Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Budaj chce úplne zakázať poľovníkom loviť medvede

Fangorn

Ja som zatiaľ útek medveďa zažil iba na konci dediny, hlboko v doline neušli hneď. Nikdy to nebolo až na takúto krátku vzdialenosť ako tento chlapík, zatiaľ som mal strety na 100m a viac, ale aj keď som stretol starú s mladými, tiež neušli hneď ako by som si bol myslel. Najprv nas pozorovala a potom v kľude odišla a malé bežali za ňou. Niekde hlboko v lese alebo v doline je to asi normálne správanie sa.

Daulagiri

Prečo ten medveď neutiekol, ale zaútočil?
Môj laický názor je že ten chlapík možno narušil jeho komfortnú zónu. Proste bol pri ňom príliš blízko a príliš dlhý čas. Každé zviera to zrejme vníma inak. Za medveďom je strmší svah, možno sa mu nechcelo do neho utekať a tak najprv chlapa varoval: staval sa na zadné, bručal, pobiehal, proste bol nervózny. Chlapík to nepochopil a tak medveď svoju nespokojnosť dal najavo výraznejšie - útokom.
Treba si uvedomiť že sa to stalo hlboko v horách - u toho maca doma a nie niekde pri kontajneroch v dedine, takže ťažko odhadovať či je to medveď, ktorý stratil plachosť.

Proste chlap tú situáciu totálne zle vyhodnotil a zaplatil za to.

Áno všeobecne väčšinou medvede asi utečú, ale keď narušíme ich komfortnú zónu môže to dopadnúť aj takto. Toť moje laické názory.

Osobne by ma zaujmal komentár nejakého odborníka na správanie medveďov, čo by povedal na správanie tohto konkrétneho pred útokom.

PaliT

Medveď sa do diaľky nespolieha na zrak, ale skôr na čuch a sluch. Najhoršia situácia je, keď fúka od medveďa k človeku, vtedy chýba medveďovi dôležitý varovný vnem. Ďalšia vec je, že medveď má čosi ako únikový koridor (napr. medzi dvomi pásmi kosodreviny) a ak mu stojíš v ceste, opäť to môže znamenať, že dôjde ku konfliktu. V niektorých prípadoch ide aj o zvedavosť, prípadne ide o medveďa, ktorý už prišiel do kontaktu s ľuďmi, ktorí ho napr. kŕmili a znížili mu plachosť.

Aj keď väčšina uteká skôr od varovného zvuku preč, Gaussova krivka nepustí. To je ako keď ideš autom okolo srnky, čo sa pasie pri ceste. Logické by bolo, aby utekala preč, ale v panike sa ti rozbehne rovno pod kolesá.

Správne riešenie je ustúpiť už aj na väčšiu vzdialenosť, prípadne zahnať na diaľku medveďa krikom. Ale platí, že defenzívny musí byť človek.

Wbk

@Ade.e:
Za tým prečo neutiekol proste môže byť práve "tá" neznáma. Možno vstal nesprávnou nohou a mal len blbý deň (áno, samozrejme, toto čiastočne prifarbujem, takže dúfam, že sa toho nikto nechytí).
Prenechám odpoveď znalejším.
No hlavne si absolútne uvedomujem, že nie na všetky veci máme jednoznačné rigorózne vedecké vysvetlenie (pozn.: pôsobím vo vede).

Ade.e

Wbk: Cely cas sa tu hovori, ze plache zviera, ked sa dozvie o cloveku a skor, ako je to naopak, tak sa otoci a ide prec. Samozrejme, v pripade, ak je prekvapene, moze tak pol na pol zautocit.
Tento medved ale nie ze neutiekol, ale este ani len hned nezautocil, ale celkom zvlastne sa spraval.
Samozrejme, u zvierat nieje nikdy nic 100perc a chlapik mal vypadnut, ale ak si ludia uvedomia to tvoje ne100perc. konstatovanie, tak este sa len zacne pohon na medvedov. Uz sa jedna zenska ba fb chvalila, ze preventine strielala do vzduchu so zbranou, co je chore. Mna ale zaujima, preco medved neutiekol, ale prave naopak zautocil? Branil si teritorium?

Wbk

@ade.e:
To, že medveď bude okamžite vždy ozlomkrky utekať keď zavetrí človeka, nie je axióma so 100%-nou platnosťou.
Ešte raz, medveď je v prírode doma, vykonáva tam celé spektrum jemu prirodzených životných činností, počnúc hľadaním potravy až po boj o prežitie s rivalom. Nikto v momente náhleho stretu s medveďom nemôže tušiť, čo v danom priestore v danom čase to zviera robí. A presne kvôli prítomnosti tejto kľúčovej neznámej treba v takomto prípade naozaj "vypadnúť".

Ade.e

Wkb: Mato napisal, ze extremisti zo strany ochranarov budu tvrdit, ze je to LEN chyba toho chlapika.

Ze je to jeho chyba, je fakt. Ale nikoho nezaujima, preco ten medved neutiekol?

Wbk

@matin knor:
Absolútne nechápem, čo je na pohľade (a) "extrémistické"... Nemýľme si veci a nezveličujme ich, ten pohľad (a) neobsahuje žiaden extrém, žiaden terminálny ortieľ, iba úplne normálny ľudský úsudok s úctou voči prírodnému prostrediu. Akurát že zmýšľanie más je dnes nastavené do úplne inej roviny, každodenné vymývané populistickými politikmi, internetom a sociálnymi sieťami, a ten normálny ľudský úsudok sa z neho vytráca...

Martin knor

Heno, presne ako pises. Normalny clovek povie:

a: Ten chlapik spravil neskutocnu hlupost. Ked vidim medveda, treba okamzite vypadnut. Nie utekat, ale vytratit sa cim prv. A treba dufat, ze ma medved nebude prenasledovat.

b: Ten medved stratil plachost a je nebezpecny. Treba ho odstranit.

Samozrejme, extremisti z jednej strany budu tvrdit iba a: a extremisti z druhej iba b:.

Ade.e

Skor by som sa pomalicky vzdialoval

Ale i tak mi pride zvlastne, ze ten medved neutiekol ale zautocil.

Daulagiri

Toto video je podľa mňa dokonalou ukážkou diletantizmu a hlúposti toho človeka. Ukážkou ako sa to pri strete človeka s medveďom nemá robiť.
Od začiatku je vidieť že medveď nieje v pohode, že je veľmi nervózny, pobieha a ošíva sa. Na mieste dotyčného by som sa zrejme čo najrýchlejšie pakoval preč po pár sekundách. Lenže on si myslel že má sprej a je majster sveta. A tak aj dopadol.

Nie som odborník na medvede, medveďa som stretol zatiaľ len 3-krát. Riziko úrazu pri strete s medveďom bolo a bude vždy veľké a preto pokiaľ človek nemá naozaj veľké skúsenosti je lepšie čo najrýchlejšie sa vzdialiť. Ale tomu chlapovi išlo zjavne o to presláviť sa... pochváliť sa. Stretnem maca, natočím si ho, capnem to na net a budem počítať lajky. Ale ejhľa nevyšlo to úplne podľa predstáv.

Bohužiaľ je to len ďalšia kvapka, ktorá podporí strach ľudí a celé šialenstvo okolo medveďov, ktoré je tu niekoľko týždňov.

Nechcem zľahčovať celú túto problematiku, takéto veci (útoky) by sa diať nemali, ale za mňa si za to z veľkej časti môže chlap sám.

Janabilesova

Medved sa staval na zadne - preskumaval okolie a posobil dost nervozne. Natacat aj vo chvili, ked medved uz zjavne bezi oproti mne a spoliehat sa na to, ze sprej na medveda zaberie - co ma toto so zdravym rozumom?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov