Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Ahojte, tento víkend sme si popri akcii Čisté hory vyskúšali zbieranie odpadkov - vzali sme to od gruntu a vymetali najmä záchody popri asfaltke na Popradské pleso (nakoľko bežných odpadkov už našťastie toľko nie je). Bol to zážitok a mali sme problém odniesť sa dole pešo po ceste. Zatiaľ sme boli dvakrát a stále sme nedošli po Symbolický cintorín.

Jednoznačne najviac bolo papierových kapesníkov, vlhčených utierok a čo mňa ako ženu najviac sralo vložiek a tampónov (neverili by ste, ako veľká môže byť napitá vložka). Predpokladáme, že toaleťák sa relatívne rýchlo rozloží alebo si ho ľudia jednoducho nenosia.

Zaujímalo by ma, ako kakáte (a dámy aj cikáte) v lese?

Mali by sme čerpať zo zahraničia, no mňa zaujíma čo by sme v našich kultúrnych podmienkach ako turistická verejnosť minimálne v národných parkoch dokázali akceptovať ako štandard? Nie som si istá, že by záchody pomohli. Vidno to napr. aj na spomínanom Popradskom Plese, kde je záchod na zastávke ako aj na chatách, aj tak je milión prírodných záchodov popri ceste. Záchody zase nemôžu byť každý kilometer. A záchody by aj tak smrdeli a neviem, kto by sa o nich udržateľne staral. Takže ako na to?

Nižšie je mne známa teória ako aj moja prax, ale mňa zaujímajú Vaše praktické skúsenosti :) Verím, že sa nebudeme hanbiť o tom rozprávať/písať. Mali by sme konečne otvoriť aj túto tému a šíriť osvetu.

Teória: • Ako správny gazda doniesť domov • Podľa mňa ideálny stav (u nás nerealistický) – vykopať si dieru a ju zahrabať. Nepoužívať toaleťák, ale vodu (ako moslimská či indická kultúra) a dievčatá pri cikaní tiež vodu alebo Pee cloth. V zime to celkom ide so snehom. • Ďalšia možnosť –vykopať dieru a zakopať ju, toaleťák si zbaliť sebou (do zip lockov) alebo ho zahrabať do diery – nejak tak si predstavujem tatranský ideál • Uprednostniť toaleťák obyčajný; vlhčené utierky – tu by som trvala na vynášaní • V skalách neviem, založiť skalou?

Na ukážku video, ako v západnom svete o tom dokážu bez problémov natočiť aj video https://www.youtube.com/watch?v=f4aoOcd52vo
O Pee Cloth https://www.youtube.com/watch?v=GZ3RYEDWsRM&feature=emb_title&ab_channel=AnastasiaAllison

Naša prax • Vyberáme mäkké miesta v lese, kde nie je problém vyhrabať nohou mini jamku, určite nie pri prameni či potoku. Toaleťák zamiešame spolu s hlinou do hovna pomocou paličky a prikryjeme hlinou. Mne by sa páčilo nosiť lopatku, no Kuba som na to ešte nepresvedčila. Riešim to najmä počas viacdenných túr, počas jednodenných výletov väčšinou donesiem domov :) Vložky samozrejme beriem so sebou.

Peter61

pár inšpirácií už tady blilo , napr. geoshittnig
hiking.sk/…/zakopavanie_exkre…

teraz sa vyrútili na hory mileniáli ( "Do..b Tatry" a pod. ,) ktorých nenapadne, že šťať a srať okolo prameňov sa nemá. Takže len cez internety, appky , nebudprasa a pod.

Rast

Trochu vidim problem aj v tom, ze je malo WC alebo smetnych kosov pri parkoviskach v Tatrach, napr. na podbanskom obrovske parkovisko ale jeden maly kos... keby tam WC boli tak si myslim, ze by nebolo v okoli tolko podobnych mini WC. Ked sa da vyberat za parkovanie, preco tam nie su aj sluzby tomu odpovedajuce? V zahranici nemaju problem umiestnit na podobne miesta zachody, napr. v Slovinsku maju ekologicke suche zachody a funguje to (vobec nesmrdia). V Tatrach by nemohlo? Tam to ide a je to aj zadarmo. Ono inak nic ine sa asi robit neda, co je napisane v clanku, ale skuste kopat na tychto miestach (velke parkoviska), bude velka pravdepodobnost, ze vykopete poklad :-D myslim, ze tu je dost co zlepsovat. Neviem, kde na zastavke je zachod na popradskom plese, nejako som si to nevsimol... Vybudovanim ekologickych WC na frekventovanych miestach by sa podla mna znizil pocet prirodnych zachodov v prirode. A v prirode pouzivat hore uvedene rady...

TomXX

rast: palec hore, presne to je problém - víkendoví turisti vôbec neriešia lopatky na kako, lebo nad tým ani nauvažujú. Ja by som si tiež radšej sadol na bieleho koňa ako lyžoval niekde za smrekom. Kamoš nosí aj hliníkovú originál lopatku, ja pätou vykopem jamku a potom zahrniem. Ale nedá sa čudovať týmto mínovým poliam, keď je to blízko infraštruktúry, veľa ľudí a hajzel žiadny. A v reštaurácii len pre zákazníkov a pre ostatných za euro, aby tam náhodou neprišli...

Peter61

28.X.2020 13:19 rast
na parkovisku pri zast. TEŽ Popradské pl. je Toi Toi pri bufete.
Mimo ordinačných hodín je to zavreté = les vedľa je dosť zamínovaný.

Peter61

dnes 13:19 rast :
parkovidko na Podbanskom je zadara, takže dakto by musel stavbu/prevádzku WC, latrín, chem. záchodov alebo zacvakať.

Peter61

ad 28.X. 2020 14:37 tomXX víkendoví turisti = 52x ročne.
tí už imho vedia ako a kam srať v lese.
Problém sú tí nováčikovia, teda kvartálni turisti

Rast

Parkovisko na Podbanskom nie je uz v sezone spoplatnene? Kedysi bolo..

Lenkasyrovatkova

OFF TOPIC @Peter61 17:04 k obrázku

Prečo sú na štíte sami? Lebo tam nie je TZCH a porušujú návštevný poriadok :P

Martin knor

A nie je to tak, ze v hore nemam nechat nic, co sa nerozlozi? Ked tam necham ... one, tak do tyzdna (zrejme aj skor) to muchy zlikviduju a papier sa strati tiez (staci si uvedomit, ako vypada rozmoceny). Samozrejme, netentockujem priamo na chodnik ale tak, aby ma z neho nebolo vidiet. Najlepsie za najblizsim pahorkom. Ale chciet po mne aby som vlacil lopatku a zakopaval exkrementy ... a to sa budu rozdavat lopatky aj medvedom a ostatnej zveri co beha po lesoch?

Adushka

To servítkovo popri chodníkoch je enormné a neznesiteľné najmä v Tatrách na najfrekventovanejších trasách. Keď sme posledné roky pomáhali v rámci čistenia chodníkov, tak servítkov bolo veru suverénne najviac. Ja neviem, asi budem za humusáčku, ale pri malej potrebe v prírode servítky vôbec nepoužívam a žijem, nič mi nie je. Ak je potreba veľká, tak sa snažím nájsť miesto čo najviac bokom a mimo vody a aspoň to prihrabnem lístím a pod, vykopávať jamky sa mi nejako nechcelo. Ale teda možno skúsim jamku aspoň pätou :) Inak o tom, že existuje niečo ako pee cloth, som absolútne netušila, vďaka za poučenie :) Nuž, a ako to riešiť - myslím, že na frekventovaných trasách by neboli od veci aspoň latríny. Poliaci do dlhých dolín, ktoré sú dobre dostupné, dávajú na každých pár km toi toiky (pri ich návštevnosti sa fakt nedivím), nevyzerá to síce pekne, ale účel to splní, určite by sa to dalo realizovať aj v našich dolinách.

Tomka

Po rokoch som bola na túre v kedysi aj mnou milovaných Tatrách. Zostala som znechutená aj kvôli problému, o ktorom píše Lenka. Chodník od Štrbského plesa po Hincove pleso na mnohých miestach vyzeral ako verejné WC. Ten "papierový sneh" je odporný.
V dnešnej dobe, keď drogérie sú plné prípravkov ženskej hygieny a veľkého výberu intimiek, sa čudujem, že nedokážu dámy vydržať bez použitia papierových vreckoviek. Tých pár hodín s intimkou musí zvládnuť aj najväčšia dáma.
A keď treba na veľkú? No tak odídem hlbšie do lesa kde je dosť materiálu na zakrytie mojich "výpadov".

Martin knor

Danka, ked som tam bol pred par rokmi, tak mi na chodniku nad Popradskym plesom ovela viac prekazal nehorazny smrad, ako papieriky. Ale chapem, ze ked niekto potrebuje, tak sa neda nic robit. Vyhodnotil som si to tak, ze mi Tatry davaju najavo, ze su preplnene a mam ist niekam inam. Akcepoval som to. Odvtedy byvam v Tatrach iba sluzobne.

Peter61

Lenka,
dajak sa nevydarilo formátovanie textu k téme, ale čo už. Učiť sa, učiť sa, učiť sa.

  • sranie v lese ?
    tam by nebol problém, ak by ľudia zakopávali / zakrývali po sebe tie kôpky. To, čo napísal Martin Knor, to sú nezmysly. Áno, chrobač dokáže v lese v miernom pásme rozobrať kobylinec na chodníku, ale neplatí to univerzálne a obvykle nie za týždeň. Na ľudské exkrementy nie sú trénované. Muchy sú hovadina, ale čo by sme už chceli od matematika.
  • močenie - v lese menší problém, ak by sa pri tom nepoužívali hygienické vreckovky, nebol by žiaden. Ale : Cave! Sole dosis facit venenum
    "Ako správny gazda doniesť domov" : nezmysel.

Čo sa týka tatranských chodníkov:

  • po lúkach, v suti, moréne a pod. : nie je problém schovať /zakryť exkrementy
  • kosovka : tam je často problém čupnúť si. Postaviť latríny , vypíliť trocha kosovky "na sracie zálivy" v NPR by bolo tiež možné, ak by kompetentní ( správcovia území, organizácie CR) hľadali spôsoby, ako áno a nie dôvody, prečo nie. Asfaltka na Popradské pl. je najmenší problém, viď asfaltky v TPN.

Hygienické vreckovky nie sú vyrábané tak aby sa rýchlo rozpadli v kanalizácii tak, ako toaletný papier. Takže aj pohodené /schované v prírode sa rozkladajú dlhšie. Treba osvetu v tomto zmysle, nielen v NPR, ale aj tam, kde je 1.st.ochrany = všade. Žiadny balíček hygienických vreckovie na všetko a pozahadzované na chodníku /vedľa neho . ( žltý na Brnčalku už je tak "osnežený" pár dní po #niesomprasa) Ak si niekto nevie zbaliť hajzlák (najlepšie sivý, nebielený), tak nech si odnesie použité hygienické vrckovky zvlhčené močom domov v nejakom shitbagu/ zip locku či čo.

Vlhčené obrúsky a dámska hygiena sú čistá umelinová katastrofa, rozkladá sa sto rokov alebo koľko. "ďakujeme" aj blbým rodičom malých sráčov, ktorí si myslia, že pamperska sa rozkladá ako hajzlák.

A odniesť si so sebou ošťaté vreckovky alebo tú umelinu by nemal byť problém. vec osvety. Podobne je vecou osvety aj sranie a šťanie okolo prameňov. Prílev návštevníkov, mkt výzvy "dobi Tatry", tatraflowers a pod. odrby. Prídu ľudia, ktorí sú zvyknutí na WC ( ev. aj s bidetou), wifi a POS. Potrebujú info polopate. V cyklodolinách ZT ( Tichá, Kôpr. ľudia štia a serú rovno za prístreškami pri chodníku. V NP na západnom brehu Atlantiku je táto problematika už dááávno zavedené, včítane zakopávanie, až po shitbagy.

Ďuro Šikula to mal jasne viacjazyčne napísané pri prameni.... Napr. zo Šalvijového prameňa sa už hodne dlho nenapijem, lebo chodníčky k papierovým plantážam sú už aj nad prameňom. Treba otabuľkovať a zapáskovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum