Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výbava na viacdenné pochody

Diskusná téma K článku: Výbava na viacdenné pochody

Po niekoľkých diskusiách s priateľmi na tému “vybavenie na viacdňové turistické výpravy”, som sa rozhodol spísať svoje skúsenosti a odporúčania. Keď text koloval medzi kamarátmi, prečo ho nezverejniť ako článok? Kým na jednodňových túrach bežne beriem aj veci, ktoré by iní považovali za zbytočnosti, pri viacdenných pochodoch sa snažím udržať hmotnosť nákladu v rozumných medziach, ale myslím, že sa ešte stále nezaraďujem do kategórie “ultra light”. V článku spomeniem aj mnou stále častejšie používaný (ale turistami zabudnutý) spôsob prípravy stravy na klasickom ohni.

PaliT

V článku som spomínal, že očakávam novú bandasku na vodu, dorazila, vyzerá masívnejšie, ako tá pôvodná. Tu je pár fotiek.

Denis

Svaťo, ja som dal dole tiež 10 kg, ale cítil som sa tak nejako čudne, až nedôstojne :), ludia sa ma pýtali či som ochorel, tak som 2 kg pribral a už som si zvykol. Tiež som odložil ťažké Hanwagy a kúpil som o polovicu lahšie, tiež celokožené gora tex Zamberland-ky. Skúšal som aj trailové tenisky bez membrány, ale skončilo to prieserom, teda pluzgiermi.

Svatopluk Štěpánek

Pre: Denis
Tie isté pocity. Už zo začiatku som chodil naľahko, nemal som moc čo redukovať. Tak som zredukoval seba a hneď vláčim o 10 kg menej.

Peter61

Denis,
tiež som čumel ako bager na tvrdú hlinu, keď som videl veľké ruxaky cca 3 kg.
TS Patagonia 8O lt mala tuším 2,35 kg, ak sa dobre pamätám na váženie carga pred 16 rokmi.

Denis

Pred 12 rokmi som už nevládal nosiť batoh 16 -20 kg a myslel som že končím. Tak som si spomenul ako sme si v mladosti vyšlapovali s batôžkom do 10 kg a ani v zime som nemal viac. Ako sme sa dopracovali k tým 18 kg? Príčinu vidím v tom, že obchody s turistickou výbavou začali prevádzkovať hlavne horolezci a oni nám turistom a trampov vtlačili svoje názory na výstroj. Batoh má tri kila? Nevadí, veď sme chlapi , ale ako dlho ti vydrží a kolko kapies má a remencov, praciek, fíha. Keď som zohnal dvojkilový batoh, ako som sa tešil, potom 1,6 kg, to som bol frajer, dnes môj 45 l batoh z "kjubenu" kúpeny po druhej zlave za príjemnú cenu váži 750 g. Ultralahký stan Ferrino 2,2 kg som daroval, kúpil som si lahší jednomiestny MSR Huba Huba 1,4 kg, po troch rokoch sa rozpadol a tak som kúpil čínsky LanShan 820 g bez vnútorného stanu a stavia sa na trekovú paličku. Spacáky mám dva, péračiky od Rab-u s voskovaným perím v nepremokavej látke Pertex. Letný váži 475 g, ten zimnejší 680 g. Karimatka nafukovačka Uberlite 248 g. Takto som postupne obmenil všetku výstroj, niečo dožilo a bolo treba nové, niečo som dostal na vianoce a narodeniny od milujúcej manželky a detí. Tak som sa postupne dostal s váhou výstroje na cca 5 kg, vrátane nepremokavej bundy a gatí, mikinky, telefonu, powerbanky, pérovky, lekárničky, hrnčeka, čelovky atď. Varím, v 650 ml ešusíku z titanu, 86g, naučil som sa variť na tuhom liehu. Kocka na deň. Varič váži 14g, závetrie z alobalu 11g. Brávam cca 700g jedla na deň čo je asi 2700 kcal. Ohníku sa nevyhýbam.

Peter61

PaliT, čo narobíš ...
ešte ja prilepím "Revision of Commonly Used Loop Knots Efficiencies" a rovno si dáš dva poldeci pred obedom.

Qeci : skúsil som predvčerom prehodiť výhybku ( 15/10/20 10:06 Peter61 ) ale nevyšlo to

hiking.sk/…/k_clanku_klieste_…

Tomas Vohlarik

na článok o kliešťoch, je to celkom dobrý článok o výbave na viacdenné pochody :-)))

PaliT

Ty brďo, ani som netušil, že som napísal článok o kliešťoch...

Peter61

ad 07:11 bikemartin
Je to možné, nehádam sa. Pre zaujímavosť:

  • pvýkrát som mal boréliu r.2005 od kliešťa v podkolennej jamke, erytém v mieste pricicnutia, menší ako šosovička.
    • druhýkrát r.2015 : pricicnutý na mišelinke, erytém na vnútornej strane stehna. Je to miesto dosť dobre viditeľné, takže tú pricicnutú nymfu by som asi zbadal voľným okom , ale už možno odpadla
Bikemartin

P61, ja si myslím, že ten kliešť na mišelinke bol nevinný a v mieste e. migrans na stehne si mal iného kliešťa v štádiu nymfy, čo sú stvorenia v desatinách mm, t.j. ani si ich nevšimneš.

A k tým urbánnym legendám, že boréliózu prenášajú aj komáre linknem jeden článok lyme-basics.com/…/do-mosquito… , komu je to málo klikajte pod článkom na References. A komu sa nechce čítať po americky, tak ešte jedno video v zrozumiteľnej švejkovčine youtu.be/rxvh5KaybPM?t=769

Forestml12

Zdravim Vam ahojte. Po dlhoročnych putovaniach a tulaniach po prírode som už mav prisatých vela kliešťov. Prekonal som aj spominanu hnusnu BORELIOZU. Smutné je že ešte som o nej nevedel že ju mam a daroval som krv v NTS Ke a zobrali ju aj cez vyšetrenia som prešiel . po dvoch týždnoch ked mi zistili z vyšetrení Boreliozu volal som na NST Ke aby stiahli moji krv a rok som nemohol darovať krv po preliečení až po roku ked boli vysledky ok tak môžem dalej darovat krv.
Oosvedčený spôsob vyberatie kiešta je u mna mydlo - vata , a nosievam ešte jednu špecialitku a je tiež velmi spolahliva najlekaren.eu/hacik-na-kliest… -.
Na Slovensku par šikovných ludi vyvijalo v minulosti repelent proti klieštom ale neviemv akom štadiu je to teraz ale základom bol CESNAK - tinktura - výtažok z cesnaku. ja pred niekolkodnovym vyletom v prirode aspon den pred skonzumujem domaci cesnak a samozrejme na horach pri viacdnovej ture mam na každy den stručik cesnaku. Mimochodom nedostal som Boreliozu od kliešta !!! ale od bodaveho hmyzu- na bruchu som mal červeny fliak ohraničeny ako pluzgierom cca 10 cm priemer okolo pupku a tam by som si hned všimol kliešta pohybovat sa nie to prisať sa. S kamošom sme boli na jednu noc na horach a on v tej dobe mal Boreliozu a komarov vtedy bolo velmi vela - takj aj rokmi to potvrdzoval vyskum že preniest može nie len kliešt ale aj bodavy hmyz aj pred tebou pichne a odoberie kvr infikovanemu človeku a potom sadne na teba a pichne ta tak ta infikuje - ale je dvoležite povedat že nie je t otaka davka a taky velky prures ako je pirisatie kliešta . ja som bol za par tyždnou preliečeny od pichnutia bodaveho hmyzu a infikvani ma boreliozou ale kamoš ma dodnes velke zdravotne problemy kvoly borelioze . Od vtedy preventivne CESNAK a mas to aj prirodne antibiotikum ak piješ vodu z prirodnych volnych zdrojov. Samozrejme chce to rano a večer ešte hlt domaceho destilatu ( su kamarati s cesnakom a zatial dlhe roky tak fungujem )

Peter61

Boro ( ev. et all)
po liečení boreliózy ( 1-2 kúrami) ATB je imho vhodné nechať si v rámci preventívnej prehliadky alebo podobného odberu u PLD nechať si vyšetriť aj protilátky na boreliózu. Mne to vychádza každé 2 roky.
Ak by si mal nejaké neurologické , reumatologické problémy, treba v anamnéze uviesť aj to, že si bol liečený na boreliózu.
U vás na západe sa borelióza rozšírila skôr, ako u nás na východe, ale stále sa môže stať, že lekár sa na to neopýta, resp. pacient to zabudne spomenúť.
Podotýkam že nie u všetkých infikovaných boreliózou sa vyvinie po poštípaní/pricicaní začervenanie ( erythema persitens, e. migrans.)
Kazuistika : kliešťa som mal prisatého na mišelinke, začervenanie bolo na vnútornej strane stehna.

Boro

Peter61. Ale čoby. Nerobia mi nič.Len po skončení liečby mi zobrali krv a kamsi to poslali a potom ma informovali, že je to ok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma