Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zamkovského a Téryho chata zo Smokovca

Diskusná téma K článku: Zamkovského a Téryho chata zo Smokovca

Opäť sa po čase dostávam do Vysokých Tatier, aby som spoznal ďalšie tatranské chaty v našich veľhorách. Trocha vysokohorskej turistiky nezaškodí, aj keď to nebude niekde na vrchole tatranského štítu. Veď aj tatranské doliny majú svoje nezabudnuteľné čaro strávené na chodníku. Zároveň obohatí turistu o krásu tatranských vrcholov počas prechodu dolinou k niektorej horskej chate. Veď niektoré sú aj v nadmorských výškach nad 2000 metrov, takou je známa "Térynka". Scenéria skalnatých vrcholov po oboch stranách dolín len dodá šľahačku s čerešničkou na torte.

Martin knor

Mariana poznam. V Slanskych vrchoch a na okoli sme spolu presli niekolko krasnych tras a miestami ma Marian "ustval". Som si isty, ze keby siel sam, tak v pohode prejde cez Priecne sedlo a ani sa neunavi. Ale je pravda, ze ak tam bolo vela ludi, tak to nemalo cenu.

Iwanna

Ad Martin Knor: podla mna je to subjektivne, a to aj pokial ide o Priecne sedlo, a aj o com pises neskor (hikeplannery a GPSka atd). Ak som spravne pochopil, autor clanku bol na Terynke po prvy krat. Plus z jeho dalsich clankov vies aj trosku vydedukovat :), ake trasy preferuje. Mne sa nepaci ten pristup niekorych ludi, kt. lobbuju partakov v style ze Priecne sedlo za kazdu cenu uz pri prvej ture na Terynku. Lebo je potom problem taketo vlecuce sa skupinky ludi predbiehat v sedle. Hoc to bolo ovela tazsie, kym to bolo len jednosmerne, bez tej druhej "oretazovanej" akoze zostupovej trasy, po ktorej je to lahsie (ak nejdu ludia v protismere). Boli tam uprostred augusta a v dobrom pocasi, ked je to v sedle "masovka". Podla mna sa rozhodli spravne. K druhej teme by to bolo na dlhsie, a asi lepsie pod inym clankom :))

Martin knor

Skoda, ze ste nesli aspon cez Priecne sedlo.

Co sa tyka vysok, Stary Smokovec ma 1000, Teryho chata 2000. A kedze sa pocas vystupu v podstate neklesa, tak so zachadzkou na Reinerku je prevysenie do 1100 m. Myslim, ze takyto odhad, na ktory treba 10 sekund, je pre bezneho turistu postacujuci, a zvacsa bude presnejsi ako rozne plannery, ci vystupy z GPS-ka. :-)

Lendl

Lubo, moc tomu nerozumiem, ako ten Hikeplanner ziskava vyskove data, ale pre zaujimavost som si naklikal trasu Hrebienok - Teryho. Freemap sluzba mi dala 779m, Cykloserver 783m a Hikeplanner 781m. Takze z mojho pohladu su tie vsetky sluzby vyhovujuce.

Lubo

Lendl, obzvlast vo VT je prepocet cez DMR velmi problematicky. Ak sa chodi po chodnikoch, tak je najlepsie spolahnut sa na hikeplanner, ktory prevysenia nepocita pomocou DMR ale podla metadat, ktore redakcne spracuvame.

Lendl

Meranie výšky pomocou GPS je zaťažené dosť veľkou chybou. Pri absolútnej výške tých pár metrov nehrá úlohu, ale pri prevýšení sa tá chyba kumuluje a údaj je dosť znehodnotený. Pomôže prepočet podľ nejakej web služby, ale aj toto nemusí byť úplne 100percentmé, lebo tie dáta tiež nie sú úplne presné.

MisoB

Jaro, tak to niekto iný z redakcie stihol zarána opraviť, prv než som reagoval ja. V každom prípade vďaka za upozornenie.

Peter61
@ 10:14 MisoB -)
a nemohol to nahrať z nejakého barometrického udělátka ?
My sme si kedysi robili srandu z prezidenta.
hiking.sk/…/jozef_zabojnik.ht…
Na každej túre mal o kus viac prevýšenia, ako my. Možno že veľmi mával rukou horedole a náramkový výškomer nameral majlant.
Jaro Flídr

Ale ráno bolo vo faktoch 1 545 metrov. To aby bolo v diskusii jasno.

MisoB

Trasu nahral autor priamo ako záznam z GPS mašinky, nie z Hikeplannera. Ak to mal zapnuté aj pri pobyte v chatách a pod., tak "nastúpal" o čosi viac :) Vo faktoch je uvedených tých 1225 metrov.

Marcel.c

Na tejto notoricky známej trase je možné nastúpať 1545 výškových metrov len v prípade opakovania niektorých úsekov. Po naklikaní do Hikeplannera vyšlo 1225 výškových metrov.
Asi bude nejaká chyba v plánovači.

Peter61

Jaro,
kukol som na Trasa vo FAKTY, dajako mu to hikeplanner nafúkol.

Peter61
hezkyyy, hezkyyy. -)
Ešte by sa zišlo (pre nás menej rozhľadených a menej skúsených v plánovaní ) uviesť niečo k štarku:
- o koľkej a odkiaľ štartoval váš aerobus, opravujem: autobus. Stačí okres.
- o koľkej ste štarovali zo Smokovca

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov