Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma La Sportiva Trango Cube - bolesti nôh

Diskusná téma La Sportiva Trango Cube - bolesti nôh

Zdravím, potreboval by som radu ohľadom bolesti nôh v topánkach La Sportiva Trango Cube GTX (https://www.sportrysy.sk/la-sportiva-trango-cube-gtx-yellowblack/?gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLM_4pAVDlW50-YITLYN-duBlteDk3qCboLX8Fe_SbcDe7zc3DMUxAUaAn7EEALw_wcB#39 ). Topánky som si kúpil na VHT do Tatiet a Alp na odporúčanie svokra, ktorý je horský záchranár a nevie si ich vynachváliť. Topánky mi sedia, nerobia otlaky ani nič podobné, avšak neskutočne ma v nich pália chodidlá. Jedná sa o veľmi tvrdé topánky, ktoré sa prakticky nedajú ani ohnúť, kedže sa využívajú aj na technické lezenie a tvdosť podrážky je C. Pochybujem, že topánky sa niekedy rozchodia, keďže tuhosť je ich prednosť. Neviem si dať rady, nakoľko chodenie v nich je premňa utrpenie. Vedeli by ste mi poradiť niekto kto má skúsenosť s tvrdšími topánkami, či si proste musím len zvyknúť a nachodiť v nich kilometre alebo to proste nie je pre mňa ? Nemám problém s klenbou, skúsil som gélové vložky, mám kvalitné ponožky, ale nič nepomáha topánky sú ako betón a už po 3-4 hodinovej mi horia celé chodidlá a dostávam kŕče do prstov. Pre príklad som bol minulý týždeň na východnej vysokej, do vysokých topánok som sa prezul na slizskom dome, avšak po ceste s5 z vysokej som sa musel prezuť späť do nástupoviek lebo osm už nemohol kráčať. Takéto tvrdé topánky som si kúpil prvý krát v živote a neviem či existujú nejaké triky ako zmierniť boelsť, alebo si musí noha na takto tvrdé topánky jednoducho zvyknúť alebo proste nie sú premňa a mám si kúpiť niečo mäkšie a pohodlnejšie, nakoľko všetci známi čo ich majú si ich po stránke konfortu nevedia vynachváliť, avšak pre mňa je to čisté utrpenie. Poprípade by som privítal akékoľvek tipy ohľadom pálenia chodidiel alebo boelsti nôh počas turistiky. Ďakujem za rady

MartinM.

Mám tieto topánky už vyše roka. Môžem potvrdiť veľmi dobré skúsenosti. Úplne nerozumiem potrebe počas túry na chodníku prezúvať (do nástupoviek? na TZT? :D ), ale proti gustu...

Topánky majú dvojzónové šnurovanie (štandard aj u iných modelov v tejto kategórii topánok), možno stačí nesťahovať tak pevne v oblasti nartu. Problémom môže byť aj nesprávne zvolená veľkosť topánky, čomu by zodpovedali kŕče v prstoch. Skúsil by som v nich chodiť po meste, v lese za domom, hocikde a sledovať či si noha zvyká alebo sa topánka prispôsobuje a problémy sa zmierňujú. Prísť na to, že obuv nespĺňa očakávania až na túre je dosť nepríjemná vec.

Tvrdosť podrážky sa nosením nezmení, chôdza po spevnenom povrchu je síce menej pohodlná, ale táto obuv je určená do úplne iných podmienok. Ani udržované letné chodníky týmto topánkam moc nesvedčia.

Osobná skúsenosť: letné aj zimné VHT túry v Tatrách, neraz podniky v trvaní 10 - 14 hodín. Ani po takých náročných túrach som nemal najmenšie problémy s pálením chodidiel, napr. záver zostupu z Hrebienka do Smokovca bol úplne v pohode (okruh S.Smokovec - T.chata - Lomnický št. - Sk.pleso - Smokovec).

Peter61

Maťo, čítaj s porozumením.
Nie je zvyknutý, vydrží v tvrdých topánkach 3-4 hodiny. "Nástupovky" nosí IMHO preto, aby na túre mohol byť nejaký čas v poho a potom si zvykať na tvrdé. Keďže neviem, koľko, kde a v čom má nachodene, nebudem strieľať rady od pása.
Btw. viem si to predstaviť, za mladi som mal na MB požičané nejaké tvrdé (ľado) lezecké skelety, tuším Dachsteiny. Vyniesol som si ich na Ref.Gouter, takisto aj na zostupe som šiel v botaskách. Po nejakom čase som 4 000 robil v Koflach Soft ( videl si ich na kurze 3/2019)

Shaka zulu

Presne ako hovorí Peter, "nástupovky" nosím aby som po asfaltke a klasických spevnených chodníkoch zbytočne "netrpel". Tieto topánky si dávam len naozaj do ťažšieho terénu, kedže ma v nich bolia nohy. Skúsim ich veru ešte nosiť čo najčastejšie, všade kde sa bude dať a uvidím či si začne noha zvykať. Nemyslím si, že mám zlú veľkosť, kedže topánky som kupoval o pol čísla väčšie (cítim, že sa mi prsty nedotýkajú predku topánky) a ani z bokov ma netlačia, kedže mám pomerne chudú nohu. Prechodené mám celé Tatry, Veľkú, Malú Fatru atď. (väčšinou Slovensko, nič extrémne ) ale vždy som nosil nízke, alebo polovysoké topánky, ktoré boli znatelne mäkšie, takže problém bude asi tam. Ešte ma napadá, že na chrbte nosím väčšinou fotovýbavu, ktorá má cca 10 kíl, takže v kombinácií s nohou, ktorá nieje zvyknutá na tvrdšiu topánku to bude asi tým. Ak vás ešte niečo napadá budem rád. Ďakujem

Martin knor

Ked pises, ze v nich ma noha dost miesta, skus si dat dvojo ponoziek.

Peter61

@ 22:31 Shaka zulu
Asi stojí za vyskúšanie ten postup, ktorý si navrhol. A to, čo poradil Martin : viac ponožiek, aby sa chodidlo nepohybovalo v topánke.

Čo sa týka nákladu :

  • mení ťažisko => aj biomechaniku pohybu.
    Koľko kg nosíš, keď naložíš fotovýbavu ?
Shaka zulu

S miestom v topánke som to myslele tak, že nikde netlačia avšak 2 ponožky tam nedám. Keď dobre zašnurujem chodidlo sa nepohybueje. Čo sa týka nákladu je to od 5-10 kg vždy. Idem teda skúšať.

Peter61

IMHO treba skúšať meniť zaťaženie klenby. Napr. vymeniť počas túry vložky.
Ponožky : dvoje tenkých namiesto jedných hrubších.
Čo sa týka 5-10 kg, niekedy som nosil po Tatroch aj Pentacon 5,6/500 mm = 4,5 kg.
Ale je pravda, že záťaž a spôsob pohybu mení pomery tak, že napr. pri behaní osvedčené botasky urobia pľuzgiere pri chôdzi s batohom.

MartinM.

Peťo má pravdu o biomechanike a polohe ťažiska. Ale až tak by som to nepreceňoval, zvlášť v ťažšom teréne kde robíš krátke kroky.

Nosím ich v lete "naľahko" keď mám v batohu len vodu, jedlo a jednu mikinu, rovnako v zime keď má batoh 13kg. Žiadny výrazný rozdiel som si nevšimol (a to vzhľadom na moju výšku musím náklon zmeniť výraznejšie ako vyšší ľudia).

"Keď dobre zašnurujem..." je asi kľúč k záhade. Keď začneš cítiť pálenie, skús povoliť šnurovanie (stačí úplne málo, úľavu by si mal pocítiť okamžite), noha trochu opuchne a nemusí sa dobre prekrvovať keď je topánka príliš stiahnutá.

Peter61

@ 08:14 Shaka zulu :
odporúčam chodiť a skúšať vložky/ponožky, kým si noha zvykne.
Mám dvojo zimných vibrám s tvrdou podrážkou na automatické mačky: archívne Koflach Soft a občas používané Salomon (asi) Pro Ice. V tých Koflachoch sme robili nástupy na alpské 4 000 naťažko. Bolo to v časoch, keď sa ešte dalo hore stanovať, takže cca 1500 m s 25 kg na chrbte. Scarpa Escape som už rozbil, tiež som nemal problémy.
Problémy mi začali, keď som teraz kúpil Garmont Tower extrem (obdoba LS Trango Cube), neviem si na nich zvyknúť. Špičky po omrzlinách sa mi už zúžili, ale ...

Shaka zulu

Ďakujem vám za všetky cenné rady. Budem skúšať, chodiť a hádam sa to zlepší.

Ďakujem ešte raz za čas a hlavne ochotu.

Peter61

garmont mal dakedy vnútri topánok na jazzyku: WARNING !
THESE BOOTS WILL YOU TAKE FURTHER THAN YOU THINK
Minulého roku mali na webe:
"Your foot is an extremely complex anatomical structure: 26 bones, 33 joints and more than 100 muscles, ligaments and tendons."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov