Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Združenie horských útulní Škótsko (MBA)

Diskusná téma K článku: Združenie horských útulní Škótsko (MBA)

Horské chaty a útulne sa nachádzajú vo väčšine pohorí v Európe i mimo nej. Väčšinou musíte za ich použitie platiť, rezervovať si miesto vopred (napríklad Korzika) a v mnohých si môžete kúpiť aj jedlo a pitie. Vo Veľkej Británii je to veľmi odlišné. Tu existuje dlhá tradícia otvorených prístreškov (útulni) zvaných Bothies, ktoré sú k dispozícii všetkým bezplatne. Žiadna rezervácia, jednoducho príďte. Veľmi málo zariadenia, musíte mať so sebou všetko, čo si myslíte, že budete potrebovať.

Marcel.c

Posledné tri príspevky pred tým mojím rozoberali možnosti stavby nových útulní, aj s eventuálnym zapojením KST, na Slovensku, nie v Škótsku. Môj príspevok sa teda, samozrejme, týkal Slovenska.
Myslím si, že ťažkou úlohou bude, vzhľadom na rozdrobenosť vlastníctva pôdy na Slovensku, už len skontaktovať sa s nadpolovičnou väčšinou spoluvlastníkov, roztratených po celom Slovensku, nieto ešte od nich získať súhlas, a už vôbec nie zadarmo. Budú požadovať platiť nájomné, na čo majú, samozrejme, plné právo.
Na týchto ťažkostiach to pravdepodobne aj skončí.

Seakaya

Pavol chodec
?? Nechapu, ja se bavim o skotsku a MBA. Mozna neumim tak dobre slovensky, vysvetli prosim

Seakaya

To Pavol chodec:
Ja si spis myslim ze ve Skotsku jsou to zachranene stare kamenne baraky z horskych pasteveckych usedlosti, ktere byly pred mnoha lety opusteny (lide se odstehovali za lepsim do mest). MBA zacala v 60 tych letech tyto opustene domy zachranovat pro turisty po dohode s majiteli - ti uz bydli daleko jinde a vyuziti jako nocleharny jim nevadi. Nejedna se tudiz o novostavby jako by to bylo v pripade Slovenska - coz je samozrejme formalne daleko slozitejsi vec.
Ale skotsko natolik neznam, reknete nekdo znalejsi..

Anonymized_25093

Vsetky budovy v sprave MBA (okrem dvoch ktore vlastnia) su na uzemy estate (statok/pozemok) co znamena ze boli postavene zo suhlasom majitela.

Marcel.c

Chcel by som pripomenúť nadšeným staviteľom, že pred započatím stavby je nutné získať súhlas majiteľa/majiteľov pozemku, na ktorom by chceli stavať. Nikto to tu zatiaľ ani nespomenul, a pritom je to tá najdôležitejšia vec.

Ade.e

Zapojit do toho KST by bolo vhodne najma z toho dovodu, aby aj trasy mimo Magistral mohli byt takto obsiahnute s turist. infrastrukturou. Myslim, ze vela tulakov chodi najma mimo Magistral. No ale pointou je aby KST vydalo nejaku metodiku alebo odporucania pre miestne KST, aby pri stavbe turistickyh pristreskov, hlavne pri trasach prechodov (nie na kopci s dvojkrizom nad dedinou), pocitali s moznostou prespatia. cize dole stol s lavickami a pod strechou miestou na spanie. Napr. ako tento pristresok: hiking.sk/…/pristresok_pod_st…

Som rad, ze sa pocita s myslienkou vystavby novych standardizovanych objektov. Mna uz skor napadlo, ze by taketo jednoduche a lacne "budy" mohli sa stavat.
Napr. takyto typ: hiking.sk/…/buda_pod_javorovy…
Myslim, ze take neico sa aj stavalo, lebo som okrem tohto v Tribeci nasiel aj nad Hroncom na Polane. Pisat o nom som nepisal, ale spomenul a aj mam fotku v clanku.
Ale ak sa najde iny ucelny typ, tak kludne.

Co sa tyka MBA a jej aplikacie na SK, tak zbytocne zacinat od zaciatku, najma ked tu mame rozvinutu siet KST. Ak sa to nebude dat riesit cez ustredie, oslovil by som jednotlive regiony a tam mozno budu mat viac rozumu.

Lubo

Na fakulte architektury STU bolo viacero rocnikovych prac studentov venovanych problematike turistickeho pristresku/utulne s ohladom na praktickost, udrzatelnost a naklady. Vela veci da spravit easy, mozu dobre vyzerat, vydrzat a po ukonceni zivotnosti nemusia byt zatazou pre zivotne prostredie. Odporucam sa tam inspirovat.

PaliT

Osobne veľmii neočakávam, že by KST prejavilo záujem o podobný projekt (rád sa budem mýliť), ale nezaškodilo by, keby sme našli, prípadne vyprovokovali nejaké formy štátnej pomoci pre prístrešky a útulne na dôležitých turistických trasách.

Zatiaľ sa však nebudeme spoliehať na akékoľvek podobné zdroje financovania a všetko staviame na daroch a chystáme možnosť venovať OZ 2% z daní. S tým potom súvisí aj nasadenie dobrovoľníkov, ale doterajšia skúsenosť mi vraví, že ochotné a pracovité ruky sa na dobrú vec nájdu.

Mapujeme teraz existujúce objekty v horách, ale už dnes mi je jasné, že väčšinou budeme musieť siahnuť k výstavbe nejakého štandardizovaného dreveného objektu, ktorý umožní nocľah v suchu, zároveň sa však nebude veľmi hodiť na ožranské párty.
Bohužiaľ, dnešné turistické prístrešky sú koncipované v drvivej väčšine prípadov ako zastávka s možnosťou položiť na stôl desiatu a fľašu s nápojom, no nikto nemyslel na bočné steny pre ochranu nocľažníkov pred dažďom poháňaným vetrom, o ploche na karimatku ani nehovoriac. Keď sa pozriem na stavbu v sedle Priehyba (NT), je to typická ukážka toho, ako chcú tvorcovia takých prístreškov skôr odradiť od nocovania, ako im vyjsť v ústrety.

Aký rozsah bude mať naša činnosť v snahe poskytnúť nocľah pre turistov, to dnes ešte neviem odhadnúť. Začíname skromne, ale je možné, že dostaneme takú podporu verejnosti, že z toho vznikne aj väčší projekt, samozrejme MBA je pekný príklad, ako sa to dá robiť na úrovni, ale oni sú niekde úplne inde.

Základné zhrnutie tejto problematiky som spísal tu: slobodapohybu.sk/turisticke-p…

Seakaya

Spali jsme v boude Doune Bothy, ktera je na zname dalkove ceste West Highland Way u jezera Lomond. Jak jsem pochopil, je to takovy prototyp ostatnich. Bouda je kamenna, tudiz je v ni dost syrovo a chladne, kamna nejsou (obecne malo dreva v okoli), pred destem ale skvela - strecha vyborna. Vevnitr jen volny prostor, stul, lavice, par veci jako smetak, hrnicky, a zapomenute cajky turistu na polici. Pri spani muze byt problem s muskami, co nalitaji dovnitr netesnostma. My jsme dokonce rozdelali uvnitr stan a spali v nem, protoze musky zraly jak dive. Rano se zastavili skotove a pochvalili jako ze good idea spat uvnitr ve stanu, ze by je to nenapadlo :)
Trasa je pry v lete hodne chozena, proto je interier proti jinym dost spartansky. Nedokazu rict, sli jsme v kvetnu (nejmin deste z roku) a lidi primerene - v bothy jsme spali sami.

Igor Bukovinsky

Žil som neďaleko jednej z týchto útulní tri roky, konkrétne asi 10 míľ od Culra Bothy. Často som tam zbehol peši alebo na bicykli. Bohužiaľ chatka je už vyše 5 rokov pre verejnosť uzatvorená, lebo je v nej azbest. Majiteľovi panstva (Ben Alder Estate) to možno aj trochu vyhovuje. Bothy sa nachádza pod masívom Ben Alder (Munro), v strednej časti Škótskej Vysočiny, miestne v Ben Alder Forrest a na dohľad od Rannochu. Odtiaľto sa sem často robia prechody.
Inak opravím drobnú chybku v texte, spomenutý priechod cez Cairngorms nie je Lairg Ghru, ale Lairig Ghru (Lairg je mestečko v Sutherlande) a táto túra je tiež mimoriadne populárna. Východiskovým bodom je Aviemore, resp. Coylumbridge a končí sa ultimatívne až v Braemare, prípadne sa putuje naopak.

Tomasz

Spal som v utulnach v Skotsku 7 rokov tomu (Camasunary, Lookout, Coire Fionnaraich, Rivoian bothy, a Peanmanach, ktora uz nefunguje). Velmi fajn. Najlepsie pocasie (najmensi dazd, najviac slna) je v maji ale je tam este zima. Vo viacerych utulni su pecky, ale je problem z drevom (ne je tam les). Len v jednej utulni boli ostatni ludia.

MarcelS

Pekný článok. Z toho čo mám prečítané a opozerané z ich FB stránok... Zaplatíte členské a dostanete zoznam útulní spolu s ich lokáciou. Snažia sa ich nezverejňovať kvôli nasledovným neduhom: Na chaty chodia opilecké partie, ktoré tam nechávajú strašný bordel a obrovské množstvo odpadu. Firmy si tam robia firemné akcie, prípadne sa dnu natlačia sprievodcovia s klientami a tvária sa, že je obsadené. Útulňa je podľa asociácie otvorená pre každého, kto potrebuje prenocovať, zároveň by nemal vyrušovať ostatných.

Anonymized_25093

Bol niekto z citatelov hiking.sk v Skotsku a spal na niektorej z utulni?
Podelte sa o zazitok.

Peter61

Ľubo,
drobná korektúra: v TANAPe majú značkovanie TZCH na starosti ŠL TANAPu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma