.
Jedná sa o nastavenie/balenie ruxaku, technika chôdze, paličky etc., A nejaké spinálne cvičenia po túre.

Peter61

nezničiteľné neexistujú.
" Nenosim palice zdravotne, alebo na ulahcenie pohybu, pouzivam ich iba vo VT v neznacenom terene, v strmych travach, v suti, pri skakani po velkych kamenoch" = toto sú trocha protichodné vyjadrenia. Pri skákaní pti balvanoch zaděláno na průser.

Vidím na horách toľko chýb pri používaní paličiek, až si začínam myslieť, že je to móda. Miestami zbytočná a v exponovanom teréne nebezpečná.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum