Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Budaj chce úplne zakázať poľovníkom loviť medvede

René Kopfmahler

Problém medveďov vo Vysokých Tarách by úplne vyriešil keby ste ministra Budeja s rodinou prestavovali do mesta " Vysoké Tatry, niekde na okraj blízko prírody. Tam by asi našiel aj prácu čo mu hovie. Kuriča potrebujú všade.

René Kopfmahler

Odborne nevzdelaný človek riadi ministerstvo životného prostredia, pritom na Slovensku je dostatok vysoko vzdelaných odborníkov v oblasti prírodných vied , ktorí s prírodou pracujú desiatky rokov. Títo ľudia prírode naozaj aj rozumejú, vedia riešiť problémy. Pán minister Budaj možno bol prenasledovaný za totality, ale odborné vzdelanie nezískal. Pracoval dlho ako kurič a potom išiel do politiky. Z môjho pohľadu vôbec nevie čo robí, preto koná neodborne, robí hanbu pre Slovensko !!! Poľovníci , rybári , lesníci aj poľnohospodári , sú v úzkom kontakte s prírodou a to už stovky rokov, prírodné vedy vznikli na základe ich pozorovania !!! Ochranári - odborníci tiež vyšli z ich radov !!!

René Kopfmahler

K problematike medveďa hnedého : Pre tých ktorí si myslia že medveď je plyšové zvieratko v našich lesoch len v krátkosti , je to šelma ktorá dorastie do 300 kg hmotnosti a 3 m výšky. Má ostré zuby a dlhé a ostré pazúry. Šelmy majú za úlohu redukovať početnosť inej zveri, hlavne ulovením slabých a chorých jedincov. Medveď je všežravec, má rád aj rastlinnú stravu , rad si konzumuje aj zdochliny. Bolo by dobré , keby odborníci uviedli aká je úživnosť Slovenska ohľadom počtov medveďov. A nech si nezabudnú aj na vlka a risa , aby bola paleta našich veľkých šeliem kompletná. Naším národným bohatstvom nie je len medveď, ale všetky divo žijúce zvieratá. Je hanba že v takom malom štáte ako Slovensko "odborníci" sa nevedia zhodnúť na počtoch medveďa , čo je únosné.

Iwanna

Rene, neboj sa, Budaj sa sice pomaly, ale coraz viac zacina orientovat v temach ŽP. OFF TOPIC vid napr. jeho otočka o 180 stupnov vo veci zalohovanych vratnych obalov.

Jaro.q

Rene,
na ostrove Kodiak, ktorý má rozlohu 9 311 km2, žije viac ako 3 500 hnedých medveďov, takže ešte máme rezervy.

Iwanna

OFF TOPIC Ten "medved" z videa nizsie sa nepocita, lebo to bol robot kt. skonstruovali MVO, a zaplatil to najma G. Soros. A ti drevorubaci len omylom schytali chemitrails kt. sa testuje vplyv urcitych izotopov na zavadzanie vulgarizmov do jazyka slusnych ludi.

Martin knor

Jaro, dones kazdu jesen do Tatier niekolko ton lososov z uzemia na ktorom medvede neziju (z mora) a potom porovnavaj. Snazis sa porovnat neporovnatelne.

Naozaj by uz bolo dobre stanovit, kolko medvedov je u nas horna hranica unosnosti. Lebo ked to nespravia urady, tak miestni zoberu veci do vlastnych ruk.

Jaro.q

Martin,
a tie neunosné vysoké stavy čiernej zveri respektíve vysokej zveri sú vďaka čomu? Za ostatných 50 rokov (najmä však od roku 2009) stúpol stav raticovej zveri (t.j. jelenej, srnčej, danielej a muflónej) 5 až 25-násobne. Diviačej zveri dokonca 30-násobne! Pre lepšiu predstavu – kým v roku 1966 sa na Slovensku ulovilo 2 321 kusov, v roku 2010 to bolo už takmer 40 000 a v sezóne 2017/18 to bolo už 70 000 kusov diviakov!

Martin knor

Jaro, diviaky a ostatnu zver polovnici prikrmuju a aj to v zime robit mozu. Lenze vtedy medvede spia. Teda nemozes do vyzivnosti uzemia zapocitat, ze sa medvede prizivia na ukor diviakov, muflonov ap, aj ked o tom prikrmovani vieme asi obaja svoje.

René Kopfmahler

Nárast diviačej populácie súvisí s poľnohospodárstvom a s zmenou klímy. Je to prirodzený jav , nie len u nás. Zoberte Austráliu tam vypustili zopár diviakov v 19 stor. a teraz nevedia ich ustrážiť, strieľajú ich z vrtuľníkov.Veľkoplošné poľnohospodárstvo , hlavne pestovanie kukurice podporuje nárast ich počtov , samozrejme aj ďalšej zveri. Ucelené parcely kukurice o rozlohe 500 až 1000 sú už bežné, tam poľovníci nič nezmôžu. Ak sa to nebude riešiť to bude len horšie. Únosné by boli parcely o rozlohe okolo 50 ha. A pestovať viac husto siatych obilovín. Pestovanie kukurice na spaľovanie v malých elektrárňach by mali úplne zakázať.

PaliT

Ak chodíš po lese s otvorenými očami, tak vidíš prikrmovanie po celý rok, nehovoriac o tom, že medveď pri dostatku potravy nemusí zaľahnúť.

Treba zopakovať, že najprv treba odstrániť čo najviac zdrojov neprirodzenej potravy, prestať loviť medvede tak, že namiesto konkrétnych nespratných kusov sa odloví niekoľko nevinných, prestať loviť tie najväčšie trofejné kusy, a potom sa možno ukáže, že akákoľvek debata o obmedzení populácie nejakým arbitrárnym číslom je už irelevantná.

Hornú hranicu únosnosti by nemal definovať človek, pekne to vidieť napr. na populácii v Tichej doline, ktorá sa drží na ustálenej úrovni.

Ak sa podarí odňať odlov poľovníkom a budú synantropné medvede odstraňovať zo systému ochranári, čaká nás zopár prekvapení.

René Kopfmahler

Ahoj PaliT Mal by si prečítať predpisy ohľadom lovu medveďa dospelé kusy sa už dávno nelovia len mač pestúni do 100 kg hmotnosti. Slovensko nie je prales ani Aljaška. Ak vyľudníš štát kľudne ale najprv by si mal poslať asi 5 miliónov ľudí preč. Ja totiž nechodím len po lese ale aj čítam knihy a rozmýšlám. Plachosť medveďa nie je tým že je lenivý a ide po kontajneri, ale nemá dôvod sa báť človeka. Túto informáciu matka prenesie na mláďatá. Aj keď sa vám to nepáči je to zákon prírody, liberalizmus a globalizáciu nehľadaj. V prírode platí bud si lovec alebo si lovený. Preto sa zver bojí človeka, lebo bol vždy lovcom. A to sa dá rozumne prevádzkovať. Keby zostal medveď lovnou zverou, by sme mali prehlad o stavoch , plánoval by sa odlov a aj pre poľovníkov by to bol prínos , sami by sa snažili ich stavy udržiavať. Ďalší problém, dospelé medvede zaberajú veľké miestá pre seba, a mladých vyháňajú z lesa a potom skončia na okrajoch obcí a miest ,kde dospelé už nechodia. Čo s tým , preto treba stanoviť únosnú hranicu. Hladný medveď je nebezpečný. Už 60 kg ťažký mlada človeka premôže a také sa stávajú väčšinou bezdomovcami.

Peter61

PaliT,
trofejné kusy sa nelovia legálne, pytliačia ich.
Bola jedna taká medvedica, už je na jednej chate ako predložka. Volali ju Panda kvôli bielemu obojku.
Zhodou okolností som na slovenskú "pandu" narazil dnes.
Venujem ing. Kopfmahlerovi, ktorý trafil na nesprávny web
slovakia.panda.org/?uNewsID=7…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma