Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stúpa počet zásahov na ferratách na Skalke, hrozí ich zavretie

Peter61

podľa rozhlasu mesto vydalo VZN, HZS bude pokutovať tých , ktorí nedodržiavajú používanie výzbroje.
Takisto sa má zlepšiť komunikácia.

Jjano

Ad RoL: zriaďovateľom je mesto Kremnica a okrem parkovného (myslím 4 € za deň) nemá z feraty žiadny profit a predbežne ani nevie, ako by sa dal nejaký generovať.

Ad Lubo: nepodozrieval by som mesto, že chce atrakciu za každú cenu a teda necháva ľudí padať z feraty, len aby bola atrakcia. Skôr si myslím, že je to omyl, zlý odhad autora ferraty, že skrátka zle odhadol náročnosť.

Peter61

ľubo, myslím, že E a F pre lezcov, ktorí sú namakaní na športovkách, TR, bouldroch umelých stenách, ale nelezú na prvom, alebo povl.

RoL

2 Lubo 22:07- od zaciatku mi to vrta hlavou, pre koho je ejha a fuha, ked niekto kto lezie obtiaznost 7+ “urcite” pojde na ferratu na Skalku.
Zriadovatel by sa mal dohodnut s Hzs na metodickych dnoch a uz ci za poplatok, alebo bezplatne (zriadovatel by samozrejme hradil Hzs za skolenie), by clenovia hzs robili ukazky pre siroku verejnost, ako a co si na tazke ferraty brat a ako sa dostat z pruseru svojpomocne, alebo ako pomoct kamaratovi v nudzi.
Zriadovatel sa totizto ohana ozivenim cestovneho ruchu, z coho zrejme ma profit.
Tak by malo byt v jeho zaujme, aby tych zasahov zo strany hzs bolo co najmenej.

Lubo

P.S. Keby chceli naozaj zabezpecit, ze tam pojdu len ludia, co lezu, tak by na Fuha aj Ejha namiesto prvych 2-3 kotveni nedali ferratove lano ale len borhaky. Lezec by dosiel s lanom a uvodny usek by si normalne vyliezol. Ferrata by mu pomohla, aby nemusel cvakat v tom strope expresy. Keby ho to vystavilo, zlanil by.

Ale to uz by nebola taka atrakcia, ked by to skutocne mohli chodit len lezci...

Lubo

PetoNR, ferrata je kusok od parkoviska, nastup v podstate ziaden. Nasledna tura taktiez ziadna. Vabivy nazov "Via Ferratovy Svet" a vo vysledku len lanovy park inymi prostriedkami. Jedno male vysvetlenie* na velikaskej tabuli, ktora ani nie je pri ferrate ale kdesi pri chate a tvori vstupny portal, za ktorym su detske preliezky. Priamo pri ferrate je panel, bez osadeneho textu. Jedine vysvetlenie, co ferrata F je na parkovisku pri hoteli a to som objavil len preto, ze som fakt chcel najst vsetky info v terene, ktore k ferrate su.

*) To male vysvetlenie obsahuje, ze Fuha je len pre lezcov, co vedia vyliezt 7+. Prosim pekne, to pre koho je toto postavene? Lezec co dava 7+ a zaroven chce ist ferratu? Kolko ich realne je? Alebo je to skor alibizmus tych, co to postavili?

PeterNR

Zážitok zo včerajška. Boli sme s manželkou prvý krát na ferratách na Skalke.
Všetko bolo fajn, až na to, že keď sme prišli k ferrate "Malá výzva" (E), zazreli sme v hornej časti pod previsom visieť človeka. Nemal ferratový set, visel iba v odsedke. Ten človek bol vyčerpaný, nevedel sa pohnúť hore ani dole. 
Dole ľudia debatovali, čo s ním? Požičia mu dakto feratový set? Hovorím mám kus lana, dostaňme ho odtiaľ. Rýchlo sme sa dohodli s jedným pánom, a tak on vyliezol k tomu chalanovi zdola, nasadil mu ferratový set. Ja som zatiaľ vybehol hore, spravil štand, založil som istenie, a spustil som mu lano s karabínou.
Chalan sa cvakol do sedáka. Ja som ho istil + ťahal, parťák pod ním tlačil, a spoločnými silami sme ho vytiahli hore.
Dúfam, že chalan dostal príučku, a už tam nepolezie. Obávam sa však, že ďalší podobní "hrdinovia" to aj naďalej budú skúšať. Viď zásah HZS na tom istom mieste o hodinu neskôr...

Lubo

Existuju viacere sposoby, ako oddelit schopnych od menej schopnych ferratistov bez toho, aby tam niekto musel stat alebo sa muselo nieco zakazovat. Funguje to v zahranici, staci sa inspirtovat.

  1. Tazke miesto na zaciatku - kto ho neprelezie, vie ze dalej to nema zmysel a vratit sa vie aj bez HZS.

  2. Ak sa neda (1) tak uvodnych povedzme 5 metrov dat bez istenia. Kto solo vylezie uvodnu cast, bude zrejme vediet preliezt aj klucove casti ferraty. Opatrnejsi si mozu vziat lano a preistit si uvod. Ak to zvladnu, tak zrejme budu vediet aj zlanit z klucoveho miesta, ak tam bude problem.

Podobne je to s vynucovanim uzavery. Nie je nutne niekde stavat strazcov, ci robit pokutovacie zatahy. Staci odmontovat 5-7 metrov istenia a razom sa navstevnost ferraty znizi na minimum.

Toto vsetko vsak chce zodpovedneho prevadzkovatela. A zial ako ukazala jar (hniezdenie sokola stahovaveho) ako ja neskore leto (nova Fuha), mesto Kremnica ma co dohanat. Snad im to v pondelok dostatocne jasne povie Janiga z HZS.

Pre rozvoj ferrat na Slovensku je to zivotne dolezite. Inak nove ferraty uz velmi vznikat nebudu, oponenti budu argeumentovat Skalkou. A budu mat pravdu.

Delfy

Mne sa ta myslienka postavit tam cloveka z HZS co tu uz bola spomenuta tiez paci. Preco hned vsetko zavierat. Ten clovek by na Fko pustil len toho kto by mu podpisal, ze si je vedomy rizik a ze uz nejake skusenosti s lezenim v previse ma (napriklad na umelej stene). Toto spolu so samotnou pritomnostou "kontroly" by odradilo podla mna vacsinu, ktori si ani len neuvedomuju do coho idu. A ostatnym, ktori by aj tak isli a potrebovali pomoc by mohol hned operativne pomoct. Usetrilo by sa na vyjazdoch HZS plus sanca takych pripadov, ked niekto lezie aj napr. neisteny (viz. tragicky pripad tento tyzden) by sa znizila na absolutne minimum.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov