Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Perly Tatier - Tichá a Kôprová dolina

Diskusná téma K článku: Perly Tatier - Tichá a Kôprová dolina

Tatry som navštívil len párkrát. Boli to najmä notoricky známe miesta ako Popradské pleso, Zelené pleso, Rysy a Kriváň. Pretože sú naše veľhory často preplnené turistami a posledné roky vyhľadávam skôr iné končiny našej krásnej republiky, ďalšie návštevy ma veľmi nelákali. Rovnako aj fakt, že skalný terén sa mi páči menej ako terén v nižších pohoriach.

Sona , 4 reakcie

Paradny vylet a velmi pekne fotky. Ja som bola teraz na jesennych Temnych smrecinach.

Matobee

Soňa pekne si sa vybrala na záver tatranskej sezóny na toto pokojné a nádherné miesto. Zaujímavé je to tam aj takto na jeseň určite dosť. Snáď sa niekedy aj ja vydám. :-)

Sona

Aj to napíšem, keď sa k tomu dostanem. V priebehu dňa sa menilo počasie od prevaľujúcej sa oblačnosti k slnku, tak z toho je aj niekoľko pekných fotiek.

Matobee

Soňa tak na ten článok a fotky sa dosť teším. 🙂

Matobee

martin knor poznáš Tatry určite poriadne. Ja až tak nie, ale postupne to zlepším.
To už hej takáto romantika.

Martin knor

Tak Tatry nie su skarede. Su iba precenovane. Avsak ich najkrarjsie miesta su mimo turistickych znaciek.

Pri tom prameni nad Kosiarom som pred 35 rokmi s frajerkou stanoval :-) .

V.v.l.a.a.d.o.o

Úplne bez pochybností môžeš ísť po cyklotrase vyznačenej podľa spomenutej STN. Takže vezmeš akúkoľvek mapu, kde sú cyklotrasy vyznačené. V Tichej doline to bude trasa č. 5859

Peter61

@ 7.10.2020 21:48 rast :
po Liptovský košiar, je to aj v mapách.

Lenkasyrovatkova

@v.v.l.a.a.d.o.o super zhrnutie aktuálnej situácie. Len dodám, že minimálne v Tatrách je to schválenie označenia dosť otázne :)

V novom návrhu poriadku sa v prípade cyklotrás odvolávajú na normalizovanú turistickú značku podľa STN 01 8028. Ktovie či sa dakedy dožijeme schválenia nového poriadku....

Rast

takze spat k otazke - kde je to oficialne povolene v tichej? vraj tam vracali cyklistov dost skor ako pri liptovskom kosiari, aspon take je info priamo z pozicovne bicyklov pri permone

Peter61

vlado : ZOPaK
§ 14
Tretí stupeň ochrany
(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázané
....b) vchádzať alebo stáť s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo
diaľnice, cesty, miestnej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy;

rovnako v 4. a 5. st.

V.v.l.a.a.d.o.o

Oficiálne neviem ale pozriem na to z pohľadu turistov. Návštevny poriadok je neplatný, neexistuje. Vyhláška z r. 2017 (zoznam vyhradených miest) cyklistiku vôbec nespomína. Zostáva teda len zákon 543 a ten pre piaty stupeň ochrany (už vlastne od tretieho) zakazuje jazdu mimo vyznačených cyklotrás. Pravdaže to musí byť značenie oficiálne schválené nie že si ho niekto len tak namaľuje.

Ale pozor! Neexistuje žiadny záväzný predpis ako má byť cyklotrasa vyznačená. Mne teda z toho vyplýva dosť absurdný záver, že to značenie môže byť aj bežnou pásovou značkou.

Nechcem tu však podávať návod, že cyklista môže v Tatrách všade, kam aj pešiak. Dúfam, že v skutočnosti nejaké obmedzenie existuje.

Rast

Pokial sa da ist oficialne v Tichej doline? Az po liptovsky kosiar, kde konci asfaltka?

Peter61

hezky, Lenka hezky.
A co tak říct to každý pátek do školního rozhlasu ?

Lenkasyrovatkova

k výdrži baterky mobilu - stačí zapnúť režim lietadlo a mobil používať bez signálu, len sem tam zapnúť GPS. a vydrží naozaj dlho :)

Peter61

ad 13:15 dbart
netuším, ako je to s tým "predlžením" cyklotrás v návrhu NP TANAPu, resp. či za také dačo niekto lobuje ( KST, SCK a pod.)

Dbart

pridávam svoj súhlas s názorom Peter61, že minimalne v Kôprovej a najmä v Bielovodskej by cyklo trasa mohla pokračovať ďalej. Osobne som si to vyskúšal v oboch dolinách, v Bielovodskej nas dobehol horár a otočil nazad k horárni, v Koprovej sme zamkli bicykle pri pristrešku pred spominaným mostom. Papierova mapa naozaj nepotrebuje baterie, ale keď si pustim off-line mapy.cz, na chvilu zapnem GPS, tak viem presne kde som v rámci turistickej trasy (alebo že som mimo), plus sú tam informácie, ako turistické prístrešky a tak môžem dieťa motivovať, že zachvilu si oddýchneme a potom je to už len "takto ďaleko". Presne takto som použil v Kôprovej cestou na Temnosmrečinske plesa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma