Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dolinou Parichvost na Baníkov

Diskusná téma K článku: Dolinou Parichvost na Baníkov

Ak by ste sa mali rozhodnúť, či ísť na zaujímavý vrchol trasou cez horskú chatu alebo mimo nej, ako by ste sa rozhodli? Pár rokov dozadu by som určite volila túru cez chatu. Ale čím som staršia, tým mám na horách menej rada príliš veľa ľudí. Pretože, kde sa ľudia zoskupujú? Okolo chát. Takže keď sa rozhodujem, kade vyjsť na Baníkov, obľúbený vrchol v roháčskej časti Západných Tatier, čo mi padne do oka? Áno, správne, dolina Parichvost. Tam určite nikto nebude. Je rozhodnuté. Pôjdeme na Baníkov tade a nie cez Žiarsku chatu alebo zo Zverovky.

SatelitHomer

gustoh posielal som ti maila z (dnmx) ale Cenzor-oogle ho hodil do spamu?

FunTTomas

parkovanie na Vápenici nikdy nebolo spoplatnené. Dokonca urbár vyhradil miesto na zakladanie ohňa a táborenie poniže chát na polohe mapy.dennikn.sk/?x=19.63093…, čo je už mimo národného parku.
Zákaz vjazdu je od parkoviska pod kalváriou mapy.dennikn.sk/?x=19.63183…, vjazd je len pre majiteľov chát, ďalší zákaz je od mapy.dennikn.sk/?x=19.63376… na príjazde k hotelu Mních, kde je spoplatnené parkovanie pre nehotelových hostí.
Ešte v 90-tych rokoch chodil z LM linkový autobus po Vápenicu. Po niekdajšej zastávke tam ostal starý drevený prístrešok.

Gustoh

Podla informacii od Janky parkovisko nie je spoplatnene a je volne pristupne.
Ked tam pojdem tak urcite sem napisem.Len ja chodim na taketo jednodnovky rano okolo 4.00 z Trnavy.Tento rok to musim stihnut do 20.septembra.Ak to nestihnem tak potom az buduci rok.

Jana Bílešová

Na Bobroveckej Vápenici bolo parkovisko v auguste 2022 voľne prístupné, bez poplatkov. Boli sme tu dvakrát, vždy tu bolo iba máličko áut. Rampa bola vyššie pri odbočke z modrej smerom ku Poľovníkovmu vodopádu. Predpokladám, že sa autami chodí ku chatkám, ktoré majú domáci povyše nad Vápenicou. Celkovo tento rok menej návštevníkov ako počas pandémie. Na Chatu pod Náružím, ak chcete prespať, odporúčam dopredu zavolať a dohodnúť si nocľah. Pramene pri chate mali dostatok vody, takže sa tu dá rátať s tým, že si tu naberieš vodu. Od chaty pod Náružím vedie chodník cez Rígeľ na hrebeň ku Sivému.

Tomas Vohlarik

ak budete vediet info, pls dajte ho aj sem, tiez mam Sivy vrch z Bobroveckej vapenice na plane, dakujem

TomXX

gustoh: parkovanie si veru nepamätám, ale tiež sa do ZT chystám cez babie leto. Ale išiel by som na jeden deň na otočku aj skôr. Ak by si prijal spolujazdca z HC, rád by som sa pridal :) Posledne som tam išiel busom z LM do Jalovca, 10:51 príchod. Do LM vlak 6:56 z Leopoldova.

Gustoh

Cakam na lepsie pocasie kedy nebudu hrozit burky.Ciel je Sivy vrch a naspat.
Planujem ist skoro rano z Trnavy takze nebude problem Ta niekde v Mikulasi vyzdvihnut po ceste.Len upozornujem ze nemam 20.Myslim rokov.Takze do kopca uz musim castejsie oddychovat. :-(

SatelitHomer

ja by som sa hneď pridal. zaleží aký je cieľ. pre mňa je najlepší štart z Bobrovčeka (krásne lúky) kde sa určite neplatí. dlhodobo sa tam neviem dostať lebo príchod busom 11:42 je neprijateľný.

Gustoh

Ako teraz funguje parkovanie v Bobroveckej vapenici? Plati sa tam ci neplati?Je tam rampa? Ci ako to tam je.

Martin knor

Akurat pred tyzdnom som siel cez sedlo Palenica. Ale vyuzil som prave tie 2 znacky, ktorymi ste Vy nesli.

Lubo

Tazbe v Bobroveckej a Jaloveckej sa venovala aj Sona v Denniku N:

dennikn.sk/…/vlastnici-lesa-v…

P.S. Takmer v tom istom case som bol podobnu turu aj ja - siel som ale priamo na Salatin cez Hlboku dolinu. Ta je tiez skvostna. Mohli by tam spravit aj naucne tabule o tom, ako sa obnovuje les po kalamite, lebo chodnik takym uzemim priamo prechadza. Z dialky suhy les, v nom vybuch roznorodej vegetacie.

Adushka

No hej, bolo to dosť km aj prevýšenia, čo mám deti, som toľko km a prevýšenia nedala. Ale šlo sa veľmi dobre, boli ideálne podmienky, tak sme to prešli ani nevieme ako :)

Daulagiri

Krásna túra, dali ste si poriadnu trasu.
V tejto oblasti Salatína a Bobroveckej doliny som nebol už asi 7 rokov. Cez Skriniarky a Spálenú sme šli kedysi v hustej hmle až sme vyšli pri kríži na Pacholi. Ale pamätám si že tie doliny bez ciest sa mi veeeeľmi páčili. Dolinu Parichvost mám už dlho v pláne práve pre jej strmosť a odľahlosť, minulý rok som ju obzeral z Príslopu.
Tento mesiac som sa po Tatrách potúlal dosť, ale toto je tiež pekná inšpirácia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma