Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Adushka

To servítkovo popri chodníkoch je enormné a neznesiteľné najmä v Tatrách na najfrekventovanejších trasách. Keď sme posledné roky pomáhali v rámci čistenia chodníkov, tak servítkov bolo veru suverénne najviac. Ja neviem, asi budem za humusáčku, ale pri malej potrebe v prírode servítky vôbec nepoužívam a žijem, nič mi nie je. Ak je potreba veľká, tak sa snažím nájsť miesto čo najviac bokom a mimo vody a aspoň to prihrabnem lístím a pod, vykopávať jamky sa mi nejako nechcelo. Ale teda možno skúsim jamku aspoň pätou :) Inak o tom, že existuje niečo ako pee cloth, som absolútne netušila, vďaka za poučenie :) Nuž, a ako to riešiť - myslím, že na frekventovaných trasách by neboli od veci aspoň latríny. Poliaci do dlhých dolín, ktoré sú dobre dostupné, dávajú na každých pár km toi toiky (pri ich návštevnosti sa fakt nedivím), nevyzerá to síce pekne, ale účel to splní, určite by sa to dalo realizovať aj v našich dolinách.

Martin knor

A nie je to tak, ze v hore nemam nechat nic, co sa nerozlozi? Ked tam necham ... one, tak do tyzdna (zrejme aj skor) to muchy zlikviduju a papier sa strati tiez (staci si uvedomit, ako vypada rozmoceny). Samozrejme, netentockujem priamo na chodnik ale tak, aby ma z neho nebolo vidiet. Najlepsie za najblizsim pahorkom. Ale chciet po mne aby som vlacil lopatku a zakopaval exkrementy ... a to sa budu rozdavat lopatky aj medvedom a ostatnej zveri co beha po lesoch?

Lenkasyrovatkova

OFF TOPIC @Peter61 17:04 k obrázku

Prečo sú na štíte sami? Lebo tam nie je TZCH a porušujú návštevný poriadok :P

Rast

Parkovisko na Podbanskom nie je uz v sezone spoplatnene? Kedysi bolo..

Peter61

ad 28.X. 2020 14:37 tomXX víkendoví turisti = 52x ročne.
tí už imho vedia ako a kam srať v lese.
Problém sú tí nováčikovia, teda kvartálni turisti

Peter61

dnes 13:19 rast :
parkovidko na Podbanskom je zadara, takže dakto by musel stavbu/prevádzku WC, latrín, chem. záchodov alebo zacvakať.

Peter61

28.X.2020 13:19 rast
na parkovisku pri zast. TEŽ Popradské pl. je Toi Toi pri bufete.
Mimo ordinačných hodín je to zavreté = les vedľa je dosť zamínovaný.

TomXX

rast: palec hore, presne to je problém - víkendoví turisti vôbec neriešia lopatky na kako, lebo nad tým ani nauvažujú. Ja by som si tiež radšej sadol na bieleho koňa ako lyžoval niekde za smrekom. Kamoš nosí aj hliníkovú originál lopatku, ja pätou vykopem jamku a potom zahrniem. Ale nedá sa čudovať týmto mínovým poliam, keď je to blízko infraštruktúry, veľa ľudí a hajzel žiadny. A v reštaurácii len pre zákazníkov a pre ostatných za euro, aby tam náhodou neprišli...

Rast

Trochu vidim problem aj v tom, ze je malo WC alebo smetnych kosov pri parkoviskach v Tatrach, napr. na podbanskom obrovske parkovisko ale jeden maly kos... keby tam WC boli tak si myslim, ze by nebolo v okoli tolko podobnych mini WC. Ked sa da vyberat za parkovanie, preco tam nie su aj sluzby tomu odpovedajuce? V zahranici nemaju problem umiestnit na podobne miesta zachody, napr. v Slovinsku maju ekologicke suche zachody a funguje to (vobec nesmrdia). V Tatrach by nemohlo? Tam to ide a je to aj zadarmo. Ono inak nic ine sa asi robit neda, co je napisane v clanku, ale skuste kopat na tychto miestach (velke parkoviska), bude velka pravdepodobnost, ze vykopete poklad :-D myslim, ze tu je dost co zlepsovat. Neviem, kde na zastavke je zachod na popradskom plese, nejako som si to nevsimol... Vybudovanim ekologickych WC na frekventovanych miestach by sa podla mna znizil pocet prirodnych zachodov v prirode. A v prirode pouzivat hore uvedene rady...

Peter61

pár inšpirácií už tady blilo , napr. geoshittnig
hiking.sk/…/zakopavanie_exkre…

teraz sa vyrútili na hory mileniáli ( "Do..b Tatry" a pod. ,) ktorých nenapadne, že šťať a srať okolo prameňov sa nemá. Takže len cez internety, appky , nebudprasa a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum