Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Iwanna

Super tema! :) Ak niekde uvidite pen zrubaneho "butlaveho" stromu, a dnu v tom pni "to", tak sa vopred ospravedlnujem, lebo to mozem byt ja :( Zatial nastastie len raz, aj to v Norsku. Mam totiz take trvale nasledky po operacii, ze neviem čupiet. Aj v tych tzv. tureckych zachodoch musim sediet na zemi. Alebo, ako asi pred tyzdnom, si pri ture na Slavkovsky stit urobit zachadzku na Hrebienok. Sice 50 centov, ale ocenujem ze je to potom kredit, kt. cenu wanna-be-pressa kavy da do prijatelnych cisel :)

Ja?No!

Našťastie sa väčšinou pohybujem v listnatom alebo zmiešanom lese a tam je to jednoduché, stačí topánkou odhrnúť vrstvu humusu a potom nahrnúť spiatky.
Na kopanie jamky by mohol byť dobrý aj cepín, taký oškretý vyzerá akčnejšie ako naleštený fungláč.
No a ešte niečo k technike, ľudová slovesnosť mi nedoporučuje držať sa trávy, preto si v strmšom svahu najprv pohľadám správne hrubý pomocný stromček.

@bikemartin áno stále odoláva, teda začiatkom augusta odolával.

Martin knor

Vojto, poznamenal som to preto, lebo na miestach ktorymi chodievam ja, je kazdu chvilu hovienko od medveda, ci jelena, ale od ludi ani jedno. Jednoducho chodim na ine miesta ako su Tatry a nemam problem.

Inak, ked pojdes tym chodnikom od Popradskeho plesa na Rysy, tak Ta caka pomerne dlha pasaz, kde je chodik lemovany kosodrevinou do ktorej sa ide dost blbo. Ked tam do tych balvanov medzi kosodrevinou vykopes lopatkou jamku, si frajer :-) .

Vojjto

Ja nechcem v lese nachádzať kôpky dozdobené hajzlákom, preto ani ja po sebe také nenechávam. Zakopával som paličkou, to sa ale v závislosti na povrchu niekedy človek dosť nadrie a môže to byť nepríjemné, hlavne keď ťa tlačí... čas :)
S lopatkou mám jamku vyhrabanú raz-dva, radosť siať :) Mám takú modrú hliníkovú z Číny, veľmi pevná, prakticky nezničitelná. Necelých 10 EUR a aj keď vážim každý gram, tých 20 navyše som veľmi rád pridal do základnej výbavy.
Zvieratám v lese lopatky rozdávať netreba, tie žijú vo svojom prirodzenom prostredí a kadia sebe prirodzeným spôsobom, nechajme ich tak. My sme v lese na návšteve a navyše sme na inom vývojom stupni. Doma si tiež nekadím kade-tade po záhrade a ani návštevám to nedovolím :)

Peter61

ad 29.IX.2020 14:53 rast
pred cca 12 rokmi tieto kadibudky nainštalovali ku BC pri T?te Rousse
montblanc.ffcam.fr/refuge-hom…
celkom to fungovalo.
Ak by sa na niečom takom dohodla S-TANAP so ŠL TANAPu, pomohlo by to od toho smradu.

Peter61

lenka:
Tiež som sa na tom formátovaní popálil, tuším opakovane, ale boli to krátke texty. Je to na článok.
Ten váš zber je síce bomumilá činnosť, ale pripomenulo mi to zber odpadkov na Zobore: každoročná akcia , ak to zjednoduším ( popamäti) : jeden rok 2 tony, druhý rok 1,8 tony, tretí 2,5 tony. To je síce pekná akcia, ale nie riešenie. Na extrémne frekventovaných miestach nestačí zber, to chce edukáciu, ev. represiu.
nihos.sk/index.php?a=199
na menej frekventovaných miestach IMHO zaberá zber. Ak niekde nie je bordel, tak iba malá časť odhodí svoj bordel.

Janovarga_logout

umiestniť na náučnú tabuľu
aj tak ich je všade ako nasr..ch a verím, že aspoň časti by doplo - hiking.sk/…/lesna_vykladka_na…
..aj keď..som skeptický
Nie je to prblém len Tatier, ale všetkých frekventovaných miest. Taký Čermák u nás v MK je ukážkový, najmä v okolí prameňa.

Lenkasyrovatkova

Och Peter61, a Tvoje vyjadrovanie je vždy úplne jednoznačné, že?????

@formátovanie - ukáž mi jednu tému, kde sa niekomu podarilo formátovanie, aby som sa to mohla naučiť. Podľa mňa to nejde a aj preto sa chystá článoček ;)

@hlúposť ľudí - naozaj si myslíš, že keď napíšem, že sme vymetali záchody, tak ľudia budú očakávať, že tam sú skutočné záchody? Predsa text prispôsobujem publiku a na hiking.sk sú ľudia z fachu ;) ja si aj taký srací záliv predstavujem inakšie, ak to vezmem doslovne. Takže prosím pohľadaj lepší výraz.

Takto nejako si predstavujem komunikáciu ohľadom srania od oficiálnych organizácií, vrátane krásneho videa.

Vyhlasujem teda "súťaž" o najlepší a v verejnosťou akceptovateľný preklad slov - poo/pee and poo in the loo. V tomto mi naša slovenčina príde dosť neohrabaná...

doc.govt.nz/…/disposing-of-hu…

Peter61

doktore, díkyyyyyy
čo sa týka tých jazzzykov:
v horehrončine je to jasnejšie, akoe tie eufemizny, ktoré používajú tuprítomné dámy.
A po technickej stránke : ak niekto napíše WC, záchod a myslí tým srací záliv v kosovke, môže to zavádzať,

Jjano

Dobrá téma.
Keď som ešte bol sprievodca, tak som Vysoké Tatry ignoroval, za 15 rokov som tam bol s klientami iba raz - a jedným z dvoch hlavných dôvodov bolo práve nechutné množýstvo nechutných servítok popri chodníkoch.
A nebude to lepšie. Ľudia budú do Vysokých Tatier chodiť a budú obsierať a občurávať chodníky a nechávať servítky a hajzláky. Veľká vďaka za tému, ale nemá to reálne riešenie.

Peter61

Lenka,
dajak sa nevydarilo formátovanie textu k téme, ale čo už. Učiť sa, učiť sa, učiť sa.

  • sranie v lese ?
    tam by nebol problém, ak by ľudia zakopávali / zakrývali po sebe tie kôpky. To, čo napísal Martin Knor, to sú nezmysly. Áno, chrobač dokáže v lese v miernom pásme rozobrať kobylinec na chodníku, ale neplatí to univerzálne a obvykle nie za týždeň. Na ľudské exkrementy nie sú trénované. Muchy sú hovadina, ale čo by sme už chceli od matematika.
  • močenie - v lese menší problém, ak by sa pri tom nepoužívali hygienické vreckovky, nebol by žiaden. Ale : Cave! Sole dosis facit venenum
    "Ako správny gazda doniesť domov" : nezmysel.

Čo sa týka tatranských chodníkov:

  • po lúkach, v suti, moréne a pod. : nie je problém schovať /zakryť exkrementy
  • kosovka : tam je často problém čupnúť si. Postaviť latríny , vypíliť trocha kosovky "na sracie zálivy" v NPR by bolo tiež možné, ak by kompetentní ( správcovia území, organizácie CR) hľadali spôsoby, ako áno a nie dôvody, prečo nie. Asfaltka na Popradské pl. je najmenší problém, viď asfaltky v TPN.

Hygienické vreckovky nie sú vyrábané tak aby sa rýchlo rozpadli v kanalizácii tak, ako toaletný papier. Takže aj pohodené /schované v prírode sa rozkladajú dlhšie. Treba osvetu v tomto zmysle, nielen v NPR, ale aj tam, kde je 1.st.ochrany = všade. Žiadny balíček hygienických vreckovie na všetko a pozahadzované na chodníku /vedľa neho . ( žltý na Brnčalku už je tak "osnežený" pár dní po #niesomprasa) Ak si niekto nevie zbaliť hajzlák (najlepšie sivý, nebielený), tak nech si odnesie použité hygienické vrckovky zvlhčené močom domov v nejakom shitbagu/ zip locku či čo.

Vlhčené obrúsky a dámska hygiena sú čistá umelinová katastrofa, rozkladá sa sto rokov alebo koľko. "ďakujeme" aj blbým rodičom malých sráčov, ktorí si myslia, že pamperska sa rozkladá ako hajzlák.

A odniesť si so sebou ošťaté vreckovky alebo tú umelinu by nemal byť problém. vec osvety. Podobne je vecou osvety aj sranie a šťanie okolo prameňov. Prílev návštevníkov, mkt výzvy "dobi Tatry", tatraflowers a pod. odrby. Prídu ľudia, ktorí sú zvyknutí na WC ( ev. aj s bidetou), wifi a POS. Potrebujú info polopate. V cyklodolinách ZT ( Tichá, Kôpr. ľudia štia a serú rovno za prístreškami pri chodníku. V NP na západnom brehu Atlantiku je táto problematika už dááávno zavedené, včítane zakopávanie, až po shitbagy.

Ďuro Šikula to mal jasne viacjazyčne napísané pri prameni.... Napr. zo Šalvijového prameňa sa už hodne dlho nenapijem, lebo chodníčky k papierovým plantážam sú už aj nad prameňom. Treba otabuľkovať a zapáskovať.

Martin knor

Danka, ked som tam bol pred par rokmi, tak mi na chodniku nad Popradskym plesom ovela viac prekazal nehorazny smrad, ako papieriky. Ale chapem, ze ked niekto potrebuje, tak sa neda nic robit. Vyhodnotil som si to tak, ze mi Tatry davaju najavo, ze su preplnene a mam ist niekam inam. Akcepoval som to. Odvtedy byvam v Tatrach iba sluzobne.

Tomka

Po rokoch som bola na túre v kedysi aj mnou milovaných Tatrách. Zostala som znechutená aj kvôli problému, o ktorom píše Lenka. Chodník od Štrbského plesa po Hincove pleso na mnohých miestach vyzeral ako verejné WC. Ten "papierový sneh" je odporný.
V dnešnej dobe, keď drogérie sú plné prípravkov ženskej hygieny a veľkého výberu intimiek, sa čudujem, že nedokážu dámy vydržať bez použitia papierových vreckoviek. Tých pár hodín s intimkou musí zvládnuť aj najväčšia dáma.
A keď treba na veľkú? No tak odídem hlbšie do lesa kde je dosť materiálu na zakrytie mojich "výpadov".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov