Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Čergovského Minčola na Dukliansky priesmyk (2)

Diskusná téma K článku: Z Čergovského Minčola na Dukliansky priesmyk (2)

Matka Božia držala nad nami v noci ochranný plášť na Svätej hore Javor. Vstávame do pokojného rána. Balenie trvá len krátko. Využijeme ešte možnosť raňajok v kultúrnejšom prostredí. Najväčší možný objem kávy sa snažím zohriať na vyššiu teplotu. Jej farba prekryje, ako dúfam len subjektívny, dojem závadnosti miestnej vody. Snažím sa totiž ušetriť niečo z posledných zásob z Kráľovej studne na priame pitie. Zostal mi necelý liter. Pribalím 1,5 l menej kalnej. Neviem, čo nás čaká. Nádej dáva sedlo s príznačným menom Regetovská voda.

Gagigo

Veľmi pekné čítanie., a zvlášť milé pre spomienky pre človeka, ktorý to celé pred 2 rokmi v tom istom smere tiež prešiel

Martin knor

Pradna vandrovka. Isiel som iba kusok z nej, od Regetovskej vody k Busovu. Inak, kdesi v garazi mam tiez varic na pevny lieh. Pacila sa mi poznamka o lupicovi :-).

Peter61

Ten varič na pevný lieh je vhodný akurát na ohriate vody v lete na 3in1 "kávu".
Ale prišiel nám raz na zimný kurz jeden frekventant s takým novučičkým plechovým zázrakom ( rovnaký ako tie archiválie, čo máme v pivnici) . Asi si nevšimol, že časy varenia sú na polliter vody.

Martin knor

Peto, volakedy davno za minuleho rezimu som vlacil so sebou velke konzervy. Polotovary ako "Hovadzie na hrasku", "Segedinsky gulas" a podobne. Na tom varici sa to obycajne dalo ohriat tak ze to bublalo a to mi stacilo. Ale raz ked som bol s frajerkou som takto chcel ohriat konzervy v sedle Zavory, ktore je trochu vyssie. A ked som minul zopar kociek a konzerva bola stale iba vlazna, tak som to vzdal :-D.
Postupne som zistil, ze pri mojej turistike (v zime iba jednodnovky a v lete nechodim na prilis vysoke kopce) je varenie a ohrievanie zbytocne. Iste, v zime mam na konci dna vo flasi obycajne ladovu triest, ale ked je zima, tak je to v poriadku.

Peter61

V časoch budovania rozvinutej socialistiskej spoločnosti ( = centrálne plánovaného nedostatku) bol pevný lieh jediný ľahko dostupný zdroj tepla. Okrem dreva, samozrejme.
Pekne to vedelo prskať iskry. Varil som aj v zime v senníku ...

TomXX

Presne na to ten varič na pevný lieh je - urobiť si ráno čaj alebo kávu do plechového smaltovaného hrnčeka, a neťahať kvôli tomu celý varič.

Peter61

@ dnes 07:36 tomXX :
aké ťahanie ?
plynový varič + trojnožka = cca 100 g
malá kartuša cca 100 g prázdna + cca 100 g plynu

dokopy cca 300 g, teda o 100 g viac, ako ten smradostroj (kyanovodí,formaldehyd, amoniak)
zenstoves.net/MSDS/MSDSEsbit.…

TomXX

Peter61: a? Ideme teraz vypočítať zabraný objem kartuše + trojnožky a porovnať so smradostrojom? Alebo koľko detí zomrie v Afrike lebo pevný lieh? Pochop, že rôzni ľudia, rôzne názory a potreby.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum