Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Diskusná téma Ako kakáte v lese Vy?

Ahojte, tento víkend sme si popri akcii Čisté hory vyskúšali zbieranie odpadkov - vzali sme to od gruntu a vymetali najmä záchody popri asfaltke na Popradské pleso (nakoľko bežných odpadkov už našťastie toľko nie je). Bol to zážitok a mali sme problém odniesť sa dole pešo po ceste. Zatiaľ sme boli dvakrát a stále sme nedošli po Symbolický cintorín.

Jednoznačne najviac bolo papierových kapesníkov, vlhčených utierok a čo mňa ako ženu najviac sralo vložiek a tampónov (neverili by ste, ako veľká môže byť napitá vložka). Predpokladáme, že toaleťák sa relatívne rýchlo rozloží alebo si ho ľudia jednoducho nenosia.

Zaujímalo by ma, ako kakáte (a dámy aj cikáte) v lese?

Mali by sme čerpať zo zahraničia, no mňa zaujíma čo by sme v našich kultúrnych podmienkach ako turistická verejnosť minimálne v národných parkoch dokázali akceptovať ako štandard? Nie som si istá, že by záchody pomohli. Vidno to napr. aj na spomínanom Popradskom Plese, kde je záchod na zastávke ako aj na chatách, aj tak je milión prírodných záchodov popri ceste. Záchody zase nemôžu byť každý kilometer. A záchody by aj tak smrdeli a neviem, kto by sa o nich udržateľne staral. Takže ako na to?

Nižšie je mne známa teória ako aj moja prax, ale mňa zaujímajú Vaše praktické skúsenosti :) Verím, že sa nebudeme hanbiť o tom rozprávať/písať. Mali by sme konečne otvoriť aj túto tému a šíriť osvetu.

Teória: • Ako správny gazda doniesť domov • Podľa mňa ideálny stav (u nás nerealistický) – vykopať si dieru a ju zahrabať. Nepoužívať toaleťák, ale vodu (ako moslimská či indická kultúra) a dievčatá pri cikaní tiež vodu alebo Pee cloth. V zime to celkom ide so snehom. • Ďalšia možnosť –vykopať dieru a zakopať ju, toaleťák si zbaliť sebou (do zip lockov) alebo ho zahrabať do diery – nejak tak si predstavujem tatranský ideál • Uprednostniť toaleťák obyčajný; vlhčené utierky – tu by som trvala na vynášaní • V skalách neviem, založiť skalou?

Na ukážku video, ako v západnom svete o tom dokážu bez problémov natočiť aj video https://www.youtube.com/watch?v=f4aoOcd52vo
O Pee Cloth https://www.youtube.com/watch?v=GZ3RYEDWsRM&feature=emb_title&ab_channel=AnastasiaAllison

Naša prax • Vyberáme mäkké miesta v lese, kde nie je problém vyhrabať nohou mini jamku, určite nie pri prameni či potoku. Toaleťák zamiešame spolu s hlinou do hovna pomocou paličky a prikryjeme hlinou. Mne by sa páčilo nosiť lopatku, no Kuba som na to ešte nepresvedčila. Riešim to najmä počas viacdenných túr, počas jednodenných výletov väčšinou donesiem domov :) Vložky samozrejme beriem so sebou.

Samosebou

Prosím vás, aspoň tie servítky nehádžte všetkým na oči! Je to strašné koľko ich je po našich horách a lesoch okolo chodníkov. Myslím že každý to zvládne aspoň zakryť kameňom.
Ľahko sa to dá aj topánkou zahŕňať.
Inak, v Lidli som objavil vlhčené utierky z prírodného materiálu - rozložiteľné. Odporúčam. Samozrejme tiež ich treba zahrávať.

Akni76

Ďalej od chodníka, na osamelom mieste (nie v areáli súhovnie) a bez papiera (v lete voda, v zime sneh) nikto neurobí viac "škody" než bežné lesné zviera. Ja viem, že to niektorým mestským ľuďom môže pripadať divné, ale hovno do prírody patrí.

Peter61

Lenka, náhoda :-)
hľadal som článok a zabrúsil som medzi blogy.
(tým nechcem povedať, že ma osraté okolie TZCH, resp. hajzláky a dámska hygiena neserú).

Lenkasyrovatkova

Peter61, ďakujem veľmi pekne za tento článok :), si lepší ako Ujo Google.

Anonymized_25093

Vcera na Cabanke sa zastavili traja cyklisti ze co robime (odkladali sme rezivo) a my ze opravujeme Cabanku a kedze je uz latrina, vravim im ze sa tam moze ist vykakat. A jeden z nich: ja budem kakat doma.

Spravny pristup!

Peter61

Lenka,
popri tých freqentovaných chodníkoch ( asfaltka na Popradské pl. a Hrebienok, žltá na Brnčalku a pod. by sa zišla latrína každý kilometer...

Anonymized_25093

Ale teraz vazne. Vdzdy si vykopem jamu, bud odkpen nohou alebo palickou. Vzdy zahrabem hlinou co som vykopal s prikrijem konarmy alebo ked je moznost prikrijem velkym kamenom.

Ked sa da podrzim to a pouzijem WC pri utulni alebo na chate.

Nechodim do Tatier takze sa neviem vyjadrit, myslim si ze by trebalo viac wc, latrin alebo menej navstevnikov!

Eric

Lenka: Presne tak, hovoris mi z duse :)

Peter61: a preto je to vlastne len recnicka/filozoficka uvaha. Nejake toi toiky na zastavke Popradského plesa nenaucia tie masy ludi, ze to nemaju spravit v polovici asfaltky na Pleso v krikoch a ze hned vedla toho nemaju odhodit obal z Horalky. To, co je pre jedneho normalne, je pre druhého uplne mimo misu. Ja som z pozorovania zistil, ze paradoxne najvacsi vplyv (najmä na mladsie osadenstvo) mali tie tabule, kde boli rozne typy obalov a veci a pod kazdym bolo uvedene, ako dlho sa ta vec v prirode rozklada. Nie kazdy je expertom na recyklaciu a verte mi, ze 9 z 10 klasických "turistov" na P. Pleso nevie aky je rozdiel medzi toaletakom, papierovou vreckovkou, vlhcenym obruskom alebo vlozkou ci plienkou, co sa rozkladu tyka.

Peter61

lenka, pre utritrailistu Erica je ten "papierový sneh" v teréne v podstate pozitívom. Nepošmykne sa na nejakom hovne. Mali by to používať aj tie medvede, čo v lete serú na chodníkoch. V snehovom období je to OK, hnedé preskakujem. Ltt.

Eric :
na to sú už dlhodobé skúsenosti : babka k babce, vreckovka k vreckovke a uuuups, už tu máme tuby od energetických sračiek cyklistov, plechovky od redbľulov, semtexov, PETky od minerálok, pampersky etc...
A sme v riti. A začalo to podrepom.
Sú skrátka 3 skupiny :

  • ľudia, ktorí neodhodia ani zasoplenú vreckovku do kríkov
  • ľudia, ktorí sa Ti vyserú aj na koberec v obývačke.
  • skupina ľudí, ktorá je najväčšia : ak tam nevidí odpad, nepridá nič. Možno hajzlák pod kameň. O tú skupinu ide.
Lenkasyrovatkova

@Eric - áno, všetko je príroda :) Riadna filozofická debata.
Tiež nerozumiem tomu, že niekto sa rozčuľuje nad tým, že sa nepoužívajú prírodné materiály atď... Veď všetko, čo máme (aj tie umeliny), pochádza z prírody, nie? Či máme nejaký iný zdroj?
Syntetika je tiež z prírodných materiálov, akurát že to ľudia umelo zložili - ale z čoho? No z prírodných materiálov...Takže aj plast je príroda, nie? Či kto určí čo je ešte prírodné a čo nie?

Eric

Aj ked... zoberme si to cisto pragmaticky, tie vreckovky vadia v podstate iba nam ludom a aj to len z estetického hladiska - kedze mame presvedcenie ze toto do lesa a prirody nepatri. Neviem o nejakej zveri, ktora by sa tym udusila a rastlinky to tiez vedia celkom v pohode obist. Takze je to cisto nas problem, ktory vytvarame cisto my. A my sme tiez priroda, takze aj to co vytvorime je priroda :) len tak mimochodom :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma