Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stúpa počet zásahov na ferratách na Skalke, hrozí ich zavretie

Lubo

PetoNR, ferrata je kusok od parkoviska, nastup v podstate ziaden. Nasledna tura taktiez ziadna. Vabivy nazov "Via Ferratovy Svet" a vo vysledku len lanovy park inymi prostriedkami. Jedno male vysvetlenie* na velikaskej tabuli, ktora ani nie je pri ferrate ale kdesi pri chate a tvori vstupny portal, za ktorym su detske preliezky. Priamo pri ferrate je panel, bez osadeneho textu. Jedine vysvetlenie, co ferrata F je na parkovisku pri hoteli a to som objavil len preto, ze som fakt chcel najst vsetky info v terene, ktore k ferrate su.

*) To male vysvetlenie obsahuje, ze Fuha je len pre lezcov, co vedia vyliezt 7+. Prosim pekne, to pre koho je toto postavene? Lezec co dava 7+ a zaroven chce ist ferratu? Kolko ich realne je? Alebo je to skor alibizmus tych, co to postavili?

Lubo

P.S. Keby chceli naozaj zabezpecit, ze tam pojdu len ludia, co lezu, tak by na Fuha aj Ejha namiesto prvych 2-3 kotveni nedali ferratove lano ale len borhaky. Lezec by dosiel s lanom a uvodny usek by si normalne vyliezol. Ferrata by mu pomohla, aby nemusel cvakat v tom strope expresy. Keby ho to vystavilo, zlanil by.

Ale to uz by nebola taka atrakcia, ked by to skutocne mohli chodit len lezci...

RoL

2 Lubo 22:07- od zaciatku mi to vrta hlavou, pre koho je ejha a fuha, ked niekto kto lezie obtiaznost 7+ “urcite” pojde na ferratu na Skalku.
Zriadovatel by sa mal dohodnut s Hzs na metodickych dnoch a uz ci za poplatok, alebo bezplatne (zriadovatel by samozrejme hradil Hzs za skolenie), by clenovia hzs robili ukazky pre siroku verejnost, ako a co si na tazke ferraty brat a ako sa dostat z pruseru svojpomocne, alebo ako pomoct kamaratovi v nudzi.
Zriadovatel sa totizto ohana ozivenim cestovneho ruchu, z coho zrejme ma profit.
Tak by malo byt v jeho zaujme, aby tych zasahov zo strany hzs bolo co najmenej.

Peter61

ľubo, myslím, že E a F pre lezcov, ktorí sú namakaní na športovkách, TR, bouldroch umelých stenách, ale nelezú na prvom, alebo povl.

Jjano

Ad RoL: zriaďovateľom je mesto Kremnica a okrem parkovného (myslím 4 € za deň) nemá z feraty žiadny profit a predbežne ani nevie, ako by sa dal nejaký generovať.

Ad Lubo: nepodozrieval by som mesto, že chce atrakciu za každú cenu a teda necháva ľudí padať z feraty, len aby bola atrakcia. Skôr si myslím, že je to omyl, zlý odhad autora ferraty, že skrátka zle odhadol náročnosť.

Peter61

podľa rozhlasu mesto vydalo VZN, HZS bude pokutovať tých , ktorí nedodržiavajú používanie výzbroje.
Takisto sa má zlepšiť komunikácia.

Lubo

Jjano, toto nie je prvy raz, co ma ferrata na Skalke problem. Na Vyzve boli caste zasahy uz skor a pri novej ferrate sa nielenze nepoucili ale potiahli to este dalej.

Taktiez treba spomenut, ze ochranu prirody maju tiez celkom na haku. Minimalne v komunikacii a proaktivnych rieseniach.

Vzdy vsetko zvalia na navstevnika.

Matiseq

Uhm Ehm, Podla mna ferrata ako taka fakt problem nema :). Problem maju maximalne tak ludia ktory sa nou akym kolvek sposobom zaoberaju (to si treba uvedomit).
Clovek bez sebakritiky je jedno ci je to navstevnik, HZSak, ochranar alebo santa klaus co bude poukazovat na druhych nikdy nic nezmeni a nanajvys vyde z toho ako ukricany hlupak. Stale si myslim ze jedine zmysluplne systemove riesenie, ale to by sa muselo spravit fakt globalne je zaviest standardy a certifikacie na zaklade ktorych budu ludia pustany na ferraty (podobne ako je to s potapanim a ponormi). Kto by to mal spravit ? Ten kto sa citi zodpovedny co evidentne nieje nikto kedze sa tu vsetcli len osocuju(autority v tejto dobe uz v podstate neexistuju takze na to ani nemyslim). A vobec vacsina diskusii sa tu zacina dako zvrhavat timto smerom. Akoby tu nikto nemal a nechcel mat pohlad na vsetky zucastnene strany a potrebu hladat skutocne spolocne riesenie... too bad

PS: A ked sa aj niekto odhodla nieco pre ludi spravit tak je tiez "najdolezitejsie na svete" ho potom sudit a poukazovat na to ako to vlastne cele pokakal namiesto toho aby osoba co ma problem jednoducho prisla za tvorcom a poskytla mu riesenie resp. pomohla tvorcovi vylepsit este viac dielo, pretoze to je jedine co moze realne zmenit veci k lepsiemu. Nie tieto siahodlhe cety kde sa vsetci len vylievaju. :/

PPS s trochou nadsazky ale vidim to tak: (Beruc do uvahy nulovu schopnosti ludi posudit svoje schopnosti)@Lubo - tvoje navrhy s tazsimi miestami na zaciatku a odstranovanim lan smrdia rovno cintorinom cize v podstate by stacilo volat rovno obhliadajuceho lekara. V zasade setrilo kapacity HZS to by mohol byt benefit.

PPPS: o co mi ide ? snad to tu len skusit trochu harmonizovat ... -_-

Martin knor

Cela tato diskusia vznikla potom, ako sa zacala HS vyhrazat, ze feraty uzavrie, lebo ma pri nich privela roboty. Podla mna je to iba taky slovensky sposob ako povedat: "Pribudla nam praca, tak nam dajte viac penazi." Ked ich dostanu, a bude povedane preco im pridali, tak tam sama HS bude vesat navody na pouzivanie feratoveho setu a bude tam davat vystrahy. Teda cele je to, ako obycajne, iba o peniazoch. Preto vobec nechapem, co tu vlastne riesite. Kto sa chce zabit, ten sa zabije aj tak; kto chce adrenalin a nenajde ho na ferate, najde ho inde (hoci za volantom).

Lubo

Martin, HZS dostava peniaze za zasahy z poistenia alebo priamo od ludi ak nemaju poistenie, s vynimkou osob do 18 rokov. Takze ak by im slo len o biznis, tak pokojne budu chodit a kasirovat.

Matiseq, ferratova scena na Slovensku len vznika. Tieto debaty treba viest. Fakt si nepomozeme len bohorovnymi tvrdeniami o tom ako ti druhi su blbi. Zapojit vedomosti zo zahranicia a nevymyslat koleso. Neskryvat sa za formalizmus ale riesit mozne problemy vopred opatreniami, ktore su ucinne. Plati to tak pre bezpecnost ako aj pre ochranu prirody. Jedine tak budu dalej ferraty vznikat. A ja dufam, ze budu, lebo je vela regionov, kde by sa popularita ferrat zisla ako magnet na turistov.

Ja by som napriklad uvital, kebyze kazdy projekt na ferratu urcenu sirokej verejnosti, musel prejst cez HZS.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov