Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severovýchodnou časťou malebnej Muránskej planiny

Mahe

Pre Gusta: išiel (minulé leto - aktuálny stav neručím) - osobný dojem "kratšia Hrdzavá dolina" - asfaltka v lese popri potoku s miernym stúpaním. Až záverečná časť je klasický lesný chodník ale už výraznejšie stúpanie. Akurát ti teraz nepoviem, či žltá fakt robí tu smyčku, alebo ide priamo hore do sedla (ja chodím priamo hore - ide tam chodníček).
Sedlo Sitárovo - Studňa(žlzozelená) je krásny chodník na zvýšenie tepu nad 120 :-) taká malá Ostrva.

PS jedná búda na bivák je neďaleko trasy.

Gusto

Chlapi, ked je tu taká bohatá diskusia okolo MP, tak sa spýtam, či niekto išiel po žltej z Klátnej do sedla Sitárovo a odtiaľ na Studňu. Ako to tam vyzerá?

Matobee

Svatopluk nič sa nestalo. S tým sprievodcom sa dá súhlasiť.
MisoB ďakujeme za objasnenie bodkovaných trás.

Svatopluk Štěpánek

Pozdrav z treťohor.
Pre matobee: prepáč/te, doplietol som to. O tej zlatej ceste som čítal niekde inde. Sprievodca Stolickými vrchmi / turistický sprievodca ČSSR, rok 1987 ) o tej zelenej hovorí "veľkolepá túra charakterizujúca Muránsku planinu".
Pre Gusto: ďakujem za tip ohľadom ubytovania.

MisoB

Presne ako sa písalo, bodkovane sú kreslené vyznačené cyklotrasy príslušnou farbou (pokiaľ vhodne prepájajú sieť peších TZT)... čiarkovane miestne značenie, bodkočiarkovane NCH.

Mahe

len doplním Gusta - ešte je tu "Goringova" chata (Maretkina) a chata Havranie (najromantickejšia Lopušné už bohužiaľ nie je v ponuke Lesov)
Moje začiatky boli na chate Pod Zámkom - myslím že tiež ešte funguje. A samozrejme Burda.

Oficiálne miesta na prespanie si nájdeš na stránke správy NP - (N.Kľaková, Piesky...)

Neoficiálne je tých lesných budiek a prístreškov trochu viac - na jednodňový bivák postačí aj väčší senník - tých je na MP viacero kvôli chovu koníkov.

Gusto

Svaťo, Maťo - vdaka za vysvetlenie.
Bude to tak, že červené bodky sú aj cyklotrasa.

Pre Patrika - ako píše matobee, na MP máš niekoľko prístreškov a útulní , kde sa dá prespať pod spacákom.Môžem však odporučiť aj komfortnejšie spanie, hlavne pri prechode MP v zime. Štátne lesy SR prenajímajú svoje chaty a to konkrétne chatu na Studni a chatu pod Stožkami. Okrem elektriny tam máš všetko - postele, kuchynku, pramene s pitnou vodou, vykurovacie telesá - čo padne vhod ak treba sušiť mokrý odev. Prenájom chaty nie je drahý a je to fajn ak ide viac ľudí. Na Studni sú 4 postele, na Stožkách hádam aj desať.

Mahe

Pridávam sa k diskusii - MP má svoje čaro v tom, že tam (skoro) nikto nechodí. A viacerým (nám) to vyhovuje :-) Kúsok divočiny uprostred Slovenska (aj keď neviem neviem - "Hutnícky les" pod Kľakom...)
Súhlasím s tým, že niektoré súčasne značkované trasy sú miestami nudné: typicky žltá Hrdzavou d. - unikajú tie najkrajšie pohľady na také skvosty MP ako Machy či Ťureň. Ale vyhliadok je dosť, len ich treba nájsť - na juhu aj na severe.
Ako to už býva, tie najkrajšie úseky sú často v 5. (NPR) a tak to treba rešpektovať. Minimálne na jar v čase hniezdenia.

Ale zase úprimne priznávam, že najradšej sa túlam len tak po lesných cestách a chodníčkoch mimo značiek . Tipy radšej len na osobný meil.

Matobee

Gusto zelená určite nesklame. Mne sa veľmi páčila najmä úsek Studňa - Šindliarka. Tie bodkované trasy na viacerých miestach som si aj ja všimol a rozmýšlaľ čo sú zač.
Svatopluk bude to asi ako hovoríš, že sú to spevnené trasy, vhodné aj na bike. Zbodou náhod som po jednej takejto išiel včera v úseku Čierny Váh - Lipt. Teplička a viedla po asfaltke. Zaujímavé s tou zlatou cestou. Môže byť.
Patrik je to niečo iné ako mnohé najmä známejšie pohoria. Napríklad veľa trás je bez výhľadov tak netreba byť sklamaný, lebo dá sa tam vidieť a zažiť zas iné. Útulní, búd je v pohorí veľa tak vo vegetačnom období nie je problém aj na viac dní. V zime na viac dní to chce trošku ostrieľanejších, turistov.

Peter61

Nooo, v noci by som miestnu saunu, opravujem miestnu faunu nechal na pokoji.
Na druhej strane, má to aj pozitíva: ak máš čelovku na hlave, neukradnú Ti ju ostravští horolezci, ako mne.

PatrikSlanina

Muránska planina, už samotný názov vo mne evokuje divočinu. Výborný článok. Ja osobne som v týchto miestach ešte nikdy nebol. No rozhodne sa chystám. Dá sa tam spraviť zaujímavá trasa aj na viac nocí?

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Gusto,
1 Č. Skala - Studňa označil prehistorický sprievodca KČST ako zlatú cestu po Muránskej planine. Súhlasím na 100%.
2 Červená bodkovaná Mišárová - s. Burda vedie po spevnenej ceste, vhodnej aj na bike, modrá ide lesom. V dávnych časoch, pred 20 - 30 rokmi, šla modrá lesom, potom ju nechali na spevnenej ceste a teraz sa vrátila do lesa a na spevnenú cestu ostali iba bodky.
Nie som miestny, ak sa mýlim, opravte ma prosím.

Gusto

vdaka za príspevok, aj ked MP poznám celkom dobre, tak po zelenej som ešte zo Studne na Červenú skalu nešiel.
Pri tej príležitosti som sa pozrel na turistickú mapu a chcem sa spýtať, kto mi poradí.Úsek Mišárová - sedlo Burda je vyznačený červenými bodkami. Čo to znamená? V legende som to nenašiel.
Vopred dakujem

Matobee

PaliT no bolo to už na hrane aby som si to aj vychytnal. Keď bol už aj deň kratší. Na zaujimavých miestach rád pobudnem, nudnejšie úseky preletím.
Mahe jasné že hej. Viackrát som prešiel tento hrebeň. Srdcovka. Vpredu ešte vytŕča Gindura a dedinka by mala byť Pohorelská Maša.
Ale na Nehove som veru ešte nebol. Skvelý tip.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma