Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Perly Tatier - Tichá a Kôprová dolina

Peter61

ad 11:14
ten signál na konci dolín býva problém. Asi výnimka je Zadná Tichá : signál z Kasprovho v.

Matobee

Peťo jedna vec je mapu mať a druhá ju aj vedieť používať. Spomínaní turisti z nedele, čo chceli ísť na Sliezky dom Bielovodskou dolinou pozerali do mapy, hodných 10 min. kým som v Zmrznutom kotli obedoval. Vydali sa napriek tomu opačne. Tiež si asi nevšimli tur. tabuľky, ktoré boli pár metrov nad nami na skale. Tým čo nevedia čítať z máp lepšie mobil s navigáciou, samozrejme treba signál.

Pali Ďakujem. Súhlasím s tým doplnením. Javorovú som mal v pláne ešte skôr, ale je to tam uzavreté pre nebezpečné sucháre, ak sa nemýlim. Bielovodskú som užil tento víkend. Fantázia na n-tú.

Patrik Skvelé. Niekedy netreba ani veľa chodiť a vidí sa toho dosť. S tou kamennou lavínou to muselo byť zaujímavé sledovať. Krásna fotka plesa.

PatrikSlanina

Matobee
Vieš čo motali sme sa celé dva dni v okolí plies pri chate. Je tam vytvorená nádherná malá dolinka v obkolesení tatranských velikánov. Nazvali sme ju "našou záhradkou." Dokonca sme jedno ráno videli aj kamennú lavínu keď sa zo Slavkoskej veže odtrhla pod nánosmi ťažkého jarného snehu skala a roztrieštená na milión kúskov pristála až v doline. Teda - rachot ako zo samopalu. Čudný pocit strachu zmiešaného z obdivom nad silou prírody a okamžiku.
Pridávam aj dva zábery, jeden je z rána pri Starolesnianskom plese a druhý z večera, keď sa v nám v "našej záhrade" čerti ženili. :)

PaliT

Skvelý článok, tieto dve doliny plus Bielovodská a Javorová, to sú pre mňa aj vzhľadom na o niečo menšiu návštevnosť najzaujímavejšími časťami Tatier. Veľmi inšpiratívne.

Peter61

ad 6.X.20 10:22 matobee:

papierová mapa tuším nepotrebuje baretku. Ale Gusto a facka sú rôzni. Treba vedieť čítať terén a značky. Predminulého leta v Bielovodskej d. se nás turisté s mapou v mobilu ptali, jestli se tady jde na Rysy
mapy.hiking.sk/?x=20.10199…
Reku, dá sa, ale značka je na druhom brehu. S tým núdzovým svietením smartfónom je to ultima ratio. Vybijem si baterku a potom ma bude hľadať čata záchranárov.

A druhá ukážka je v texte, epizódka s cyklistkou za Kmeťovým vdp. Cyklotrasa končí pri vodopáde, je to vyznačené. Pešiak to nemusí registrovať ( radosť z toho, že už nemusím uhýbať cyklistom, nie je až taká veľká).

Cyklochodík by imho mohol pokračovať ešte cca kilometer k mostu cez potok, podobne aj v Tichej, Bielovodskej a Javorovovej d.

s tým "davom" v Kôprovej d. si imho prešvihol. Tých cca 200-300 ľudí /d na asfalte v high season je celkom prijateľné.

Matobee

Patrik Ďakujem. Super. Si to teda vieš predstaviť, aká je to paráda. Stráviť na horách noc, zažiť ráno a večer sú pre mňa posledné roky najkrajšie zážitky. A čo ste pochodili z tej Zbojníčky, keď ste tam boli dve noci ? Či ste si len užívali pohodu na horách.
daulagiri Ďakujem a vážim si to. Bolo to dosť, ale určite to poznáš, keď ťa okolitá krása ťahá ďalej, aj napriek únave.
Niekedy snáď vybehnem pozrieť aj to "Vyššie pleso". Hrebeň čo píšeš, ako aj ja uvádzam v článku vyzerá naozaj lákavo. Výborné tipy do budúcnosti. Mne sa najviac páčilo v sedle Závory a blízkom okolí. Je to tam naozaj magické.
Hehe Poliaci sú kapitola sama o sebe. V nedeľu som išiel Bielovodskou dolinou a v tom nečase nikde nik, iba Poliaci. Jedných som aj navádzal, lebo by sa na Sliezky dom kde chceli ísť, vybrali zo Zmrznutého kotla Bielovodskou dolinou. :-)

Daulagiri

Veľmi príjemne opísané zážitky, pekný štýl a veľmi dobré fotky. Dal si si poriadnu štreku s tými zachádzkami do Hlinskej doliny a k Temnosmrečinskému plesu. A aj vidmom si bol odmenený, gratulujem.
Tiež som mal obdobie keď som do Tatier takmer nechodil, ale v posledných rokoch som sa tam vrátil a prechádzam si rôzne nové úseky. Tichá aj Kôprová sú dlhé, ale super, Temnosmrečinská je nádherná, bol som aj pri vyšnom plese, chodník je už slabšie znateľný. Pred 2-ma týždňami som šiel obe doliny s tým že som ich použil ako prístup na hrebeň Červených vrchov, ktorý som si prešiel od Swinice po Temniak, tak mám tieto miesta v čerstvej pamäti. Táto oblasť je skutočná perla.

Ja stále nosím zo sebou papierovú mapu (je to zvyk z mladosti), aj keď už mám mapy aj v mobile.

Inak čo sa týka Poliakov, mám pocit že ich národným športom sú potulky po horách za tmy, neraz som videl svetielka pohybujúce sa v tme v Poľských Tatrách alebo stretol Poliakov v šere hôr :o)

PatrikSlanina

Pekný článok. Vysoké Tatry sú predsa len veľhory, aj keď najmenšie. Tiež mám s nimi len pozitívnu skúsenosť. Bol som s kamošom na Zbojníckej chate deň po oficiálnom otvorení chodníkov na 2 noci a tiež sme mali nádherne nebeské divadlo aj na západ aj na východ slnka. A na to, že si fotil len s mobilom tak klobúk dolu, parádne snímky.

Matobee

peťo jasné, klasické papierové mapy sú najlepšie. Nie je o čom. Niekdy som ich nosil, ale viac rokov už nie. Chodím prevažne na 2-3 dni a na ten čas to postačí vždy. Nestalo sa mi, že by sa mi vybila aj powerbanka. Pár krát pozriem, keď som mimo značky, prípadne dĺžku úseku. Ale kým nie je nejaká hmla, víchrica, že aspoň raz za čas vidím naokolo sa veľmi ťažko strácam. Keď tak, na max. pol hodinku.
Využívať smartfón aj na svietenie je zas iný extrém. :-)

Matobee

jkasak ďakujem. Noci v horách sú nádherné. Možno nie vždy príjemné, ale vždy je to zážitok. Či je krásne jasno, búrka alebo fujavica.
dbart ďakujem za tip. Je to hotová alchýmia s tými mapami. Kamarát zas využíva Locus offline. Už je toho mrte, rôznej kvality a koľko ľudí toľko chutí.

Dbart

skor ako nafotene mapy v mobile doporucujem rovnomennu appku a v nej offline mapy z ceskej narodnej domeny(.cz).

Jkasak

Ahoj Martin, veľmi pekný článok,len s tým spaním u kamaráta v Zadnej Tichej si ma skoro namotal..Musela to byť nádherná noc...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov