Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Čergovského Minčola na Dukliansky priesmyk (2)

Diskusná téma K článku: Z Čergovského Minčola na Dukliansky priesmyk (2)

Matka Božia držala nad nami v noci ochranný plášť na Svätej hore Javor. Vstávame do pokojného rána. Balenie trvá len krátko. Využijeme ešte možnosť raňajok v kultúrnejšom prostredí. Najväčší možný objem kávy sa snažím zohriať na vyššiu teplotu. Jej farba prekryje, ako dúfam len subjektívny, dojem závadnosti miestnej vody. Snažím sa totiž ušetriť niečo z posledných zásob z Kráľovej studne na priame pitie. Zostal mi necelý liter. Pribalím 1,5 l menej kalnej. Neviem, čo nás čaká. Nádej dáva sedlo s príznačným menom Regetovská voda.

TomXX

Peter61: a? Ideme teraz vypočítať zabraný objem kartuše + trojnožky a porovnať so smradostrojom? Alebo koľko detí zomrie v Afrike lebo pevný lieh? Pochop, že rôzni ľudia, rôzne názory a potreby.

Peter61

@ dnes 07:36 tomXX :
aké ťahanie ?
plynový varič + trojnožka = cca 100 g
malá kartuša cca 100 g prázdna + cca 100 g plynu

dokopy cca 300 g, teda o 100 g viac, ako ten smradostroj (kyanovodí,formaldehyd, amoniak)
zenstoves.net/MSDS/MSDSEsbit.…

TomXX

Presne na to ten varič na pevný lieh je - urobiť si ráno čaj alebo kávu do plechového smaltovaného hrnčeka, a neťahať kvôli tomu celý varič.

Peter61

V časoch budovania rozvinutej socialistiskej spoločnosti ( = centrálne plánovaného nedostatku) bol pevný lieh jediný ľahko dostupný zdroj tepla. Okrem dreva, samozrejme.
Pekne to vedelo prskať iskry. Varil som aj v zime v senníku ...

Martin knor

Peto, volakedy davno za minuleho rezimu som vlacil so sebou velke konzervy. Polotovary ako "Hovadzie na hrasku", "Segedinsky gulas" a podobne. Na tom varici sa to obycajne dalo ohriat tak ze to bublalo a to mi stacilo. Ale raz ked som bol s frajerkou som takto chcel ohriat konzervy v sedle Zavory, ktore je trochu vyssie. A ked som minul zopar kociek a konzerva bola stale iba vlazna, tak som to vzdal :-D.
Postupne som zistil, ze pri mojej turistike (v zime iba jednodnovky a v lete nechodim na prilis vysoke kopce) je varenie a ohrievanie zbytocne. Iste, v zime mam na konci dna vo flasi obycajne ladovu triest, ale ked je zima, tak je to v poriadku.

Peter61

Ten varič na pevný lieh je vhodný akurát na ohriate vody v lete na 3in1 "kávu".
Ale prišiel nám raz na zimný kurz jeden frekventant s takým novučičkým plechovým zázrakom ( rovnaký ako tie archiválie, čo máme v pivnici) . Asi si nevšimol, že časy varenia sú na polliter vody.

Martin knor

Pradna vandrovka. Isiel som iba kusok z nej, od Regetovskej vody k Busovu. Inak, kdesi v garazi mam tiez varic na pevny lieh. Pacila sa mi poznamka o lupicovi :-).

Gagigo

Veľmi pekné čítanie., a zvlášť milé pre spomienky pre človeka, ktorý to celé pred 2 rokmi v tom istom smere tiež prešiel

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma