Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Kremnických vrchov a Veľkej Fatry

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Kremnických vrchov a Veľkej Fatry

Tento rok som mal smelý plán začať s viacdňovými túrami už koncom marca. Najskôr mi však pokazilo plány počasie, potom vírus, a keď sa uvoľnili opatrenia, znovu sa zbláznilo počasie. Pomaly som rušil jeden plán za druhým až som sa zmieril s tým, že tento rok to bude zlé a plánovať radšej nič nebudem.

Martin knor

Ozaj paradna trasa. Volakedy davno som siel hrebene VF inak. Z Ruzomberka na Kralovu studnu, nato dolu Blatnickou dolinou do Blatnice nakupit a spat na hreben. Chcel som ist zapadnym, ale na Jarabine som to zrusil a zbehol som do Sklabine. Pozrel som si hrad a vyliapal som sa na Klak. Z neho som potom siel do Lubochnianskej doliny. A trvalo mi az do tohoto roku, kym som presiel zvysok zapadneho hrebena.

V Ruzomberku som par tyzdnov aj byval, ale netusil som, ze tam je supermarket v kastieli :-D .

Daulagiri

Parádna trasa, ale aj na mňa je toto veľa na tak málo dní.
Kedysi pradávno (viac ako 12 rokov) som šiel po tom náučnom chodníku z Dúbravy k Čertovej skale a vtedy tam takmer neexistovalo značenie ani chodník, možno teraz to už bude lepšie. Takisto na Flochovej som bol dávno a ten nádherný smrekový les s obrovskými čučoriedkami ma tiež zaujal.
Veľká Fatra je super, čo si budeme hovoriť. V tom zrube/senníku pod Tlstou horou som tiež kedysi spal.

Pekne som si zaspomínal pri tomto článku na viaceré potulky týmito končinami, ktoré som tu robil pred rokmi. Mal by som si návštevu týchto miest zopakovať.

Samkoh

áno, ale podľa mapy-vrstvy búdy sa zdalo, že je naľavo od chodníka v smere na kráľovu studňu. V skutočnosti je napravo.

FunTTomas

nesprávna poloha búdy, čo sa tu pretriasa vznikla tak, že keď v 2006 napísal Jakub článok, tak zadal pôvodne nesprávnu polohu. Medzičasom Shoocart doplnil do podkladu objekty, ktoré nemali v mapách na základe našich článkov. A až v 2015 sa v diskusii riešila správna poloha búdy, viď hiking.sk/…/buda_pri_malom_st…, keď bola opravená aj v článku. No v podklade ostal nesprávne umiestnený symbol búdy.

MisoB

Neviem, či niekto momentálne opravil polohu, ale keď si zapneš vrstvu "Chaty, útulne..." tak tá búda má rovnakú polohu, ako uvádza adelmos.
Treba rozlišovať, topo podklad je od SHOCartu, nie "na hikingu".

Matobee

Veľmi pekná túra. Zaujal ma hneď úvod z Trnavej Hory. Tam to nepoznám.
Tie čučoriedky za sedlom Flochovej padli do oka aj mne koncom mája. Ešte sa len rozmáhali, ale sú fakt obrovské a bolo ich tam mrte.
Váčšie som videl len dááávno v nízkotatranskej Martalúzskej.

Samkoh

vodu som mal z cabanky a spanie v búde nad malým šturcom bolo plánované a uskutočnené, s tými inými možnosťami prespania to boli len núdzové nápady, ako sa nestratiť pri slabej čelovke v lese úplne a ísť spať v normálnom čase. A problém je, že pri červenej zn. z Malého šturca na Kráľovu studňu je na hikingu kreslená ešte jedna búda nad malým šturcom s topografickou značkou chaty cca. 500 m za sedlom, ale tá absolútne netuším, kde tam mohla byť.

TomXX

Ja len k tomu kamiónu. Mňa raz v BA takto okúpala dodávka keď som stál v autobusovej zastávke. Pršalo, fučalo, ja ruky vo vreckách, hlava zastrčená do goliera a ten hajzel len tak prefrnkol oklo, stihol som len oči prižmúriť :)))

Adelmos

Tá búda nad Malým Šturcom je na mapy.hiking.sk zakreslená nesprávne; na sk.mapy.cz je správne ( 48.8496686N, 19.0073036E ) V každom prípade sa tu vyspia najviac traja ľudia a nie je tu voda - spal som tam

Pavel Forgáč

Pavol.Chodec.Horvath - okolie Čertovej skaly poznám motal som sa tam nejak 2 roky dozadu. Akurát vtedy bolo všetko čerstvo pocukrované snehom, v ktorom boli čerstvé stopy maca. Inak pôvodne som chcel ísť po tej zelenej ako hovoríš, ale z Hronskej Dúbravy tam nešiel žiadny chodník a do Budče by bola komplikovaná doprava, tak som od toho upustil. Teraz však pozerám, že je tam už vyznačený nejaký náučný chodník aj z tohto smeru.

samkoh - zažil som tam niečo podobné pri prvovýstupe na Flochovú. Som išiel v zime a späť do Kordíkov som sa vracal už po tme nebolo mi všetko jedno, keď som uvidel v snehu dvoje medvedie stopy.Plus asi 60 cm snehu bez snežníc bol to masaker. Keď som išiel SNPčku 2 roky dozadu, tak som z Malého Šturca zbehol k chate Bartoška. Ani neviem prečo. Teraz by som to už tak neriešil a radšej spal v lese. Osobne už mám tiež podobnú zásadu a na viacdňových prechodoch a na nových miestach už po tme nechodím. Nemá to zmysel, keďže okolo seba nič nevidím a mám z toho vlastne trt. Najlepšie je tak hodinku pred západom slnka zakempiť a kľudne sa pripraviť na noc.Tri roky dozadu som rozmýšľal nad kúpou stanu, ale nakoniec som kvôli váhe a cene zvolil kombináciu hamac + celta. Dokopy to má asi kilo a zohnal som si ich za zlomok ceny stanu. Časom som zistil, že je to parádna vec. Zavesíš hocikde aj na strmom hrebeni a spíš. Plus keď prší máš mokrú iba celtu, ktorá rýchlo preschne a od zeme ti nič nenamokne.Akurát je to trochu menej pohodlné, kým si zvykneš.

Martin knor

Samko, prave na tej hojdacke som pred mnohymi rokmi stanoval. Samozrejme, priamo na chodniku. Nebol problem :-D .

Samkoh

Ten úsek Flochová-sedlo mal šturec da zabrať aj mne v rámci tohtoročnej snp-čky, najmä keď som optimisticky veril v 1:30 na malý šturec uvedených na Handeli. Aké trpké bolo moje sklamanie, keď som na sedle flochovej našiel napísané 2:30 a po ceste sedlo Turecká cesta! A to už bolo 19:00. Ale bivakovať v sedle flochovej ani schádzať na bartošku sa mi nechcelo, tak som zatol zuby, vytiahol čelovku a vydal sa v ústrety úseku, o ktorom som si z vranovho opisu pamätal, že je štýlom strmo hore, strmo dole. Tak som dúfal, že tých kopcov bude čím menej. No máš ho vidieť. Na tureckú cestu som došiel cca. 20:00-20:15. Neoddychoval som, len som pokračoval ďalej v tmavnúcom šere. Cca. 20:30 mi volali rodičia, ako som na tom a prečo v tejto tme nezakempím na prvom mieste. Tak som sa im snažil vysvetliť, že odhliadnuc od medveďov nemôžem stavať stan na úzkom strmom hrebeni a že ak nájdem akýkoľvek objekt vhodný na spanie, prespím tam. Tí, čo to tam poznáte, viete, že stupáky pokračovali ďalej, na jednom som si dokonca musel pomôcť v strmom mokrom svahu rukami a aj tak sa mi šmýkalo. Miesto na spanie samozrejme nikde. Tak som pri ďalšom telefonáte od rodičov poprosil, nech mi pozrú presnú polohu búdy nad malým šturcom a najmä jej vzdialenosť za sedlom a na ktorej strane chodníka je. Medzitým sa zotmelo úplne a pri jednom mieste, kde les trochu zredol, som nevedel pri čelovke nájsť pokračovanie značky, tak som zhodil batoh a povedal si, že ak nenájdem, prespím núdzovo tam. Našťastie som našiel značku a potom spätne aj batoh(našťastie má oranžové remienky) a vydal sa v ústrety ešte ďalším zopár stúpaniam a nakoniec tiahlemu klesaniu zakončenému šmykľavkou o 5 dĺžkových a 1 výškový( a či naopak? :) ) priamo na asfaltku. Následne som si tú búdu nad malým šturcom pamätal z mapy.hiking. výrazne bližšie k sedlu... po úmornom šliapaní za sedlom dúfajúc, že na najbližšej zákrute ju objavím na ľavej strane(ďalší omyl, podporený mapami.hiking), čo však trvalo ešte dosť dlho-na malom šturci som bol cca. 21:30, búdu som vyčerpaný našiel 22:30 v štádiu, že som nechal batoh cca. 100 metrov pred ňou na mieste, kde by sa núdzovo dal rozložiť spacák a karimatka s tým, že ak ju do 5 minút nenájdem, tak prespím pri batohu. Našťastie som ju teda našiel aj s osadníkom a SNP-čku dokončil, ale odvtedy zakaždým, keď to vychádzalo na nočný pochod, som uplatnil zásadu "nepokračujem od prístrešku, ak nemám dohodnutý nocľah a na najbližší by som podľa značkového času došiel po 20:00" a zároveň "po 20:00 zakempím na prvom vhodnom mieste".

Anonymized_25093

Nabuduce ked pojdes tu istu trasu ale opacne na konci sa daj zelenu a chod na Boky. Neskutocne krasne miesto.

Boro

Trasa krásna, všetko ok, ale ja by som takú štreku neprešiel za ten čas, ani keby "Tri dni ma naháňali". Naše tempo bývalo cca 55-60 km za tri dni. Ale za to sme hocičo videli, hocikde sa zastavili, jednoducho sme sa túlali. Ale uznávam, že každý sme iný.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma