Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stúpa počet zásahov na ferratách na Skalke, hrozí ich zavretie

Frenky074

Som presvedčený, že je to veľkou mierou zapríčinené aj hlúposťou ľudí a ich neuveriteľným preceňovaním vlastných síl. Teraz, v čase koronavírusu pribudlo v našich horách obrovské množstvo "turistov", ktorí donedávna videli hory iba na internete, alebo z okna auta. A pretože v obchodných centrách to teraz nie je také cool, tak sa vrhli na hory. Všetci by mali zvážiť, či na to majú, alebo si radšej o tom pozrú film v telke.

Iwanna

Ad Peter61: reagoval som na (citujem PetraNR) "jedna možnosť je nástupy urobiť bez lana". Ale ak beries, ze pod toho spada napr. mnou tu vytiahnuta ferrata Johann, tak OK, to som si tu v jednom prispevku protirecil a nasral do huby :) Kazdopadne podla mna ale skodis tomuto foru tym, kolko stoviek prispevkov tu napises len ako ciste a podla mna zbytocne utoky, pricom sa akoze hraz na bonmoty. Fakt menej je niekedy viac :)

Peter61

iwanna, k tomu "o verzii bez lana, o kt. som este nepocul."
ponížene si dovoľujem pripomenúť nesmrteľnú hlášku Bohumila Stejskala na adresu dr.Ulrichovej.

Iwanna

PeterNR, dik za info. K teme najtazsieho useku na uvod ma napadlo (bez komentara :) skopirovat z clanku hiking.sk/…/rakusko_der_johan…: "Samotná via ferrata začína asi 6 metrovým previsom, ktorý oddelí zrno od pliev. Teda aspoň to sme si mysleli. Potom sme si od skupinky pred nami vypočuli, ako znie, keď niekto padne do ferratového setu – výkrik sa mieša so zvukom lana preklzujúceho cez brzdu. No veru, na odvahe mi to nepridalo, hlavne keď som si bol vedomý svojej biednej kondičky."
Citat sa samozrejme tyka najtazsieho useku v uvode "s kablom aj setom". Cize nie vo verzii bez lana, o kt. som este nepocul.

Inac ostatne na Skalke nejaky k... rozhojdal cely most len preto, aby na nom jeho vlastna frajerka revala, a dalsich 20 ludi dlho cakalo kym sa z toho pozbiera. Tomu nic nepomoze, ako tu aj vela krat odznelo, cloveka nie je mozne chranit pred clovekom samotnym. To by chcelo na brane nie clena HZS, ale psychologa aj psychiatra :)

PeterNR

Ahojte,
chvíľu som bol mimo, vysypal som sa z jedného bouldra a tak som mal iné starosti. Skala človeka vyškolí za každú chybu.

Nielen pri ferratách platí, že ľudia by si mali niečo naštudovať predtým ako sa niekam vyberú. Ale obávam sa, že nie každý takto uvažuje. Keby tam ten chlapík v tej odsedke visel dlhšie, hrozil by mu ortostatický šok.

Mesto o tomto probléme vie. Hneď po záchrane som o tom hovoril s p. primátorom, aj so staviteľom ferraty. Spolu s HZS hľadajú riešenie, ako spraviť ferraty bezpečnejšími, ale zároveň zachovať náročnosť pre zdatných návštevníkov.

Ľubo, ako píšeš, jedna možnosť je nástupy urobiť bez lana. Otázka je, či by nebolo viac výpadkov, lebo ľudia by tam skúšali naliezť aj tak.
Druhá možnosť je mať pri vstupe do areálu človeka, ktorý by kontroloval výbavu, a poskytoval informácie o náročnosti. Ten areál je však dosť rozsiahly, a nikto nezabráni ľuďom obísť vstupnú bránu.

Každá dobrá rada alebo tip, ako prispieť k zlepšeniu bezpečnosti, je určite vítaná. Môžte napísať priamo na mesto Kremnica, alebo HZS Kremnické vrchy.

RoL

JJano - viem kto je zriadovatel. A tvrdit, ze mesto zo zvyseneho cestovneho ruchu ma iba vyber poplatkov za parkovanie je trosku zcestne. Ale to len okrajovo.

Peter61

Ľubo, k tým peniazom :
pred pár rokmi som prelúskal výročnú správu HZS. Za záchranky tam bolo cca 5 % príjmu. Náklady na záchrannú akciu sú IMHO aj dnes vyššie, ako úhrada podľa cenníkových cien.
hzs.sk/legislativa/

A čo s týka ďalších ferát, ak sa postaví niečo ťažšie mimo zásahovej oblasti HZS a ďaleko od stanice HaZZ, resp. od DZ HS...., no, treba to ozaj domyslieť.

Lubo

Martin, HZS dostava peniaze za zasahy z poistenia alebo priamo od ludi ak nemaju poistenie, s vynimkou osob do 18 rokov. Takze ak by im slo len o biznis, tak pokojne budu chodit a kasirovat.

Matiseq, ferratova scena na Slovensku len vznika. Tieto debaty treba viest. Fakt si nepomozeme len bohorovnymi tvrdeniami o tom ako ti druhi su blbi. Zapojit vedomosti zo zahranicia a nevymyslat koleso. Neskryvat sa za formalizmus ale riesit mozne problemy vopred opatreniami, ktore su ucinne. Plati to tak pre bezpecnost ako aj pre ochranu prirody. Jedine tak budu dalej ferraty vznikat. A ja dufam, ze budu, lebo je vela regionov, kde by sa popularita ferrat zisla ako magnet na turistov.

Ja by som napriklad uvital, kebyze kazdy projekt na ferratu urcenu sirokej verejnosti, musel prejst cez HZS.

Martin knor

Cela tato diskusia vznikla potom, ako sa zacala HS vyhrazat, ze feraty uzavrie, lebo ma pri nich privela roboty. Podla mna je to iba taky slovensky sposob ako povedat: "Pribudla nam praca, tak nam dajte viac penazi." Ked ich dostanu, a bude povedane preco im pridali, tak tam sama HS bude vesat navody na pouzivanie feratoveho setu a bude tam davat vystrahy. Teda cele je to, ako obycajne, iba o peniazoch. Preto vobec nechapem, co tu vlastne riesite. Kto sa chce zabit, ten sa zabije aj tak; kto chce adrenalin a nenajde ho na ferate, najde ho inde (hoci za volantom).

Matiseq

Uhm Ehm, Podla mna ferrata ako taka fakt problem nema :). Problem maju maximalne tak ludia ktory sa nou akym kolvek sposobom zaoberaju (to si treba uvedomit).
Clovek bez sebakritiky je jedno ci je to navstevnik, HZSak, ochranar alebo santa klaus co bude poukazovat na druhych nikdy nic nezmeni a nanajvys vyde z toho ako ukricany hlupak. Stale si myslim ze jedine zmysluplne systemove riesenie, ale to by sa muselo spravit fakt globalne je zaviest standardy a certifikacie na zaklade ktorych budu ludia pustany na ferraty (podobne ako je to s potapanim a ponormi). Kto by to mal spravit ? Ten kto sa citi zodpovedny co evidentne nieje nikto kedze sa tu vsetcli len osocuju(autority v tejto dobe uz v podstate neexistuju takze na to ani nemyslim). A vobec vacsina diskusii sa tu zacina dako zvrhavat timto smerom. Akoby tu nikto nemal a nechcel mat pohlad na vsetky zucastnene strany a potrebu hladat skutocne spolocne riesenie... too bad

PS: A ked sa aj niekto odhodla nieco pre ludi spravit tak je tiez "najdolezitejsie na svete" ho potom sudit a poukazovat na to ako to vlastne cele pokakal namiesto toho aby osoba co ma problem jednoducho prisla za tvorcom a poskytla mu riesenie resp. pomohla tvorcovi vylepsit este viac dielo, pretoze to je jedine co moze realne zmenit veci k lepsiemu. Nie tieto siahodlhe cety kde sa vsetci len vylievaju. :/

PPS s trochou nadsazky ale vidim to tak: (Beruc do uvahy nulovu schopnosti ludi posudit svoje schopnosti)@Lubo - tvoje navrhy s tazsimi miestami na zaciatku a odstranovanim lan smrdia rovno cintorinom cize v podstate by stacilo volat rovno obhliadajuceho lekara. V zasade setrilo kapacity HZS to by mohol byt benefit.

PPPS: o co mi ide ? snad to tu len skusit trochu harmonizovat ... -_-

Lubo

Jjano, toto nie je prvy raz, co ma ferrata na Skalke problem. Na Vyzve boli caste zasahy uz skor a pri novej ferrate sa nielenze nepoucili ale potiahli to este dalej.

Taktiez treba spomenut, ze ochranu prirody maju tiez celkom na haku. Minimalne v komunikacii a proaktivnych rieseniach.

Vzdy vsetko zvalia na navstevnika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma