Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výbava na viacdenné pochody

Diskusná téma K článku: Výbava na viacdenné pochody

Po niekoľkých diskusiách s priateľmi na tému “vybavenie na viacdňové turistické výpravy”, som sa rozhodol spísať svoje skúsenosti a odporúčania. Keď text koloval medzi kamarátmi, prečo ho nezverejniť ako článok? Kým na jednodňových túrach bežne beriem aj veci, ktoré by iní považovali za zbytočnosti, pri viacdenných pochodoch sa snažím udržať hmotnosť nákladu v rozumných medziach, ale myslím, že sa ešte stále nezaraďujem do kategórie “ultra light”. V článku spomeniem aj mnou stále častejšie používaný (ale turistami zabudnutý) spôsob prípravy stravy na klasickom ohni.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Pavol,
To je priam syntetické dielo, takto dať všetko dokopy.
Popravde, čudujem sa, že ešte žijem. V rokoch 1990 - 2001 som bol drsný "liniový" turista, z bodu A do bodu B, okolo 200 km za 6 - 7 dní, a batoh som na začiatku mával okolo 8 - 9 kg aj so spacákom ( Sir Joseph je naozaj super, môžem iba odporučiť ). Kde sa dá zohnať "Sahara" ?

PaliT

Svaťo, tiež som si historicky preskákal nedostatočné vybavenie, aj ukrutný náklad zbytočností...

Dnes už len žasnem, ako som odniesol v 80. rokoch v batohu výbavu na týždenný pobyt na táborisku v Bielovodskej klasický látkový stan, jedlo, varič Juwell aj s benzínom a navrch k tomu ešte horolezecký matroš...

Ten army shop je tu: google.com/…/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x476b2f4e02cd6d65:0xe34a548b7c2cd90a!8m2!3d48.374678!4d18.416629

Tu je v ich shope: armyshop.sk/…/1527-bluza-nepr…

Tomas D

Pali, zaujimavy clanok a najma konkretne tipy na vybavu. Najma cast varenie/taborenie. Co sa tyka stravy mne sa velmi osvedcilo arasidove maslo/pyre, dostat ho aj v tubach ako tebou spomenute pikao. Este sa mi osvedcilo cca 5dni pred a pocas pochodu brat Bkomplex a kliesta som este na dialkovom pochode na rozdiel od kamaratov vyberat nemusel. Nebravam ani repelent, aj ked popravde vacsinou bivakujeme len v taboriskach.

Samkoh

So záujmom som si to prečítal, a uvedomil si, že na sNP-čku som bol zbalený inak a predsa mi nič vyslovene nechýbalo ani pri noci strávenej počas búrky núdzovo na prvej trochu širšej trávnatej ploche vedľa chodníka v zostupe z Osadníka na Bodovku, len som oľutoval, že som nezobral nič z lekárničky... ale celkom dobré rady si dal.

Matobee

Pali pekný a poučný článok. Určite ho budem odporúčať ľudom, čo budú chcieť prejsť z jednodňových túr na dlhšie.
Značnú časť tvojej výbavu si pamätám z brigád na Obrubovanci. Zaujali ma topánky, keďže so značkou Prabos nemám ja, ani moji turistický kamaráti skúsenosti. Dobrý tip do budúcna.
Keď sme už pri kliešťoch. Dlhé roky som vyberal kliešte pinzetami. Jeden môj známy horolezec, mi však odporučil dať mydlo, resp. mydlovú vodu na kus látky, vaty a šúchať miesto. Do minúty som takto za posledné 3 roky vybral okolo 100 kliešťov, U mňa 100% úspešnosť.

TomXX

matobee: ku tomu vyberaniu kliešťov - neodporúča sa na kliešťa nič nalievať, lebo keď sa začne dusiť alebo sa podráždi, začne "vracať" do ranky obsah vnútorností a to je nebezpečné z hľadiska infikovania. Odporúča sa len rýchlo mechanicky vytiahnuť kývaním zo strany na stranu a mierne ťahať. Točenie nemá nijaký špeciálny význam, lebo ten sosák nemá závit, ale háčiky.

Boro

Pali, ja som si (nie vždy) nosil plastovú trubičku, takú širšiu slamku. Bola na rozfúkanie ohňa, ale aj na napitie z plytkých mláčok. A ešte som nosil zo dve-tri plastové upínacie pásky. Raz som odtrhol podrážku a tak som ju stiahol tou páskou a zišiel zo Suchého až do Strečna bez problému. A ešte som nosil cca 1 m kobercovej pásky na zalepenie roztrhaného odevu, a jeden krúžok na klúče ,ako náhradu za zlomenú plastovú sponu na batohu.

Peter61

ad dnes 13:57 matobee :
uvádza sa, kliešť infikuje po cca po 24 hodinách prisatia. Pri tom počte 100 ks /3 dni je na mieste otázka : bol si vyšetrený na boreliózu ?

PaliT

Karimatka trochu šuští, ale už to po tých rokoch nevnímam, drámu by som z toho nerobil.

Repelent nenosím kvôli kliešťom, to sa týka výhradne nižšie položených oblastí, ktoré môžu byť zamorené komármi, ale to je dosť výnimka.

Tá trubička vyzerá takto, možno urobím ešte článok s videom na tému rozkladanie ohňa...

Matobee

Tomáš poznám pár rokov tieto fakty o tom ako kliešť vyzerá aj najodporúčanejší spôsob vyberania. Ale nejak som si zvykol to vyberať ako píšem.
Peťo určite vieš, že je len nejaké percento "nakazených" kliešťov. Je to smola keď na takéto natrafíš. Ako ťa môže blesk trafiť, auto zraziť atď. Ja mávam kliešťov pomerne dosť, ale zmámy, ktorý je tiež zanietený turista desiatky rokov máva oveľa viac. Raz doniesol 37 kliešťov po jednodňovke. A druhý zas turistikuje nie veľmi často. Mal pár kliešťov v živote a z jedného dostal encefalitídu. Proste smola, nemal šťastie. Aj na Titanicu, alebo raketopláne Challengeri boli ľudia zdraví, ale nemali šťastie.
Chodiť s každým kliešťom na vyšetrenie pre ľudí čo mávajú často kliešte je neúnosné. Nie len pre nich , ale aj nemocnice by asi kolabovali. Samozrejme opatrnosti nikdy nie je dosť - to beriem. :-)

Peter61

matobee,
poznám pár ľudí, ktorí majú boreliózu, diagnostikovanú AŽ v chronickom štádiu.

KE:
samozrejme sa dá získať aj alimentárnou cestou, ale na rozdiel od boreliózy stačí aj keď sa kliešť prisaje, nemusí cicať deň, ako uvádza pri borelióze. Prvé priznaky môžu byť ako nejaká chrípočka / žiadne ...

Od mája 2020 včítane som pridal pár linkov do témy:
hiking.sk/…/k_clanku_klieste_…

Boro

Boreliózu som mal dvakrát. Raz som ju chytil tak, že som otáčal ražňom pri ohni a lakťom som sa opieral o zem.Kámoši mi povedali: Ej, čosi ťa poriadne uštiplo. Ale ja som nič necítil, nič tam nebolo prisaté, len červený štípanec. Asi za desať dní svrbenie a až v zrkadle som zistil ten červený kruh, ktorý zvnútra postupne zbelel. Druhý raz zasa štípanec na bruchu a za 14 dní zasa ten kruh. Liečba ? Antibiotiká 7 dní.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma