Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vizovickej vrchoviny z Luhačovíc

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vizovickej vrchoviny z Luhačovíc

Dlhý zalesnený hrebeň hôr, čo som uvidel ráno z rozhľadne Královec nad Valašskými Kloboukmi počas môjho vlaňajšieho putovania (Z Luhačovíc k Vlárskemu priesmyku), mi dlho nedával spávať. Tiahly nevýrazný profil hrebeňa Vizovickej vrchoviny z diaľky vyzeral ideálne na rozbeh sezóny viacdenných putovaní. Ale tento rok je všetko inak. Zažívame to, čo nám ani nenapadlo, že zažiť môžeme. Koronavírus okrem iného zatiahol železnú oponu okolo hraníc a moravské krásy mi boli na jar nedostupné. Až prakticky v plnom lete využívam znovuotvorené hranice a vyrážam na túru s jedným nocľahom. Nebude rozbehovou túrou, skôr generálkou pred niečím náročnejším, čo ma čaká na budúci týždeň.

Ade.e

Pekne citanie. Tuto oblast mam v merku, odkedy som cestoval tym "kopaniciarskym" expresom do Prahy. Nasledne som si to pozrel do mapy a tam kade tade rozne trasy, ktore vyzeraju byt prave take, ake milujem. Cez dedinky, luko-lesy, maloznema pamiatky. Pevne verim, ze tam na nejaku trojdnovku zavitam.
Co sa tyka historie a diskusie o nej. Tak predstavitelia Slovenskeho statu predniesli Nemecku navrh na pripojenie Slovacka. Ale Nemci to ignorovali. Potom to skusili druhykrat a s este vacsimi navrhmi a az vteedy do Nemci oficialne aj zatrhli. No iniciatorom navrhu boli prave Moravski Slovaci cez organizaciu Národopisná Morava.
Co sa tyka toho pomenovania Uhorsko a Madarsko. Nieje az take podstatne ako tieto staty volaju alebo beru v zahranici, ale ako to logicky je. Madarsko je len mala cast z Uhorska, tak ako napr. Cesko je mala cast z CSSR, alebo Ruska federacia zo ZSSR. A nikto nepovie, ze RF je vlastne ZSSR. Cize MAdarsko je MAdarsko a Uhorsko bolo Uhorskom. I ked je mozno Madarsko nastupnickym statom, aj ked tym vlastne moze byt aj Rakusko, kedze Uhorsko v 1918 samostatne neexistovalo ale bolo oficialne Rakusko-Uhorsko. Preto z toho usudzujem, ze nase pomenovanie je presnejsie ako pomenovanie v AJ ci NJ. Co sa tyka madarciny, to je zaujate, i ked by sa dalo povedat, ze zaujate je aj nase. Ale argumenty hovoria nieco ine.
A to ohladom genetiky, dost pochybujem, ze by uhorski Slovaci boli vacsi ugrofini ako ugrofinski Madari. To skor dnesni Madari maju viac slovanskej krvi ako ich predkovia z dob prichodu.

Vladimir.

Martin Knor,trefné, ale keby fotky dávali obraz o trase, boli by to len stromy v prítmí lesa. Aj som sa na občasnú rúbaň tešil, nech je niečo vidieť.

Martin knor

Sudiac podla prilozenych obrazkov, je to tam jedna ruban za druhou :-) . Na zaciatok sezony by to bola ozaj dobre zvolena trasa. Paci sa mi najma jej zaver, zhruba od Klastera.

Svatopluk Štěpánek

TK - asi ano, uvedl jsem 3 x prý prý prý s ukončil omluvou.
Mě by tahle epizoda hodně zajímala. Matka a babička byly přesvědčené moravdké Slovenky.

T.K.

Svatopluku, nepletete si Jožu Úprku s jeho synem? Joža Úprka zemřel v lednu 1940 téměř 80 letý, 2. sv. valku tak temer nezazil. Nechce se mi věřit, že by se během těch necelých čtyř měsíců na prahu smrti nějak vědomě zapletl.
Autorovi clanku posilam pochvalu, clanek se mi moc libil.

Svatopluk Štěpánek

VRAJ VRAJ VRAJ:
Za 2.sv.v. bolo na Morave operetno-folkloristické kolaborantské hnutie zelených hák. kríž. ( je mne to tak hnusné, že ani nechcem vypisovať ). Dôvodili, že moravskí Valaši, Slováci a Hanáci sú vlastne slovenské kmene a že patria na Slovensko a nie do P.Č.a M. Oporu v ľuďoch nemali, zaplietol sa s nimi ale Joža Úprka, vonkoncom dobrý maliar.
Je to všetko z 2. či 3. ruky. Ospravedlňujem sa historikom tejto oblasti.

MisoB

Na Vařákových Pasekách som prespal na svojom vandri Valašskom. Aj som sa pokúšal nájsť studničku Chladnica, ale márne.

Vladimir.

Mirino, Slovensko do toho neťahám, ale pár viet doplním:
Hranica Uhorska bola na rieke Morava až po to Hradište do 11. storočia,
preto majú sídla Hradište, Brod, Ostroh prívlastok Uherské.
Uhorsko v medzinárodnom ponímaní je aj v súčasnosti synonymom Maďarska (len Slováci a Češi to chápu inak).
Takže doslovný preklad je Maďarské Hradište.
A uhorskí Slováci majú v krvi viac ugrofínskych génov ako obyvatelia samotného Maďarska.
Takže tí najčistejší Slováci žijú asi na Slovácku.
Len pre zaujímavosť: počas 2.sv.vojny prebehla na Slovensku naivná diskusia o možnosti pripojenia Slovacka k SR, no nik nemal takú odvahu predniesť to nemeckej strane.
Inak aby ma nik nechytal za slovíčka, pripájam ku všetkým mojim tvrdeniam slovo VRAJ.

Mirino

K tej genetike... My od Hradišťa sme Slováci od názvu kraja - Slovácko. Slovensko, ako také by som do toho nezaťahoval.

Svatopluk Štěpánek

Obsažný článok, pekný kraj,na luhačovickú prehradu sme sa chodili s diečaťmi kúpať.
Potvrdzujem tú genetiku: moja stará mama z Uh. Brodu bez váhania hovorila, že oni sú Slováci.
Do Luhačovického zálesia vplývajú aj Hanáci.

Boro

To je ako pohladenie . Mám rád ten kraj, prevandroval som ho veľakrát. Paráda.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma