Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rezervácia Pralesy Slovenska je bližšie k vyhláseniu

V.v.l.a.a.d.o.o

Tí čo do pralesov chodili doposiaľ, tam budú poväčšine chodiť aj naďalej a nejaké červené pruhy na stromoch ich až tak veľmi zaujímať nebudú. Či už ide o miestnych ľudí alebo o návštevníkov, ktorí takéto lokality vyhľadávajú. A ľudí, ktorých vyhlásenie rezervácie od návštevy odradí nahradia zase noví záujemcovia, ktorí zistia, že je tam rezervácia a teda by tam mohlo byť niečo zaujímavé. Potom už bude záležať na ochranároch, či návštevnosť územia budú tolerovať, monitorovať, regulovať alebo postihovať, či celoročne, či sa zamerajú iba na nejaké kritické obdobia. Ja sa domnievam, že návštevnosť pralesov u nás (pokiaľ tam nie je značený chodník) je veľmi nízka, a taká aj po vyhlásení rezervácie zostane. Pre väčšinu turistov nepredstavujú pralesy atraktívny turistický cieľ a ochranári majú mnoho dôležitejších cieľov ako striehnuť na ich návštevníkov. Pravdaže, isté lokality bude z rôznych dôvodov nutné chrániť dôsledne alebo aspoň cielene obmedzovať ich návštevnosť. Ako jeden drobný, iste nie reprezentatívny príklad, uvediem prales v Malých Karpatoch na hrebeni Veterlín - Čelo, kde sa v nedávnej minulosti konali verejne propagované prechody a na základe požiadaviek ochranárov boli zrušené).

Jjano

Florian,

  1. Lesy SR a ani žiadni iní lesníci nemajú nijaké oprávnenie kontrolovať či postihovať pohyb mimo značených chodníkov. To môže iba stráž prírody.

  2. Drvivá väčšina tých, ktorí vymapovali a presadzujú ochranu pralesov sú študovaní lesníci. Celkovo je medzi ochranármi veľa študovaných lesníkov.
    Čiara neleží medzi študovanými lesníkmi a zvyškom sveta, ale medzi vlastníkmi/správcami lesa (= hospodársky zisk) a zvyškom sveta.

Lubo

Vedecka studia k vymapovenaniu pralesov vysla v respektovanom vedeckom casopise so slusnym impact faktorom. V niektorom z clankov Sona pisala, o ktory ide. Neviem o tom, ze by nieco podobne vyslo od studovanych lesnikov, kde by vedecky dokazali, ze to tak nie je. Takze myslim, ze pri aktualnom vedeckom poznani mozeme my laici celkom v pohode verit, ze tie pralesy su pralesmi. Hnidopichovia sa najdu, no kto v takom poraste niekedy osobne bol, chape isto, ze sa ich oplati chranit pred manazmentom lesnikov. Navyse v situacii, ked len mala hrstka z nich mysli aj na ekosystemove funkcie lesa nielen na kubiky.

Florián Dekret

ja verím že to ŠOP a Lesy SR budú brať s nadhladom, ak náhodou niekoho nájdu na území pralesovitého zvyšku/pralesa. aj tak je to celé tragikomédia :) študovaní lesníci neveria v pralesy na slovensku, Lesy Tanap vytrvalo pretláčajú ideu že zasahovať sa musí všade lebo to prináša pravú pestrosť a stabilitu, súkromní vlastníci potrebujú mať mastné vrecká atď... časy sa ale zmenia, a všetko toto bude jednou veľkou malichernosťou.

Bazin

Dobra sprava ALE tak ako kazda minca ma dve strany, ake citam, ze kam sa mohlo vstupit sa uz nebude dat. Teda nakupujme nove mapy, aktualizujme mapove podklady ...aby sme neprisli v lese k zakazovej ceduli. Neviem ako by som tie pralesy poskodil, LKTcko nie som a ani pilku nenosim ....

PaliT

Predpokladám, že niekde tá príprava zostala a treba ju oprášiť. Vie niekto, kto to chystal, ktorá zložka štátnej správy na tom pracovala, aby sa to dalo vydolovať a presadiť?

Jjano

Florian, zrušenie zákazu pohybu mimo značených chodníkov a riešenie zákazov ad hoc ad hoc už raz skoro prešlo. Keby nepadla Radičovej vláda, tak minister Nagy by to zrejme zaviedol, pripravovalo sa to. Bohužiaľ, nestihol to ...

Florián Dekret

Tak cesta vedie aj vzdelávaním ludí, ďalšej generácie a pod. v úcte k prírode a dôvodom ochrany tej ktorej lokality (to sa tu už riešilo), to možno funguje viac ako represie. Nuž ale na svk si každá záujmová skupina ide svoje, či je to ŠOP, KST, polovníci atď., neverím že to bude lepšie. Chcelo by to inú zmenu zákona o ochrane prírody, neriešiť vstupy do chránených území en bloc ale rezerváciu od rezervácie... ale to chce uvedomelú spoločnosť, ktorou nie sme ani nebudeme.

Iwanna

Florian, a preco by to podla Teba nemohlo fungovat +/- podobne, ako co ja viem v bezzasahovych zonach Ceskeho krasu? T.j. ze aj bude dost znacenych tras, a sucasne sa pohyb jednotlivcov ci malych skupiniek mimo znacene trasy bude spravidla riesit dohovorom bez pokut. A vacsie skupiny sa proste budu musiet zorganizovat a zdovodnit si vynimky (co by som inac najradsej zaviedol vsade, napriek ucte k dochodcom a respektu ku KST). Sucasne Cesky kras mas aj priklad na to, ze prirode blizky manazment danych uzemi vie v spolupraco s MVO vykonavat statny podnik, bez ohladu na jeho zlu reputaciu v beznych uzemiach. Z urciteho uhlu pohladu si basternakovci and co. dovoluju to, co si dovoluju, aj preto ze mnohi ludia radsej frflu po krcmach a na internete, akoby vlastnymi aktivitami prispeli ku kompromisnemu rieseniu v kt. uz basternakovcom a inym extremistom nezostane ziaden priestor, a naopak bude proti nim lepsie sa koordinujuca skupina akterov a nielen MVO.

Sona

Nevidela by som to tak čierne, veď Lesy tam mohli ťažiť a neťažia už sedem rokov, a po vyhlásení rezervácie by tam zrazu žiadali o výnimky?

Okrem toho môžu pri tvorbe nových plánov starostlivosti o les požiadať o vyhlásenie týchto lokalít s pralesmi za lesy osobitného určenia podľa novelizovaného zákona o lesoch, tam sa potom o výnimky ani nedá požiadať.

Florián Dekret

Takže dôjde k vylúčeniu verejnosti z doteraz prístupných porastov poväčšine v 1-2st. och.pr., pričom skrz početné výnimky (ktoré predpokladám že nebude mať kto pripomienkovať resp. nestihne odsledovať) bude naďalej v nich prebiehať polovnícka a hospodárska činnosť ako doteraz, stanú sa dostupné len "elite" atď...
Škoda že sa nenašiel iný mechanizmus ako zachrániť ostávajúce porasty... Detto NP kde sa hore dole preháňajú bašternákovci a polujú na štátnej pôde a pod., a bežný občan ani naboso tam vstúpiť nemôže. Kocúrkovo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma