Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stúpa počet zásahov na ferratách na Skalke, hrozí ich zavretie

Tartus

Zvýšená propaganda priniesla vyšší záujem verejnosti a prilákala viac blbcov.
Dnes sme boli na skalke a čo treba skritizovať je nedostatočné značenie.

HZS sú ako RZS, platíme si ich my poctivci, a ich prácou je ratovať adeptov na darwinovu cenu.
Ak sa to HZS nepáči, nech to nerobí.
Ich rozčuľovanie mi pripomína predavačku v Tesku že musí dokladať regále.

Matiseq

Ludia ani nevedia ze niesu fit, nieje stanoveny ziadny standard, nikto uz nevie co je 12 mintovka kolko zhybov spravi alebo brusakov za minutu. (to sa kupit neda) Ludia ziju v iluziach (kazdy viac ci menej, pretlak informacii a neschopnost posudit ich relevantnost to posuva do uplne inej roviny) a potom udrie hmotny svet... Kandidatov na darvinovu cenu (bohuzial aj tych co sa len vyskytnu v nespravnom case na nespravnom mieste) bude pribudat preto ze nieje v nikoho moci preprogramovat uz preprogramovane myslenie (bez pudu sebazachovy) vacsiny tak ako nieje v nikoho moci mat vsade straze ktore budu takychto ludi zachranovat pred nimi samimi.

Riesenim by bola mozno certifikacia(ako naprilad potapanie), ale to by z prvej znacne zredukovalo biznis a tiez sme na slovensku takze aj ta by musla byt brana poctivo. Minimalne ako prva prekazka ktora by odradila "konzumentov" by to stacit mohlo.

Peter61

ad 17.9.2020 11:50 blue:
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala

Blue

namiesto pindania na ludi by tam mali postavit jedneho druka z hzs (aspon na vikendy) aby istil klasicky lanom na tej Fke. Zvysok tyzdna F uzavriet. Mali by o problem menej, nula vyjazdov, lebo tak ci onak ked sa ogar smykne a ostane visiet oplieskany na feratovom sete, ho musia zlanit = vyjazd, 5 niekolko pekne nabuchanych ujov na jeepe co sa pozeraju ako jeden zlanuje.

Bikemartin

Požičanie si ferratového setu je rovnako jednoduché a aj lacnejšie ako kúpiť si lístok do aquaparku, alebo na chodník v korunách stromov.

Cez víkend som bol asi po 20 rokoch na Kláštorisku. Nechápal som načo majú všetci tie Mammut lezecké prilby na batohoch. Všetci = instagramová blondínka, 130 kilový päťdesiatnik, ožratá partia... Až po 15 minutách mi došlo, že to sú ferratisti. Ferratisti/konzumenti, včera aquapark, dnes ferrata, zajtra Spišský hrad....

Potom podľa toho vyzerá štatistika zásahov HZS.

Peter61

Myslím, že počet záchraniek na slovenských feratách ukazoval, že treba lepšiu informovanosť turistov. Netuším, aké sú tam teraz infotabule a pod., ale už po smrteľnom úraze r.2018 to asi chcelo vylepšenie : tabule, weby. Pamätám si, ako pred pár rokmi pod vojenskou feratou v Andermatte bola na infotabuli ešte aj výstraha na recall feratasetu Petzl.
U nás sú krátke feraty, ale možno že sa tam dá prirobiť Schlüsselstelle. V alpských krajinách bolo pred pár rokmi v štatistikách relatívne málo úrazov a smrťákov, ale enormný nárast uviaznutí. Dalo sa predpokladať, že za koronaleto bude nátresk neskúsených.

Monghi

hoci to tam mam velmi rad, teda len kratko po vychode slnka alebo pred jeho zapadom, vidim to rovnako. Zdolanie Komina a Veze az dodava guraz na Vyzvu. Ja osobne si ju doprajem raz za cas, nie pravidelne, pretoze viem, ze najtazsia je v hornej casti. Na tych novych som tiez nebol, ale zasa, to hrdinske vyhlasenie, ze to tam uzavru, to je take "slovenske" ... nieco nie je podla niekoho predstav, tak to zavrime. Nove ferraty na Skalke posudit neviem, cakal som (aj stale cakam), nech sa tam nedockavci vyblaznia, mozno to ani nestihnem ... chapem aj jednu, aj druhu stranu (mesto vs HZS), ale uzavretie mi pride trochu od veci ... snad sa najde schodne riesenie ... vzdy to aj tak bude o ludoch. Ferraty su teraz strasne "in" a chce to skusit kazdy. Masovka tam bola kratko po otvoreni prvych troch ferrat (Komin, veza, vyzva), potom to ustalo. Lenze co to zatraktivnili tym mostom, zacal najazd odvazlivcov ...

Fangorn

Podľa mňa je odveci už to, ako sa tie feraty postavili. Spravia ľahké B/C cesty a vedľa toho E, tak jasne ze každý neskúsený, čo vyjde B s prstom v zadku si povie, že dá aj výzvu E. Mne sa výzva páčila, ale necítil som sa na nej komfortne, prekážalo mi tam veľa vecí. K novým cestám sa nevyjadrujem, lebo som nebol. Ale tie drevené lišty na F to je akože co, nasilu spraviť co najťažšiu cestu keď ľudia majú problém s E? Predpokladám, že je spravená rovnako ako výzva, že začiatok ízy pízy a ťažké pasáže až tam vyššie kde už človek co nemá so sebou lano toho moc nespraví aby sa odtiaľ dostal dolu ak dojdu síly.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov